5. poročilo z evropskega prvenstva v Bihaču

0
428

Bihač, 20. maja – Prvič po sprejetju novih pravil januarja 2007 je bila na sporedu moštvena vožnja v sprintu. Zaradi televizijskega prenosa so tudi start tekmovanja prestavili na kasnejši čas in prva vožnja se je pričela šele ob 12.30 uri.


To, da na trening ni bilo potrebno iti ob zgodnjih jutranjih urah, je tekmovalcem dovoljevalo večerni izlet v center mesta Bihač. Tam smo se srečali tudi z zvestimi navijači iz KKK Mura Krog in bivšim vrhunskim tekmovalcem, ki je lani zaključil bogato športno pot, Borutom Horvatom.


Zjutraj so si pred treningom tekmovalci lahko privoščili še obisk tržnice v Bihaču, kjer se da kupiti predvsem obleko in obutev vseh največjih svetovnih znamk po enotni ceni. Velika pa je bila tudi izbira njihove nam manj znane glasbe, kjer je izvajalcev resnično neskončno.


Ker je bilo tekmovanje v moštvenem sprintu organizirano prvič, ekipe še niso imele izurjenih vseh postopkov in tehnik. Izkazalo se je, da je tekmovanje precej drugačno od klasičnih moštvenih voženj. Voziti vštric je skoraj nemogoče in vleči nekoga na valu je prej ovira kakor pomoč.


Našo ekipo so sestavljali Jernej Korenjak, Gregor Brovinsky in Nejc Žnidarčič. Odločili so se, da najhitrejši Nejc Žnidarčič starta zadnji in čim prej ulovi ostala dva tekmovalca, ki startata pred njim.


V prvi vožnji je Nejc Žnidarčič naredil veliko napako in se dvakrat s čolnom postavil povprek na progo, kar je pomenilo veliko izgubo časa in do cilja mu navkljub silovitemu sprintu ni uspelo dohiteti Gregorja Brovinskega in Jerneja Korenjaka. Vožnjo so končali kot sedmi s slabimi 7 sekundami zaostanka. Naj tu zapišemo, da so bile prve štiri ekipe razvrščene v manj kot sekundi.


Drugi tek se je začel bolj obetavno, tekmovalci so veslali skupaj in hitro, dokler v spodnjem delu ni Gregor Brovinsky naredil napake in nasedel na skalo, kar ga je zaustavilo in ostala dva sta ga prehitela. Navkljub temu smo dosegli kar štiri sekunde boljši rezultat. Rezultat smo izboljšali za eno mesto in tekmovanje zaključili kot šesti.


Žal nam ni uspelo uresničiti zastavljenega cilja in osvojiti medaljo, vendar smo lahko z nastopi vseeno zadovoljni.


Jakob Marušič


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45