Benjamin Savšek je na svetovnem pokalu v Pragi zasedel 3. mesto.

0
580

Kanuist Benjamin Savšek je na četrti tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pragi znova zasedel mesto na zmagovalnih stopničkah. Tokrat je bil na Vltavi tretji. Bil je edini slovenski finalist dneva, čeprav je zelo dobro kazalo tudi novincu na tekmah svetovnega pokala kajakašu Žanu Jakšetu, ki je s 13. časom polfinala za las obstal v polfinalu.

V sezoni, ko Benjaminu Savšku ni šlo vse po načrtih in željah, je na predzadnji tekmi svetovnega pokala le prišla kolajna. Na progi, kjer je vselej dosegal odlične rezultate, nenazadnje tu tudi osvojil svojo prvo kolajno s članskih svetovnih prvenstev ter prvo zmago na tekmah svetovnega pokala, je zaostal le za Slovakom Matejem Benušem in Britancem Ryanom Westleyjem.

Član tacenskega kluba je bil na progi sicer najhitrejši, a naredil dva dotika, ki sta ga stala zanesljive zmage. Le z enim dotikom manj bi se še vedno lahko veselil zlata, a dva sta bila v tako močni konkurenci žal preveč. Na koncu je za zmagovalcem tekme zaostal za 1,83 sekunde.

V polfinalu so veslali tudi preostali trije slovenski kanuisti. Anže Berčič, ki je pred tekmo v Pragi zasedal drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, je bil 18., Blaž Cof 25., Jure Lenarčič pa 28.

Za mesto v finalu so se potegovali tudi trije slovenski kajakaši. Najbolj se je izkazal Žan Jakše, ki je v svojem prvem nastopu na tekmah svetovnega pokala zasedel odlično 13. mesto. Na progi je naredil dotik, ki ga utegne preganjati še nekaj časa, saj bi z vožnjo brez kazenskih sekund zagotovo napredoval v finale. Od uvrstitve med najboljšo deseterico ga je namreč ločilo le 36 stotink sekunde. Janoš Peterlin je preizkušnjo v praški Troji končal na 19. mestu, še en novinec Niko Testen pa je bil 31. Za popolno prevlado so poskrbeli Čehi. Zmagal je namreč Jiri Prskavec, ki je bil eno stotinko hitrejši od rojaka Ondreja Tunke, tretji je bil Vavrinec Hradilek, četrti pa Vit Prindiš.

Med kanuistkami, kjer tokrat nismo imeli svojih predstavnic, je bila najboljša Avstralka Jessica Fox, druga je bila Čehinja Katerina Hoškova, tretja pa Britanka Mallory Franklin.

Jutri bomo v polfinalih videli še tri slovenske nastope – kajakašici Uršo Kragelj in Evo Terčelj ter dvojec Božič – Taljat.