a EP v Beogradu Zakrajšek do finala A na 1000m, Ostermanova in Blaževič v finalu B na 500 metrov.

0
598

S kvalifikacijskimi in polfinalnimi nastopi na 1000 in 500 metrov se je v Beogradu začelo evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu. Zelo dobro je nastopil Jošt Zakrajšek, ki si je priveslal nastop v finalu A na 1000 metrov. Anja Osterman je bila odlično na poti na 500 metrov, a na koncu za eno mesto zgrešila finale A, tako da bo veslala v finalu B. V finalu B na 500 metrov bo veslal tudi Simon Blaževič.

Ob izjemno visokih temperaturah in sončni pripeki v Beogradu je Jošt Zakrajšek prikazal zelo dober nastop in se uspel uvrstiti v finale A na 1000 metrov, ki bo na sporedu jutri. V kvalifikacijah je postavil 13. čas izmed vseh tekmovalcev na startu, v polfinalni skupini pa je nato zaostal le za Čehom Josefom Dostalom in Belgijcem Artuurjem Petersom.

»Letos čez zimo ni šlo vse po načrtih, tako da je to sedaj še slajše. Zjutraj se nisem počutil najboljše, imeli smo veter, valove, tako da se je bilo treba privaditi na pogoje, v polfinalu pa sem dobro izkoristil pogoje, tako da sem zelo zadovoljen,« je po nastopu povedal Zakrajšek.

Le malo je manjkalo pa bi v finalu A stiskali pesti tudi za kajakašico Anjo Osterman. Že v kvalifikacijah je veslala zelo dobro in se vse do zadnjega dela proge s Srbkinjo Milico Starović borila za neposredno uvrstitev v finale A. Na koncu je bila domačinka močnejša, Ostermanova pa si je z drugim časom kvalifikacijske skupine zagotovila polfinalni nastop. Tudi v drugem nastopu dneva je veslala hitro, a ji je na koncu zmanjkalo moči, tako da je s četrtim časom za eno mesto zgrešila finale A in bo tako veslala v finalu B.

»Polfinale je včasih zahtevnejše kot finale. Tu veš, da moraš veslati zelo dobro, da se sploh uvrstiš v finale. Prehitro sem startala in to hitrost držala, vendar nisem uspela s to hitrostjo priti do cilja. Petdeset metrov pred ciljem me je Slovakinja ujela, tako sem izgubila finale. Vem, kaj sem storila narobe, tako da lahko krivim le samo sebe,« je bila iskrena Ostermanova.

Na koncu tekmovalnega dne je v polfinalu kajakašev na 500 metrov veslal še Simon Blaževič. S petim časom polfinalne skupine si je priveslal finale B. »Glede na to, da je pihal veter v prsi sem z nastopom kar zadovoljen. Zdi se mi, da sem kar lepo veslal,« je po polfinalu povedal Blaževič, ki ga, tako kot Ostermanovo, jutri čaka še nastop na 200-metrski razdalji.

Poleg final na 1000 metrov ter kvalifikacij in polfinal na 200 metrov se jutri v Beogradu začenja tudi parakajakaški del evropskega prvenstva, kjer nas zastopa Dejan Fabčič.

 

REZULTATI: http://www.europecanoeevents.com/live-results?gmt=2&gmt2=-120