Bolezen pobrala davek Župi

0
377

Szeged, 19. maja (STA) – Drugi dan svetovnega pokala v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Szegedu slovenska tekmovalca Jernej Župančič Regent in Špela Ponomarenko nista posegla po vrhunskih uvrstitvah. Z nastopom je bil še posebej nezadovoljen Župančič Regent, ki je tekmo na 500 metrov končal šele na 25. mestu, medtem ko je Ponomarenkova na isti razdalji zmagala v finalu B in tako zasedla deseto mesto.


“Spet sem imela nekaj smole s skupinami, saj sem imela v polfinalu tekmice, ki so me že v Zagrebu na prvi tekmi premagale. Toda čutim, da sem kljub slabši uvrstitvi kot na Jarunu (tam je bila šesta, op. p.) vedno bližje najboljšim. Tam so me premagale za dve sekundi, medtem ko smo tokrat v cilj prišle praktično skupaj. Tudi s samim veslanjem v finalu B sem zelo zadovoljna in verjamem, da bo šlo še naprej vse bolje,” je za STA povedala 25-letna Koprčanka, ki je najmočnejša sicer na 200-metrski progi, a te ni v olimpijskem programu. Zato si Ponomarenkova želi napredovati tudi na 500 m, saj bi ji uvrstitev med najboljših osem na svetovnem prvenstvu, ki ga bo avgusta gostil nemški Duisburg, prinesla dragoceno vozovnico za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu.


Primorko v nedeljo čaka še nastop na najkrajši preizkušnji, kjer je med najboljšimi na svetu, ne nazadnje je lani na istem prizorišču osvojila naslov svetovne podprvakinje. Ob tem pa bo nastopila še v današnjih kvalifikacijah v ženski štafeti 4 x 100 metrov, kjer bodo ob njej veslale še Slovakinji Martina Kohlova in Ivana Kmetova ter Japonka Šinabu Kitamoto. Finale te bolj kot ne promocijske preizkušnje bo v nedeljo. “Za nastop smo se odločile predvsem zato, ker je nagrada za zmagovalke 1200 evrov,” je malce v šali dodala Ponomarenkova.


Manj razlogov za zadovoljstvo ima v zadnjih letih najboljši slovenski mirnovodaš Župančič Regent, ki mu je bolezen minuli mesec pustila kar nekaj sledov. “Res sem slabo nastopil, no, v petek sem na 1000 metrov z 11. mestom vsaj preprečil katastrofo. Vedel sem, da nisem dovolj pripravljen za tako močne tekme, bolezen je namreč res pustila posledice in sem pač pričakoval podoben nastop. Toda časa za popravljanje napak do največjih tekmovanj je še veliko in verjamem da bo odslej le še bolje,” pa je po končanih nastopih v Szegedu za STA povedal Koprčan, ki je v petek praznoval 27. rojstni dan.


Moško tekmo na 500 m je v četrtem največjem madžarskem mestu sicer dobil Kanadčan Adam van Koeverden, ki je vlogo enega najboljših kajakašev potrdil že z včerajšnjo zmago na dvakrat daljši razdalji, žensko pa Švedinja Sofia Paldanius.


Naslednja tekma svetovnega pokala bo od 1. do 3. junija v francoskem Gerardmerju, kjer bo ob “Župi” nastopila še Tea Kralj, ki je dobro tekmovala že v Zagrebu na 500 m. Vrhunca sezone pa bosta evropsko prvenstvo v španski Pontevedri (27. junij – 1. julij) in svetovno prvenstvo v nemškem Duisburgu (8. – 12. avgust).