Cipressi se še trese za zlato, Kauzer lahko pridobi mesto

0
323

Praga, 05. avgusta (STA) – Slovenska reprezentanca v slalomu na divjih vodah je predzadnji dan svetovnega prvenstva v Pragi znova ostala brez odličja. V finalu kajakašev je dvaindvajsetletni Hrastničan Peter Kauzer namreč osvojil osmo mesto. Za zmagovalcem, Italijanom Stefanom Cipressijem, je zaostal 6,28 sekunde. Srebro je osvojil Francoz Julien Billaut (+2,74), bron pa Britanec Campbell Walsh (+2,76). Drugi slovenski polfinalist Dejan Kralj je izpadel v polfinalu s 14. časom, za finalom pa je zaostal 89 stotink sekunde. Izidi pa niso uradni, saj žirija tekmovanja še zaseda in preučuje pritožbe glede Cipressija, ki naj bi dobil 50 sekund kazni zaradi izpuščenih vrat, in Billauta, ki naj bi mu sodniki spregledali en dotik. Če bo žirija tako odločila (uradni izidi naj bi bili znani v nedeljo), bo prvak Walsh, srebro bo pripadlo Italijanu Diegu Paoliniju, bron pa Francozu Fabienu Lefevru. Kauzer bo v tem primeru sedmi.


Kauzer je imel pred finalom odlično izhodišče za napad na kolajne, saj je na petem mestu le 38 stotink sekunde zaostajal za tretjim mestom. Z dobro vožnjo bi se lahko prebil visoko, a je napravil nekaj napak in tako ostal v spodnji polovici finalistov. Da se je dalo napredovati, je potrdil Walsh, ki je z izjemno predstavo z 10. mesta napredoval do stopničk.


“Šel sem na vse ali nič, no, že na začetku sem v drugih vratcih zapeljal iz linije. Nato mi čoln ni stekel, pri desetih vratcih sem padel v “rolo” kot vreča krompirja, tako da se ni izšlo. Če bi bil četrti, bi se spet sekiral. Je pa tudi osmo mesto lep dosežek med 115 tekmovalci. Že pred prvenstvom sem rekel, da če bodo vožnje v redu, bom zadovoljen z vsakršno uvrstitvijo, tako pa sem razočaran. Tu v Pragi se nikakor nisem dobro počutil, nisem našel pravega občutka v čolnu, pred današnjima nastopoma pa sem se počutil tudi zelo utrujenega,” je po tekmi dejal Kauzer, ki mu je tako v polfinalu kot v finalu veliko težav (praktično se je ustavil) povzročil prehod med 17. in 18. vratci.


“V prvi vožnji je bilo kar v redu, le tisti prehod me je zamajal. V drugi vožnji pa sem ponovil isto napako, padel sem za veslom, tako da sem naslednja vratca udaril. Če jih ne bi, bi tvegal, da jih celo izpustim in dobim 50 sekund kazni. Potem se je vse začelo rušiti, tudi 19. vratca sem lovil z glavo. Do cilja sem skušal malce pospešiti, toda vedel sem, da sem izven dosega medalj, priložnost bo treba iskati na naslednjih tekmovanjih,” je dodal najboljši slovenski divjevodaš, ki je kljub “le” osmemu mestu popravil vtis za lanskega SP v Penrithu, ko je bil šele 17. Tudi sezona pa mu bo ostala v lepem spominu, saj je med drugim dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, hkrati pa je ubranil ekipno zlato kolajno na evropskem prvenstvu v L”Argentieru.


V finalu dvojcev sta slavila Čeha Jaroslav Volf in Ondrej Štepanek pred Nemcema Marcusom Beckerjem in Stefanom Henzejem (+2,19) ter Slovakoma Petrom in Pavolom Hochschornerjem (+5,17). Slovenski dvojec Aljaž Kulovec/Simon Hočevar je z 18. časom izpadel v polfinalu. Svoj osnovni cilj sta Kulovec in Hočevar, ki skupaj veslata šele od lanske jeseni, tako izpolnila. Finale se jima je izmuznil za 5,53 sekunde, vožnja pa ni bila “čista”, saj sta dotaknila 21. vratca.


Že dopoldan so ekipni tekmi končali kanuisti in kajakašice. Slovenski predstavniki v 3xC-1 Marko Mihelič, Jošt Zakrajšek in Dejan Stevanovič so osvojili 13. mesto (+77,33) s kar 62 kazenskimi sekundami. Slavili so Nemci Jan Benzien, Nico Bettge in Stefan Pfannmoeller (2 kazenski sekundi) pred Čehi Stanislavom Ježkom, Janom Mašekom in Tomašem Indruchom (+4,44; 4) ter Britanci Danielom Goddardom, Stuartom McIntoshem in Davidom Florenceom (+12,27; 4).


V ženski preizkušnji 3xK-1, kjer je Slovenija na SP nazadnje z ekipo nastopila leta 1999 v Seu d”Urgellu (takrat so tekmovale Jana in Nina Mali ter Nina Mozetič), so Nina Mozetič, Urša Kragelj in Kaja Puhan – slednja je prav danes slavila 20. rojstni dan – na reki Vltavi prav tako pristale na 13. mestu (130,98; 114). Zlato so si priveslale Francozinje Marie Gaspard, Emilie Fer in