15. svetovno prvenstvo v veslaškem maratonu

0
499

Győr, 9. septembra – V času od 4. do 9. septembra se je v madžarskem Győru odvijalo že 15. svetovno prvenstvo v veslaškem maratonu. Na prvenstvu so se zbrali tekmovalci iz tridesetih držav in kar petih kontinentov.


V soboto so se pomerili kajakaši in kajakašice v K1 ter kanuisti v C1. V nedeljo pa so nastopili dvojci v K2 in C2. Na veslaškem maratonu sta tekmovala tudi predstavnika Slovenije. Slovenske barve sta zastopala kajakaša Matjaž Avšič in Boris Irt. Nastopila sta v močni konkurenci v kajaku dvosedu (K2). Z nasprotniki sta se pomerila na 33 km dolgi progi in zasedla 27.  mesto.


Vreme ni bilo naklonjeno ne organizatorjem prvenstva ne udeležencem. V soboto so reke prestopile svoje bregove. Vse tribune so bile pod vodo. Obale, kjer naj bi tekmovalci tekli s čolni, ni bilo več. V noči iz sobote na nedeljo pa je zalilo tudi prostore tamkajšnjega kajakaškega kluba.


Organizatorji so morali spremeniti obstoječo traso, ker je bil rokav reke Raba neprevozen. Tekmovalci so tekmovali v izredno težkih pogojih – visok vodostaj, valovi, onemogočeno je bilo prenašanja čolnov (portage), ki je tipično za tovrstne maratone.


Vremenske neprilike pa niso zaustavile močnih Špancev in Madžarov, ki so bili na 15. svetovnem prvenstvu razred zase. Zmagovali so v vseh disciplinah.


Deja Avsec


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45

Fotografije:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-8default.asp?s=7&p=71&id=170&u=celo