Benjamin Savšek je v Krakovu priveslal do tretjega mesta.

0
315

Kanuist Benjamin Savšek nadaljuje z odličnimi nastopi na letošnjih tekmovanjih. Po naslovu evropskega prvaka in uvrstitvi na zmagovalni oder pretekli teden v Pragi, je tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v Krakovu na razglasitvi plapolala slovenska zastava. Savšek je namreč zasedel tretje mesto, bil pa je tudi edini slovenski finalist sobotnih tekem. Za las je brez finala ostal Anže Berčič, ki je bil enajsti.

Kanuist tacenskega kluba Benjamin Savšek tudi na Poljskem ni prepustil mesta med prvimi tremi kakšnemu drugemu kanuistu. V zelo močni konkurenci se je v finale uvrstil s četrtim časom polfinala, v finalu pa prišel še mesto višje. Na progi je naredil dotik, prav nihče izmed finalistov med kanuisti pa postavitve ni uspel preveslati brez vsaj enega dotika. Daleč najhitrejši je bil Slovak Matej Benuš, ki si je pred drugouvrščenim Davidom Florencom priveslal 2,86 sekunde prednosti, Savšek pa je na tretjem mestu za srebrom zaostal za vsega tri stotinke sekunde.

»Res je super. Zelo sem zadovoljen z začetkom sezone. Upam, da bom tako zdržal še ostale tri svetovne pokale in svetovno prvenstvo. V finalu nam ni bilo lahko, delali smo napake, vsi smo imeli kazenske sekunde, to pomeni dotike vrat. Morda sem imel nekaj sreče, da sem se prebil na tretje mesto. Sem pa spodnji del odpeljal dobro, tako da sem zadovoljen s tem svetovnim pokalom. S Florencom sva sedaj izenačena v skupnem seštevku svetovnega pokala. On je bil v Pragi tretji, jaz drugi, zdaj sva se pa zamenjala. Trenutno sva izenačena, čakajo pa nas še trije svetovni pokali, bomo videli, kako se bo na koncu razpletlo,« je dejal najboljši slovenski kanuist.

Zelo blizu finalnega nastopa je bil tudi Anže Berčič, ki je bil takoj po prihodu v cilj kar zadovoljen s prikazanim. Na koncu mu je zmanjkalo nekaj več kot pol sekunde do uvrstitve v najboljšo deseterico. Tretji slovenski polfinalist med kanuisti je bil Jure Lenarčič, ki je bil 22.

Precej bolj skromne dosežke so zabeležili kajakaši. Še najvišje je prišel Peter Kauzer, ki je bil 23. »Dogajale so se napake, ki so vzele precej sekund. Včerajšnja druga kvalifikacijska vožnja je bila podobna taki kot jo znam prikazati, v spodnjem delu sem sicer naredil napako, a je bil čas še vseeno dober. Sedaj pa so se napake začele vrstiti od tretjih vrat naprej, tako da potem nimaš več možnosti. Sedaj je to treba pozabiti in se pripraviti še za tekmo v Liptovskem Mikulašu,« je po tekmi dejal Kauzer.

Vid Kuder Marušič je v svojem tretjem nastopu na tekmah svetovnega pokala zasedel 26. mesto, Janoš Peterlin pa je z zgrešenimi vrati in posledično kaznijo 50 sekund zasedel 32. mesto. Zmagal je Čeh Vavrinec Hradilek, drugi je bil Slovak Martin Halčin, tretji pa Francoz Mathieu Biazizzo.

Med kanuistkami, kjer Slovenija nima svoje predstavnice, je slavila Avstralka Jessica Fox, pred Britanko Kimberley Woods in Ukrajinko Viktorijo Dobrotvorsko.

V nedeljo bomo v polfinalu videli tri slovenske nastope. Med kajakašicami se bosta na progo podali Urša Kragelj in Eva Terčelj, med dvojci pa Luka Božič in Sašo Taljat.

Rezultati: http://www.canoeliveresults.com/event/2015/krakow-icf-canoe-slalom-world-cup.php