Celje v pričakovanju svetovnega pokala v spustu na divjih vodah.

0
618

Pred spustaši na divjih vodah je svetovno prvenstvo v Banjaluki, kjer bodo naši tekmovalci sodili med glavne favorite. Takoj po koncu prvenstva pa se karavana iz Bosne in Hercegovine seli v Celje, ki bo gostilo prvi tekmi letošnjega svetovnega pokala. Tekmi svetovnega pokala bosta potekali 10. in 11. junija, že 9. junija pa bo odprtje tekmovalnega konca tedna na Krekovem trgu v Celju.

Svetovni pokal v spustu na divjih vodah bo prvo kajakaško tekmovanje takšnega nivoja v Celju, čeprav so celjski kajakaši lani že uspešno organizirali finale evropskega pokala v sprintu na divjih vodah in tako prestali generalko pred letošnjim organizacijskim izzivom.

»Nam, celjskim kajakašem, je lani s soglasjem Kajakaške zveze Slovenije in Mednarodne kajakaške zveze uspelo pridobiti športno prireditev najvišjega nivoja. V sedemdesetletni zgodovini kajakaštva v Celju česa takšnega še nismo imeli. Pred nami je velik organizacijski zalogaj. Jaz in moji fantje smo prisegli, da bomo to izpeljali na najvišji možni ravni. Prvič zato, da se oddolžimo za zaupanje, ki smo ga dobili, in drugič, da bodo cilji, ki jih imamo za prihodnost, realizirani,« je uvodoma dejal predsednik celjskega kluba in glavni motor organizacije tekmovanja Dušan Konda.

Slavnostno odprtje kajakaških tekmovanj v Celju z okolico bo v četrtek, 9. junija, na Krekovem trgu. V petek bo sledila tekma klasičnega spusta, ki je predvidena za traso v Ljubnem ob Savinji. Ker obstaja nevarnost prenizkega vodostaja Savinje, pa so organizatorji pripravili tudi rezervni načrt, po katerem bi klasični spust potekal na Savi pri Hrastniku.

»Žal se je Savinja dobro držala celo pomlad, vse do teh dni. Bali pa smo se tega, da bo vodostaj upadel. Če v Ljubnem ni pretoka vsaj 15 kubičnih metrov na sekundo, je težko organizirati spust, da bi vse potekalo tako kot mora. Ne glede na to, kje bo spust, se bomo potrudili, tako za klasiko kot sprint, da bo z organizacijskega vidika vse na najvišji možni ravni,« je še pojasnil Konda.

Glavni del svetovnega pokala pa bo v soboto, 11. junija, na kajakaški progi na Špici v Celju, ko bo potekala tekma v sprintu na divjih vodah. Ob 16. in 18. uri bodo na sporedu kvalifikacije, finalni obračuni pa bodo sledili okoli pol desete ure zvečer, saj bodo počakali, da se bo dodobra stemnilo in bodo tako do izraza prišli reflektorji ob progi, ki bodo razsvetlili Savinjo in poskrbeli za prav posebno tekmovalno kuliso. Po koncu tekmovanja bo sledila še zabava s skupino Kingston.

»Moji ljudje dajejo vse od sebe, da bomo v Celju naredili spektakel. Že zdaj vidim, kako Celje diha, pa smo s promocijo šele dobro začeli. Za nas je to nekaj novega, v Tacnu so takšne stvari vsako leto, v Celju pa česa takšnega še ni bilo. Pričakujem, da bo na Špici tri ali več tisoč ljudi, da bo to spektakel pod reflektorji. Le še vreme nam mora iti na roko. Vem, da bo vzdušje dobro,« je zaključil Dušan Konda.

Vstopnine za kajakaški konec tedna v Celju ne bo.