2. poročilo z evropskega prvenstva v Bihaču

0
501

Bihač, 17. maja – Po včerajšnjem otvoritvenem sprevodu reprezentanc skozi center mesta Bihač, si je del ekipe za sprostitev pred prvim tekmovalnim dnevom ogledal še dvorano prvega zasedanja AVNOJ-a, ki je v središču Bihača povsem pozabljena. Drugi del je preveril večerni vrvež na mestnem korzu.


Danes pa so se na 4 km dolgi progi pomerili najboljši evropski kajakaši in kanuisti v klasičnem spustu. Žal je imela rečna struga še manj vode kot prejšnje dni in tudi napovedan dež je danes nadomestil prekrasen sončen dan. Veliko ljudi se je zbralo ob toku reke Une in posebno na cilju pri Hotelu Sedra je bilo pravo prvenstveno vzdušje z obveznimi jančki in odojki, ki so se sukali okoli svoje osi.


Naši tekmovalci so se po družabnem večeru zbudili dobro pripravljeni in vzdušje pred tekmovanjem je bilo vrhunsko. Jernej Korenjak si je privoščil zgodnejši trening in odšel še zadnjič preveslat progo že ob 7.00 zjutraj. To njegovo dejanje je med redkim lokalnim prebivalstvom, ki je bilo ob tej uri budno, vzpodbudilo veliko začudenje.


No, tak način dela pa je zagotovilo, da tudi rezultati na cilju ne bodo izostali. Jernej Korenjak je suvereno osvojil odlično 8. mesto in s tem pokazal, da sodi v deseterico najboljših kajakašev v klasičnem spustu in le vprašanje časa je, kdaj bo začel osvajati kolajne v tej disciplini, v kateri je Slovenija osvojila pvo kolajno na svetovnih prvenstvih. Za tretjim mestom je zaostal za dobrih osem sekund, kar je malo na skoraj 12 minut dolgi progi. Predvsem je obžaloval svoj ne dovolj energičen start, kjer je po njegovih besedah imel še nekaj rezerve.


Zmagal je z velikim naskokom Max Hoff iz Nemčije, ki je prehitel za debelih 15 sekund Italijana Maximiljana Benassija. Tretji je bil Mruzek Kamil iz Češke. Naš drugi tekmovalec Gregor Brovinsky je na progi, kjer je lani med mladinci osvojil 2. mesto, osvojil v članski konkurenci 18. mesto in s tem potrdil upravičenost nastopa na EP v Bihaču. Mladi Lovro Leban je osvojil 26. mesto in s tem potrdil, da je perspektiven tekmovalec. Oba sta bila s svojim nastopom zadovoljna in napovedujeta še boljše uvrstitve na moštvenih vožnjah in na sobotni šprint tekmi.


Jutri so na sporedu moštvene vožnje v klasičnem spustu, kjer bo nastopila naša ekipa v sestavi Jernej Korenjak, Lovro Leban in Gregor Brovinsky. V soboto pa šprint tekma, ki si jo bo mogoče v neposrednem prenosu ogledati na prvem programu BHTV1 bosanske televizije.


Jakob Marušič


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45

Fotografije:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-8default.asp?s=7&p=71&id=148&u=celo