Benjamin Savšek to zimo dvakrat na treningu v Al Ainu.

0
582

Bronasti kanuist z lanskega svetovnega prvenstva v Pragi Benjamin Savšek se je letošnjo zimo odločil za nekoliko drugačen načrt priprav v toplih krajih. Obdobje treninga v Združenih arabskih emiratih je namreč razpolovil. Pred dnevi se je iz toplega Al Aina vrnil v zimo, v sredini februarja pa se bo tja odpravil znova in opravil še drugi del treninga v umetnem kanalu.

Po zadnjih, treningom nenaklonjenih, dneh eden izmed najboljših slovenskih kanuistov znova odšteva dneve do vrnitve pod toplo sonce v Združenih arabskih emiratih. Zaradi žleda in polomljenega drevja je do nadaljnjega zadrževanje ob in na progi oziroma kanalu v Tacnu namreč odsvetovano, v vodi pa se je znašla tudi jeklenica, ki nevarnost veslanja še povečuje. »Res se veselim odhoda na toplo in upam, da se bo, ko se vrnem, pomlad že prebujala in da bodo temperature bolj primerne za trening v Tacnu,« pred povratkom v Al Ain, kamor bo šel 16. februarja skupaj s trenerjem Jožetom Vidmarjem, pravi Benjamin Savšek.

Beni se je na prvi del priprav v Al Ainu odpravil s prvo skupino, v kateri so bili še Luka Božič, Peter Kauzer in Janoš Peterlin, že v prvih januarskih dneh. »Opravil sem celoten program, ki sva ga pred odhodom začrtala s trenerjem Jožetom Vidmarjem. Prve dni sem se še navajal na divjo vodo, potem pa večino treningov posvečal kroženju in nabiranju kilometrine na divji progi,« je prvi del priprav opisal Savšek, ki je bil  s pogoji za trening zelo zadovoljen: »Pogoji so bili zelo dobri, saj so bile dnevne temperature med 25 in 30 stopinjami, kar je zame idealno, pa tudi proga je divja in ima tekoči trak, ki te zapelje od cilja do starta, tako da sem bil celoten trening v čolnu in se osredotočal le na veslanje. Opravljal sem tudi preproste vaje za moč kar zunaj na prostem (TRX vaje), v bližini bivališča pa se nahaja tudi zelo lep osvetljen park, ki pride prav za večerni tek.«

Lansko leto so imeli tekmovalci na progi nekaj težav, saj je le malo čolnov treninge preživelo brez udarnin in prask, nekaj čolnov pa so tekmovalci tudi preluknjali. Situacijo na progi v centru v Al Ainu, kjer je poleg dveh prog z bolj in manj divjo vodo na voljo tudi bazen z umetnim valom za deskanje, bazen, plezalna stena in adrenalinski park, so pred letošnjim zimskim treningom uspeli nekoliko popraviti: »Na progi so naredili manjše spremembe, tako da je voda na nekaterih delih še hitrejša, kar mi ustreza. Ostre skale, ki so bile lani za čolne problematične, so sedaj zabetonirali in obrusili ostre robove, tako da ti sedaj čolnom z večjimi poškodbami prizanašajo, vendar pa mi vseeno ni uspelo, da ne bi odrgnil repa na čolnu.«

Poleg vseh najboljših slovenskih tekmovalcev, ki so že v Al Ainu ali pa bodo tja odpotovali v prihodnjih dneh (naslednja večja skupina tekmovalcev odhaja v petek), se v Združenih arabskih emiratih na nove podvige pripravlja še večina tekmovalcev iz najmočnejših evropskih reprezentanc Nemčije, Slovaške, Češke, Francije, Italije, Španije, Avstrije, Velike Britanije, na trening v vse bolj priljubljeni Al Ain pa so pripotovali tudi tekmovalci iz Nove Zelandije, Kanade in Združenih držav Amerike. »Januarja še ni bilo velike gneče. Razdelili smo se v dva termina po približno 15 čolnov dopoldne in popoldne, pa tudi proga je kar dolga, tako da se gneča nekoliko porazdeli. Sicer je res, da je voda na progi precej hitra in da so protitokovi majhni, tako da se je na progi težko ustavljati ali veslati navzgor proti toku. Precej več tekmovalcev bo prišlo februarja, nekateri celo drugič ali tretjič to zimo, tako da je bilo januarja še mirno. Verjetno me drugačna slika čaka v drugi polovici februarja, ko se bom vrnil na drugi del zimskih priprav,« je zaključil Savšek.

Prve domače tekme slalomiste na divjih vodah sicer tradicionalno čakajo že ob koncu marca in v začetku aprila, ko so na sporedu otvoritveni slalom v Tacnu, tekma za točke ICF v Solkanu ter slalom na Kolpi.