Beutel: Slalomisti z motoričnimi prednostmi za mirne vode

0
577

Ljubljana, 04. aprila (STA) – Nemec Ingolf Beutel, tudi trener olimpijskih kandidatov Roka Kuka in Lovra Lebana, je prvo trenersko ime slovenske reprezentance v kajaku in kanuju na mirnih vodah. V Sloveniji deluje dobra tri leta in kot pravi, je baza slovenskih tekmovalcev glede na velikost države tako dobra, da se Sloveniji ni treba skrivati pred tekmeci.

“Celostna slika je neprimerljiva z Nemčijo, Francijo in drugimi, ki imajo velik bazen tekmovalcev. A glede na realno sliko, s koliko tekmovalci Slovenija razpolaga, ni treba biti prav nikomur nerodno. V zadnjih letih se povečuje tudi število klubov in s tem mladih tekmovalcev, zato smo lahko glede na velikost države zelo optimistični za prihodnost,” je za STA povedal nemški strokovnjak, kot aktiven športnik atlet, ki pa se je na fakulteti za šport v Leipzigu specializiral za kajak in kanu na mirnih vodah.

Beutel je na svoj miren način proti kakršni koli evforiji, vseeno pa trdi, da so bili v zadnjih letih storjeni veliki koraki v pravo smer. “Nekaj je bilo velikih dosežkov že pred mojim prihodom, zdaj pa sta tudi Rok (Kuk op. p.) in Lovro (Leban op. p.) že nekaj dosegla tudi na najvišji ravni. Veliko znanja sta imela že prej, zdaj pa so njuni dosežki več kot le dobri. Realno lahko sanjata tudi o olimpijskih igrah, če ne o letošnjih, pa za Rio čez štiri leta.”

Nemec je v Slovenijo prišel v začetku leta 2009. V Mostu na Soči je imel opravka predvsem s tekmovalci, ki so se pred tem prvenstveno merili v slalomu in spustu na divjih vodah. “To je bila celo velika prednost, saj je posebej slalom motorično zelo zahteven in ti tekmovalci so bili v tem smislu bolje pripravljeni od klasičnih mirnovodašev. Tudi meni je bilo lažje tehnično pripraviti te tekmovalce, kot pa mirnovodaše učiti spremenjeno tehniko.”

Kot pravi Beutel, je prav napredek v tehniki v zadnjih letih velik. “Ta počasi dobiva obliko in skupno noto. Tako trenerji kot tekmovalci so naredili velik korak naprej in sadovi se vidijo predvsem pri mlajših tekmovalcih. Posebej lepo je bilo to vidno konec februarja in v začetku marca na kampu s tekmovalci starimi nekje med 13 in 16 let. Pri njih se je teoretično znanje lepo pokazalo tudi v praktični obliki in med njimi je tudi nekaj zelo velikih upov za naslednja leta.”

A tudi delo s slovenskimi trenerji je bilo za Beutla nekaj posebnega. “Seveda ni tako, da si vsi želijo novo znanje in pristope. Še največ nezaupanja je bilo v centrih, ki imajo v tem športu daljšo tradicijo, drugje pa je bilo zanimanje izredno. Pri meni so vsi so lahko dobili moje znanje, nekateri so si ga res želeli in bilo je veselje delati z večino. Mislim, da so nekateri res veliko odnesli za naprej, za naslednja leta.”

A bolj kot celotna slika slovenskega kajaka in kanuja je za Beutla trenutno pomembna priprava Kuka in Lebana na majske olimpijske kvalifikacije v Poznanju. Od tam se bo na igre v Londonu uvrstila le najboljša posadka in Nemec verjame, da sta med tistimi, ki ta cilj lahko izpolnita, prav slovenska tekmovalca.