4. poročilo z evropskega prvenstva v Bihaču

0
496

Bihač, 19. maja – Sončno jutro je obetalo lep dan in naše tekmovalce je motilo le zgodnje vstajanje, saj so morali zaradi začetka tekmovanja ob 9,30 uri na ogrevanje že ob 7.00 uri zjutraj. Voda je bila nižja še za nekaj centimetrov in zgleda, da »tisti od zgoraj« naših želja ni upošteval.


Prvi tek se je za nas dobro začel, saj je Nejc Žnidarčič, ki je zaradi tega, ker ni štartal na klasični tekmi, štartal med prvimi, prepričljivo prevzel vodstvo. Takoj po prihodu v cilj je povedal, da je štartal prehitro in na zadnjem ravnem del proge ni mogel več pospeševati. Po njegovih besedah je izgubil tu vsaj sekundo in za drugo vožnjo spremenil plan ter se odločil za malo počasnejši start in posledično močnejši zaključni mirni del proge. Na koncu prve vožnje je zasedel 8. mesto z dobro sekundo zaostanka za vodilnim. Drugi trije naši tekmovalci Lovro Leban, Gregor Brovinsky in Jernej Korenjak so prvi tek tekmovali po pričakovanjih in zasedli 26., 24. in 16. mesto v konkurenci 49 tekmovalcev.


Po prvem teku je celotna ekipa odšla na počitek v hotel. Med dobri dve uri dolgim počitkom je bilo občutiti precej napetosti, saj so vsi tekmovalci čutili, da lahko v drugi vožnji zaradi zelo majhnih razlik med tekmovalci napredujejo in zasedejo v končni razvrstitvi bistveno višje mesto.


Prvi od naših je v drugem teku štartal Lovro Leban. Žal je v nasprotju s svojimi pričakovanji progo prepeljal slabše kot v prvem teku. Ura se je ustavila več kot tri sekunde kasneje. Nič bolje ni opravil Gregor Brovinsky, ki je za časom, doseženim v prvi vožnji, zaostal skoraj 4 sekunde. Naj tu povemo, da sta le Jonathon Schofield in Marek Ales v druge teku dosegla boljši rezultat kot v prvem. Za to je kriv predvsem veter, ki se je pred drugim tekov vzdignil nad reko Uno in pihal proti izviru reke.


Tudi Jernej korenjak je v cilj prišel z zaostankom dveh sekund. Z nestrpnostjo smo pričakovali nastop Nejca. Navkljub na pogled odlični vožnji se je ura ustavila dve sekundi kasneje kot v prvem teku. Takoj je bilo vsem jasno, da nam je danes medalja nedosegljiva.


Nejc Žnidarčič je zasedel končno 9. mesto, kar je manj od pričakovanj, ampak vseeno odličen rezultat. Jernej korenjak je tekmovanje končal kot 20. Gregor Borvinsky je zasedel 34., Lovro Leban pa 27. mesto med skupno 49 prijavljenimi.


Vendar z optimizmom pričakujemo jutrišnji dan, ko bo prvič na sporedu moštvena šprint tekma. Po rezultatih sodeč sodimo na 5. mesto, vendar je šprint nepredvidljiva disciplina in drobne napake lahko izničijo majhne razlike med reprezentancami.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45

Nekaj fotografij:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-8default.asp?s=7&p=71&id=150&u=celo