Benjamin Savšek, Peter Kauzer ter Luka Božič in Sašo Taljat so si zagotovili polfinale.

0
523

Po dveh dneh izločilnih voženj na novi olimpijski progi v Riu de Janeiru je le prišel čas za začetek uradnega dela predolimpijske tekme. V kvalifikacijah so nastopili štirje slovenski čolni. Medtem ko se je kajakašici Urši Kragelj zalomilo in se ni uvrstila v polfinale, so bili toliko višje uvrščeni preostali slovenski predstavniki na tekmi. Benjamin Savšek ter Luka Božič in Sašo Taljat so bili drugi, Peter Kauzer pa tretji. Polfinalni in finalni nastopi bodo na sporedu jutri.

Benjamin Savšek je tako kot v izločilni vožnji postavil najhitrejši čas dneva med kanuisti, a je zaradi dveh kazenskih sekund kvalifikacijski nastop nato končal na še vedno odličnem drugem mestu. Od slovenskega reprezentanta je bil hitrejši le Britanec David Florence, ki je s progo opravil brez dotikov. Savšek je za njim zaostal za 1,60 sekunde. Tretje mesto je pripadlo španskemu kanuistu Anderju Elosegiju.

Prav tako z drugim časom kvalifikacij sta napredovala tudi Luka Božič in Sašo Taljat med dvojci. Tako kot Savšek sta bila tudi primorska kanuista najhitrejša v svoji kategoriji, a sta po zaslugi dveh dotikov in posledičnih štirih dodatnih sekund na koncu za pičlih sedem stotink sekunde zaostala za Nemcema Robertom Behlingom in Thomasom Beckerjem. Tretja sta bila Rusa Mikhail Kuznetsov in Dimitri Larionov.

Z najhitrejšim časom druge vožnje težav z napredovanjem ni imel niti kajakaš Peter Kauzer. Hrastničan je bil na mestih, ki so vodila v polfinale, že po prvi vožnji, ko je bil četrti, v drugo pa je svoj nastop še izboljšal in se s skupnim tretjim časom uvrstil v nedeljski del predolimpijske tekme v športnem kompleksu Deodoro. Pred njim sta se uvrstila Rus Pavel Eigel in Nemec Hannes Aigner, ki sta napredovala s časoma prve vožnje.

Žal pa je brez polfinalnega nastopa ostala kajakašica Urša Kragelj. V prvi vožnji je po težavah namreč prejela 100 kazenskih sekund, v drugi pa je naredila štiri dotike, ki so ji prinesli osem kazenskih sekund, kar je bilo v močni konkurenci tekmovalk, ki so pripotovale v Brazilijo, preveč za uvrstitev med najboljšo petnajsterico in s tem v polfinale. Bila je 20. V kvalifikacijah se je najbolje znašla Španka Maialen Chourraut, druga je bila Nemka Ricarda Funk, tretja pa Francozinja Emilie Fer.

Nedeljski del tekmovanja se s polfinaloma in finaloma kanuistov in kajakašev začne ob 12.17 po slovenskem času, dvojci in kajakašice pa bodo začeli ob 17.17 po slovenskem času.

 

Rezultati: http://www.canoeicf.com/rio-2015-olympic-test-event

Kvalifikacijska vožnja Benjamina Savška: https://www.facebook.com/benjamin.savsek/videos/10207894686475633/