Brežiški občinski svet potrdil dokument investicijskega projekta za Vodni center Brežice.

0
607

Včeraj je bil na 4. seji občinskega sveta občine Brežice v obravnavi tudi dokument investicijskega projekta vodnega centra, ki je predpogoj za izdelavo projektne dokumentacije. S tem smo korak bliže novi kajakaški progi, ki je bistven del vodnega športnega centra. To bo prvi tak popolnoma umeten objekt v Sloveniji. Proga ne bo črpalna, kar pomeni, da se vode ne bo črpalo iz spodnjega bazena v zgornji bazen, ampak se bo iz jezera, ki bo nastalo z novo hidroelektrarno, preko zapornice spuščala na progo. Savskemu toku, ki v povprečju znaša 270 m3 na sekundo, se bo tako odvzelo okoli 6m3, ki bodo namenjeni vodnemu centru.   

Pomen takšne proge je velik, saj podobnega objekta ni v radiju 400 kilometrov okoli Brežic, kar pomeni, da bo interes za uporabo proge velik. Kajakaška proga pa bo le del vodnega centra, ki bo izrabljal tudi mirno vodo jezera, del velike 10-metrske višinske razlike med jezerom in iztekom v strugo reke Save pa bo tudi val, namenjen deskanju na valovih. To bo še posebej navdušilo večje število ljubiteljev tega športa, ponudilo pa tudi možnosti razvoja kajakaške discipline »freestyle«.  

Predstavljen projekt ni pomemben le za razvoj kajakaštva, ampak predstavlja tudi pomembno turistično popestritev, ki bo v Brežice privabljala nove goste. Tega so se dobro zavedali tudi občinski svetniki, ki so projekt soglasno podprli.

Matjaž Avšič iz KKK Čatež, ki je gonilna sila projekta, je poudaril, da je gradbeno dovoljenje, ki bo posledica včerajšnje potrditve DIP-a, predpogoj za iskanje sredstev za izgradnjo proge. Meni, da bo sedaj izvedba tega projekta ob gradnji hidroelektrarne najcenejša in da nikakor ne gre zamuditi tega ugodnega trenutka. Pri sredstvih za gradnjo pa računa predvsem na pomoč evropskih sredstev, namenjenih turizmu in športu.