3. poročilo z evropskega prvenstva v Bihaču

0
538

Bihač, 18. maja – Dež, ki je čez noč le dosegel tudi zahodni del Bosne, ni bistveno vplival na nivo reke Une. Se je pa dodobra zapletel položaj po prvih podeljenih kompletih medalj, ko so ekipe prijavljale moštva za današnjo tekmo.


Nemci in Angleži, na koncu pa tudi Italijani, so prijavili tekmovalce, ki na klasičnem spustu niso tekmovali. Na tekmovanje so prijavili tekmovalce, ki tekmujejo le v sprint tekmi, ki je konec koncev še ni bilo. Izkoristili so nejasno napisana pravila, da lahko tekmuje v moštvenih vožnjah vsak, ki je ali šele bo tekmoval na posamičnih vožnjah. Tako so prijavili tekmovalce, ki bodo prve posamične nastope imeli šele v soboto na sprintu. S tem so na tekmovanje prijavili tekmovalce, ki niso bili utrujeni od včerajšnje klasične tekme in s tem pridobili nekaj prednosti pred drugimi ekipami sestavljenimi iz tekmovalcev, ki so že imeli eno naporno tekmo za seboj.


Razlaganje pravil je bila tako glavna tema tudi na včerajšnjem sprejemu vodij ekip, ki so ga pripravili neutrudni organizatorji prvenstva. Žal odločitev včeraj še ni bila sprejeta in danes so se naši trije tekmovalci Jernej Korenjak, Lovro Leban in Gregor Brovinsky znašli nasproti ekipam, katerih nekateri tekmovalci na klasični tekmi niso tekmovali.


V mrzlem in oblačnem vremenu so tekmovali odlično in delovali kot dobro utečena ekipa. Osvojili so odlično 5. mesto, ob čemer je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da sta bila dva člane moštva še lani mladinca. Zmagala je ekipa iz Češke pred Nemci in Italijani. Četrti so bili Francozi, naši pa odlični peti med 12 reprezentancami.


Vodstvo slovenske reprezentance je seveda takoj vložilo protest, saj sta bili pred našimi moštvi iz Italije in Nemčije, v katerem so tekmovali nekateri “sveži tekmovalci”. Z pozitivno in konec koncev tudi edino pošteno rešitvijo bi naši tekmovalci zasedli tretje mesto. Žal je žirija, sestavljena iz dveh Nemcev, dveh Angležev in dveh Hrvatov, pritožbo zavrnila z obrazložitvijo, da so pravila sicer napisana nejasno in, da je popolnoma v skladu s pravili, če tekmujejo tekmovalci v moštveni vožnji klasičnega spusta, ki niso tekmovali na klasičnem spustu. Prevladal je argument predsednika evropske zveze, Angleža seveda, da je pravila napisal on in jih on tudi najbolje razlaga.


Po tem kot je obveljalo, bo velik zaplet nastal, če se – bog ne daj – komu od tekmovalcev, ki do sedaj v posameznih kategorijah še ni tekmoval, kaj zgodi in ne bo mogel nastopiti na posamezni preizkušnji v sprintu. Potem bodo morali ponovno razdeliti medalje z današnjega tekmovanja.


Danes je v Bihač pod prelep grad Ostrožac nad reko Uno prišlo veliko slovenskih navijačev, ki bodo do nedelje velika vzpodbuda našim tekmovalcem, ki jih jutri čaka nov dan in nova možnost za osvojitev medalje, ki si jo želijo osvojiti na vodi in ne za zeleno mizo.


Jakob Marušič


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45

Nekaj fotografij:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-8default.asp?s=7&p=71&id=149&u=celo