Božič in Taljat sta bila v Riu najboljša, Kauzer je bil 10., Savšek pa 11.

0
513

Slalomisti na divjih vodah so zaključili s tekmovanjem Aquece Rio, ki služi kot test nove proge, pa tudi organizacijskih služb pred olimpijskimi igrami prihodnje leto. Z zmago v Riu de Janeiru sta se izkazala Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta v finalu dvojcev deklasirala vso konkurenco. Bila sta namreč več kot tri sekunde in pol hitrejša od vseh tekmecev. Peter Kauzer je bil med kajakaši deseti, Benjamin Savšek pa med kanuisti enajsti.

Primorski kanuistični dvojec Luka Božič – Sašo Taljat bi si težko pričaral boljšo popotnico ob koncu leta 2015 in pred začetkom olimpijskega leta 2016. V izjemno močni konkurenci v Riu de Janeiru sta namreč v finalni vožnji veslala izredno hitro, pa tudi natančno, tako da sta tekmece prehitela za 3,58 sekunde. Prva sta bila že v polfinalu, a sta nato v odločilni vožnji dneva veslala še dve sekundi hitreje.

Še najbolj sta se jima v finalu približala Britanca David Florence in Richard Hounslow, ki sta tudi bila kar hitra, a sta naredila dotik, ki jima je prinesel dve kazenski sekundi. Tretja sta bila Rusa Mikhail Kuznetsov in Dimitri Larionov.

Kajakaš Peter Kauzer, ki je imel najhitrejši čas polfinala, a tudi dve kazenski sekundi, ki sta mu prinesli polfinalno šesto mesto, je bil v finalu deseti. Na progi je imel nekaj smole, saj mu je v devetih vratih veslo nekoliko spolzelo iz rok, zato je izgubil oporo, tako da ga je odneslo iz prave linije in mimo desetih vrat. Ta je nato sicer uspešno preveslal, a mu je veslanje proti toku in ponavljanje vrat vzelo preveč dragocenega časa za uvrstitev pri vrhu. Zmagal je Francoz Mathieu Biazizzo, pred Nemcem Sebastianom Schubertom in rojakom Sebastienom Combotom.

Nekoliko presenetljivo je svoj nastop že v polfinalu zaključil kanuist Benjamin Savšek, ki je bil najhitrejši v izločilnih vožnjah kot tudi kasneje v kvalifikacijah. Tudi tokrat se je po progi spustil najhitreje izmed vseh kanuistov na startu, a pri desetih vratih naredil veliko napako. Ni jih preveslal pravilno, zato so mu sodniki dosodili 50 kazenskih sekund, kar ga je potisnilo na enajsto mesto. Zmagal je Britanec David Florence, drugi je bil Japonec Takuya Haneda, tretji pa Kanadčan Cameron Smedley.

Med kajakašicami, v polfinalu nismo imeli svoje predstavnice, saj je Urša Kragelj po težavah svoj nastop sklenila že v kvalifikacijah. Zmagala je Avstrijka Violetta Oblinger Peters, pred Čehinjo Katerino Kudejovo in Španko Maialen Chourraut.

Tekmo so sodniki posvetili v spomin slovenski sodnici Patriciji Štrukelj, ki nas je mnogo prekmalu zapustila v prvi polovici novembra. Patricija je bila namreč priljubljena članica kajakaške družine, tako kot mednarodna sodnica najvišjega ugleda kot tudi del organizatorske ekipe tekmovanj na Soči in v Tacnu, zato je tragična novica globoko prizadela tudi njene sodelavce iz tujine.

Tekmovalni del priprav v Braziliji se je s finali preizkušnje Aquece Rio tako končal, pred reprezentanti pa je še slab teden priprav na novi progi v športnem kompleksu Deodoro.

Rezultati: http://www.canoeicf.com/rio-2015-olympic-test-event

Zmagovalna vožnja Luke Božiča in Saša Taljata: https://www.facebook.com/peter.kauzersenior/videos/10207503036311110/