Benjamin Savšek v polfinale z drugim časom kvalifikacij.

0
433

Na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v francoskem Pauju je kanuist Benjamin Savšek nalogo v kvalifikacijah opravil z odliko in se z drugim časom brez težav uvrstil v drugo fazo tekmovanja. Po prvi kvalifikacijski vožnji je v polfinale napredoval tudi Anže Berčič. Z drugo vožnjo sta si sobotni nastop zagotovili še Urša Kragelj in Eva Terčelj.

Drugouvrščeni kanuist skupnega seštevka svetovnega pokala v letošnji sezoni Benjamin Savšek je brez težav opravil s kvalifikacijsko progo svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Franciji. Zaostal je le za olimpijskim prvakom Francozom Denisom Gargaudom Chanutom, na tretje mesto pa se je uvrstil Italijan Raffaello Ivaldi.

»Z vožnjo v današnjih kvalifikacijah sem zadovoljen. V soboto bo nov dan, nova tekma. Proga bo bolj zahtevna., tako da bo treba biti še bolj zbran. Kontroliral sem celo vožnjo, naredil sem to, kar sem danes moral narediti. Glavna tekma bo v soboto in upam, da mi bo letelo,« je po nastopu povedal Benjamin Savšek.

S prvo vožnjo in končnim enajstim časom je brez težav v polfinale napredoval tudi Anže Berčič, medtem ko je bil Luka Božič 23. in je moral na progo še drugič. Tudi v drugo mu ni steklo, nabral je kar štiri kazenske sekunde, kar ga je na koncu uvrstilo na 30. mesto.

Precej več težav so imele slovenske kajakašice. Prav vse tri so namreč morale nastopiti še v drugo. V precej bolj stresnem drugem nastopu si je s četrtim časom polfinale priveslala Urša Kragelj, kot deveta pa je napredovala tudi Eva Terčelj. Sprva je sicer kazalo, da je Ljubljančanka na progi naredila dotik, kar je ne bi uvrstilo med polfinalistke, a so ji kazen dveh sekund nato umaknili, tako da si je sobotni nastop zagotovila tudi ona.

Po drugi vožnji je Urša Kragelj povedala: »Nisem pričakovala, da bom morala še enkrat na progo. Na startu sem bila res živčna, saj sem videla, koliko jih je že izpadlo in da bo šivankino uho za polfinale res ozko, da se moram res potruditi. Na srečo mi je uspela vožnja brez dotikov. Ena vrata so bila na tesno, mislila sem, da mi bodo dali 50 kazenskih sekund, ampak sem se na srečo dobro rešila. Zelo sem vesela. Ne vem, pred koliko leti sem morala nazadnje še v drugo vožnjo. Vedela pa sem, kako zahtevno se je v drugo uvrstiti v polfinale. Precej težje kot v prvo, zato sem bila živčna in zato sem zdaj tako vesela.«

V obeh nastopih se je polfinale izmaknil Ajdi Novak. V prvo je zasedla 38. mesto, v drugo pa 39. Najhitrejši čas kvalifikacij je postavila Britanka Fiona Pennie, druga je bila Nemka Ricarda Funk, tretja pa Francozinja Marie-Zelia Lafont.

V petek bodo znova delili kolajne. Polfinalni in finalni nastopi čakajo dvojce, kanuistke in kajakaše. V polfinalu bodo veslali kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žan Jakše ter kanuistka Nina Bizjak.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/pau-2017/rankings-results