Brez slovenskega odličja na ekipnih tekmah v Braziliji

0
541

Foz do Iguassu, 21. septembra (STA) – Prireditelji svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Foz do Iguassuju so danes podelili prve komplete kolajn, in sicer za ekipne tekme. Slovenski kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič, ki so sicer trikratni evropski prvaki, so osvojili peto mesto, kanuisti Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Simon Hočevar pa so bili šesti.


Kauzer, Kralj in Meglič so se po bronu iz Penritha 2005 (namesto Megliča je takrat veslal Andrej Nolimal) vnovič želeli povzpeti na zmagovalni oder in dokazati svojo vrednost tudi v svetovnem merilu. V prvi vožnji so si naložili kar težko breme, saj so za tretjim mestom s štirimi kazenskimi sekundami zaostajali 2,7 sekunde. V drugo so šli na vse ali nič. Že v prvih šestih vratcih so sicer napravili tri dotike, kar pa jih ni vrglo iz tira in so do konca nadaljevali v dobrem ritmu. Ta jim je prinesel končno peto mesto (dobre štiri sekunde in pol za bronom), kar je mesto slabše kot na lanskem SP v Pragi. Slavili so Nemci pred branilci naslova Francozi in Čehi.


“Prišli smo po medaljo. Po tihem sem pričakoval kar naslov svetovnih prvakov. Toda z desetimi kazenskimi sekundami ne moreš do medalje. Na prvi me je ovirala bolečina v desnem zapestju. Zato sem nastopil s tabletami proti bolečinam in žal brez pravega občutka. Morda sem tudi zaradi tega napravil napako v prvih protitočnih vratcih. Na drugi progi smo bili res hitri, a s preveč napakami. Priznam, zelo sem razočaran. Upam, da smo zdaj končali s temi dotiki vratc in da bo jutri v posamični konkurenci vendarle bolje,” je po tekmi povedal Kauzer.


Stevanovič, Zakrajšek in Hočevar so bili v kanuju pred odločilno vožnjo na osmem mestu, a s sedmimi sekundami zaostanka za tretjim mestom praktično brez možnosti za odličje. Če so bili v prvi vožnji, v kateri so dobili štiri kazenske sekunde, odlično na poti vse do 19. vratc, so v drugo hitro spet zamenjali vrstni red, napravili tri dotike in se tako poslovili od upanja na presenečenje. Na koncu so bili po uvrstitvi sicer solidni šesti, kar pa je bila na tehnično zahtevni progi bolj posledica številnih napak drugih ekip, saj je bil zaostanek za najboljšimi precej zajeten (20 sekund). Zmagali so Francozi pred branilci naslova Nemci in Čehi, lanskimi podprvaki.


“Večji del prve vožnje smo delovali zelo dobro. Potem pa se nam je porušil ritem. Imeli smo možnost za četrto mesto, medtem ko so bile prve tri reprezentance v tem trenutku vendarle prehitre,” je priznal najizkušenejši tekmovalec v desetčlanski slovenski vrsti Hočevar.


Slovenskim kanuistom tako ni uspelo ponoviti dosežka izpred desetih let, ko je SP v Tres Coroasu prav tako gostila Brazilija. Takrat so Hočevar, Gregor Terdič in Sebastjan Linke v domovino prinesli edino – bronasto – medaljo. Ta je ena izmed osmih, ki so jih slovenski slalomisti na svetovnih prvenstvih osvojili od osamosvojitve dalje.


Sicer pa so danes podelili tudi odličja ekipam kajakašic in dvojcev, kjer pa Slovenija tokrat ni imela svojih predstavnikov. Pri kajakašicah so se zmage veselile Nemke pred Čehinjami in Britankami, med dvojci pa so bili najhitrejši Čehi, drugi so bili Francozi tretji pa Slovaki.


V soboto bodo na sporedu polfinalne in finalne vožnje posameznikov v K-1 in C-1. Slovenske kajakaške barve bodo tako kot danes branili Kauzer, Kralj in Meglič, kanuistične pa Stevanovič in Hočevar. Zakrajšek je izpadel že v kvalifikacijah, tako kot tudi obe kajakašici Nina Mozetič in Urša Kragelj. Ti dve bi sicer v polfinalu veslali v nedeljo, tako pa bosta zadnji dan prvenstva Slovenijo v polfinalu dvojcev zastopala le Nejc Višnar in Urban Jarc.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45

Več informacij:
http://cbca.org.br