Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić na SP v Račicah do izjemnega uspeha.

0
486

Slovenski kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman imata letos vrhunsko sezono. Po srebru v kajakaškem dvojcu na 500 metrov na evropskem prvenstvu v Bolgariji, kolajni na tekmi svetovnega pokala v Szegedu, sta tudi na glavni tekmi sezone – svetovnem prvenstvu v čeških Račicah – poskrbeli za nov izjemen uspeh. V močnem finalu sta osvojili bron. Maks Frančeškin in Vid Debeljak sta bila na 200 metrov 16., Jošt Zakrajšek pa 19. na 1000 metrov.

Predzadnji dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v bližini Prage je slovenska ekipa slavila nov izjemen uspeh. »Zakrivili« sta ga Primorki Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, ki letos navdušujeta iz tekme v tekmo. Tudi v tokratnem finalu A kajakaških dvojcev na 500 metrov sta pospešili v drugem delu proge in ciljno linijo prečkali kot tretji.

Naslov svetovnih prvakinj sta si priveslali Novozelandki Caitlin Ryan in Lisa Carrington, ki sta imeli pred tekmicami v cilju lepo prednost nekaj manj kot dveh sekund, so pa preostale posadke v cilj priveslale precej bolj skupaj. Bile so celo tako izenačene, da je bilo treba počakati nekaj napetih trenutkov na potrditev, da sta Špela in Anja novi dobitnici kolajn s svetovnih prvenstev. Na koncu sta zasedli tretje mesto, drugi sta bili olimpijski prvakinji iz Londona in srebrni iz Ria Nemki Franziska Weber in Tina Dietze. Nemki sta bili na letošnjem EP edini, ki sta prehiteli Ponomarenko Janićevo in Ostermanovo v finalu na 500 metrov.

»Ko sva prišli v cilj, sem videla, da sva tretji, potem je Anja rekla, ne vem, ali sva bili, pa sem ji rekla: “Sem videla, da sva bili!” Dan se je začel tako kot v Bolgariji – z dežjem, tako da je bilo vse enako, imeli sva majčki brez rokavov, Anji sem posodila svoja očala, ker so svetlejša. Že zjutraj sem se dobro počutila, vedela sem, da sva sposobni dobrega rezultata. Zadnjih sto metrov je bilo kar zahtevnih, malo me je odrezalo, tako da sploh nisem več čutila rok, na koncu nisem mogla več držati vesla. Na srečo je bil to konec, ni bilo še kakšne boje kot po navadi, ko jaz dohitevam. Super – tretje mesto,« je uvodoma povedala Špela Ponomarenko Janić, ki jo je popoldne čakal še polfinalni nastop na 200 metrov.

Pred popoldanskim nastopom si je želela le nekaj: »Najrajši bi šla na sladoled in proslavljala tretje mesto, ampak odločila sem se za dve disciplini in naredila bom vse tako, kot smo se dogovorili.«

Najboljša slovenska kajakašica vseh časov Špela Ponomarenko Janić je bila uspešna tudi v drugem nastopu dneva. V polfinalu na 200 metrov je bila druga in si tako zagotovila mesto v nedeljskem finalu A. »Počutila sem se močno, spet pa start ni bil najboljši. Zakaj bi pokazala vse danes, bom še jutri kaj. Mislim, da grem jutri lahko na tekmo povsem sproščeno. Eno medaljo že imam, svoj cilj sem izpolnila. Upam, da se bom uspela čim boljše spočiti, regenerirati in še enkrat dati vse od sebe,« je po nastopu na najkrajši razdalji povedala Špela.

Širok nasmešek je krasil tudi Anjo Osterman: »Zagotovo je to letos nekaj neverjetnega. Iz tekme v tekmo osvajava medalje. Mislim, da bi se tega kar lahko navadila, ker je občutek res neverjeten. Danes sva se zelo utrudili, v zadnjem delu nisva bili usklajeni v zavesljajih, nisva bili kot eno, ampak nekako sva “zgurali” do cilja. “Ful” sem zadovoljna!«

V finalu B moških kajakaških dvojcev na 200 metrov sta veslala Maks Frančeškin in Vid Debeljak. Ljubljančana sta v cilj priveslala kot sedma, skupaj jima je to prineslo 16. rezultat. »Sem zadovoljen. Nisva imela rezultatskih ciljev. Občutek v čolnu je dober. Generalno gledano sem zadovoljen,« je povedal Vid Debeljak, sicer letošnji članski evropski prvak v sprintu na divjih vodah, zadovoljen je bil tudi Maks Frančeškin: »Rekel bi, da je bilo po pričakovanjih, zmeraj pa imaš potem na koncu še kaj, kar bi rad popravil, nekaj, kar ti ni všeč. To je dobra odskočna deska za naprej.«

Naslov svetovnih prvakov sta si priveslala Madžara Balazs Birkas in Mark Balaska, druga sta bila Španca Cristian Toro in Carlos Garrote, tretja pa Srba Marko Novaković in Nebojša Grujić.

V finalu C kajakašev na 1000 metrov pa je veslal Jošt Zakrajšek in zmagal ter tako na tej razdalji osvojil končno 19. mesto. »V današnjem C finalu je bilo predvsem potrebno poiskati dobre občutke za nedeljo. Lepo je bilo zmagati. Veliko stvari je bilo boljših kot v polfinalu, še vseeno pa je treba popraviti kar nekaj,« je Zakrajšek povedal po nastopu.

Svetovni prvak je po napetem finišu postal Nemec Tom Liebscher, drugi je bil evropski prvak Portugalec Fernando Pimenta, tretji pa Čeh Josef Dostal.

V nedeljo bo Špela Ponomarenko Janić v finalu A na 200 metrov lovila vnovičen vrhunski rezultat, v povsem zadnji tekmi prvenstva – moški kajakaški preizkušnji na 5000 metrov – pa bo veslal Jošt Zakrajšek.

 

Rezultati: http://sdp.digicorp.hu/competition/16777218/races