30. redni kongres ICF – Stockholm 2004

0
555

Jubilejni, 30. kongres ICF je bil zaupan švedski kajakaški zvezi, ki ravno letos praznuje veličastno 100 letnico svoje ustanovitve. Praznovanje je bilo, kljub temu, da je bil banket organiziran v dvorani mestne hiše, kjer podeljujejo tudi Nobelove nagrade skandinavsko skromno. Skromne pa so bile tudi  spremembe na vodilnih mestih ICF –a po  kongresu.

Ulrich Feldhof, ki je ICF vodil zadnja leta ostaja še naprej na čelu mednarodne organizacije. Na mesto prvega podpredsednika je bil izvoljen dosedanji Generalni sekretar ICF, španec Jose Perurena Lopez, mesto drugega podpredsednika je zadržal brazilec Joao Tomasini Schwertner, nov pa je na mestu tretjega podpredsednika japonec Shoken Narita.

Bolj kot vodilna mesta je slovensko delegacijo v kateri sta bila Bojan Žmavc, podpredsednik KZS in Andrej Jelenc, direktor kajakaških reprezentanc zanimalo, kdo bo po novem vodil tehnične komisije. Jelenca je KZS predlagla tudi za mesto člana komisije za slalom, vendar ga nov predsednik ni predlagal v svojo štiričlansko ekipo. Volitve so, vsaj na mestih predsednikov tehničnih komisij v olimpijskih disciplinah prinesle nova imena, kar navdaja z upanjem, da bo razvoj v bodoče tekel v smeri večje popularizacije športa v mednarodnem merilu. Skrb pa vzbuja dejstvo, da so na vodilnih mestih še vedno stari kadri. Kljub vsemu je bilo iz vrst novih vodilnih mož tehničnih komisij slišati zagotovila, da bodo več sodelovali z ekipami in organizatorji tekmovanj, tako da bodo imeli ti lahko vsaj del vpliva na spremembe, kar v zadnjih letih ni bila praksa.

Informacije, ali lahko pričakujemo spremembo v lani sprejetem novem sistemu svetovnega pokala v slalomu na kongresu še ni bilo moč slišati. Več bo verjetno jasno po prvih sestankih komisij v začetku leta 2005. Je pa bilo med evropskimi zvezami začeto dogovarjanje o vzpostavitvi dodatnega tekmovalnega sistema, ki bi vključeval več močnih mednarodnih tekmovanj v Evropi.

V času kongresa je bil predstavljen tudi projekt Euro Paddle Pass, katerega skupaj, ob finančni podpori EU, razvija šest evropskih kajakaških zvez, med njimi pa je, z novim projektom Barvna vesla  tudi Kajakaška zveza Slovenije. Cilj projekta je vzpostavitev standardov preverjanja kajakaških znanj, ki bi bila poenotena v evropskih kajakaških zvezah in bi s tem omogočala prepoznavanje nivojev tudi izven domačih meja. Prvi del projekta naj bi bil zaključen  začetku leta 2005, osnovne informacije pa je možno videti  tudi na spletni strani KZS (Predstavitev-Pravilniki-Evropska kajakaška izkaznica).

Glavno sporočilo poročevalcev na Kongresu je bilo, da bo potrebno izboljšati medijsko prepoznavnost kajakaškega športa. Po številu disciplin in številu vključenih držav, ki jih je že 130 ICF vsekakor sodi med najmočnejše mednarodne športne zveze športov na vodi. Drugače pa je z medijsko pokritostjo, tako tiskanih kot elektronskih medijev, še posebej televizije. Kljub ugotovitvam pa ni bilo moč dobiti občutka, da imajo vodilni možje v rokah prave rešitve za izboljšanje tega stanja.