Brus tik za svetovnima prvakoma

0
561

V kvalifikacijah slalomske tekme za točke ICF, ki ta vikend poteka v Tacnu, so trije slovenski čolni končali na drugem mestu. Med kanuisti je bil drugi Benjamin Savšek, med dvojci Primorca Luka Božič in Sašo Taljat, med kajakaši pa Peter Kauzer. Tretje mesto v konkurenci kajakašev je zasedel mladi Simon Brus.


Na močni mednarodni tekmi v Tacnu, ki je obenem tudi prva izbirna tekma za sestavo slalomske reprezentance, nobenemu slovenskemu predstavniku ni uspelo sobotnih kvalifikacij končati na prvem mestu, so pa trije čolni končali na drugem mestu. Z nekaj več kot dvema sekundama zaostanka za svetovnim prvakom Danielejem Molmentijem je med kajakaši Peter Kauzer zasedel drugo mesto. Na tretje mesto pa se je uvrstil sedemnajstletni Simon Brus, ki je v letošnji sezoni še mladinec, in si s tem že priveslal lepo izhodišče pred naslednjimi izbirnimi tekmami. V reprezentanco sta na podlagi lanskih uspehov že uvrščena Peter Kauzer in Jure Meglič, v svetovnem pokalu pa imajo pravico nastopa štirje slovenski kajakaši. »Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljen, saj je to prva izbirna tekma letos. Pokazal sem to, kar znam. V zgornjem delu proge sem sicer imel nekaj malega težav, ker me je na zapornici zaustavila voda. Jutri pa bom poskusil ponoviti današnji dan,« je na kratko povedal Celjan Simon Brus. Na vprašanje, kako se mu zdi, da je zaostal le za dvema svetovnima prvakoma, Molmentijem in Kauzerjem, pa na kratko odgovoril: »Saj smo trenirali!« Jure Meglič je kvalifikacije končal na četrtem, Dejan Kralj na šestem, Janoš Peterlin pa na osmem mestu.


V kategoriji dvojcev sta si drugo mesto priveslala tudi Luka Božič in Sašo Taljat, zaostala pa sta le za nosilcema olimpijske kolajne iz Aten in Pekinga, Čehoma Jaroslavom Volfom in Ondrejem Štepanekom. Tretje mesto je pripadlo Italijanoma Pietru Camporesiju in Niccolu Ferrariju, četrto Dejanu Kralju in Simonu Hočevarju, osmo mesto pa si je priveslala naveza Urban Jarc – Luka Slapšak.


Med kanuisti je z dvema sekundama zaostanka drugo mesto v kvalifikacijah osvojil tudi Benjamin Savšek, ki je bil s prikazanim kar zadovoljen: »To je le prva izbirna tekma. Tudi na ostalih tekmah bom moral pokazati dobre vožnje in se uvrstiti med prve tri, da potrdim mesto v reprezentanci. Vožnja se mi je zdela dobra, čeprav pred startom nisem vedel, kakšne občutke imam, ali so dobri ali bom moral “gristi” do konca. No, izkazalo se je, da sem dobro treniral in imel dober občutek že na startu. Vse je šlo po planu. Na naslednjih tekmah bom poskušal veslati zanesljivo, zato, da se res uvrstim v reprezentanco, potem na evropskem prvenstvu in svetovnih pokalih, pa bom poskušal s čim hitrejšimi vožnjami.« Najhitrejši kanuist je bil Francoz Martin Thomas, tretji pa je bil njegov rojak Edern Le Ruyet. Jure Lenarčič se je uvrstil na četrto, Simon Hočevar na šesto, Anže Berčič na sedmo, Blaž Cof na deseto, Nejc Kravanja pa na enajsto mesto.


V konkurenci kajakašic je bila najhitrejša svetovna prvakinja iz Tacna, Avstrijka Corinna Kuhnle, drugo mesto je osvojila njena reprezentančna kolegica Violetta Oblinger Peters, tretja pa je bila Čehinja Katerina Kudejova. Najboljša Slovenka je bila Urša Kragelj na petem mestu, tik za njo pa sta se zvrstili Eva Terčelj (6.) in Nina Mozetič (7.). V konkurenci kanuistk je nastopila le Avstrijka Julia Schmid.


V nedeljo se bodo polfinala začela ob 11. uri, finala pa ob 15. uri.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45