Divjevodaši z optimizmom na SP v Prago

0
219

Tacen, 25. julija (STA) – Pred slalomisti na divjih vodah je le še največje dejanje sezone. Češka prestolnica Praga bo med 2. in 6. avgustom namreč gostila svetovno prvenstvo, ki je v preteklosti veliko uspehov ponudilo tudi slovenskim divjevodašem. Na lanskem SP v Penrithu so se z bronasto ekipno kolajno najbolj izkazali kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal, tudi letos pa so visoka pričakovanja najbolj povezana prav z njimi. Le s to razliko, da bo Nolimala nadomestil Jure Meglič.
 
Prvi del ekipe se bo na Češko odpravil v petek, drugi del pa v soboto. Reprezentanca, ki jo bodo sestavljali kajakaši Kauzer, Kralj in Meglič, kajakašice Nina Mozetič, Urša Kragelj in Kaja Puhan, kanuisti Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Marko Mihelič ter dvojec Simon Hočevar/Aljaž Kulovec, bo na tekmovalni progi opravila še štiri treninge skupaj s Španci in Švicarji.
 
“V Pragi smo že vadili šest dni in kljub visoki gladini vode opravili vse treninge po načrtu. Proga ni preveč težka, tekmovalci jo že dobro poznajo tudi z mednarodnih tekmovanj in tudi zato z optimizmom pričakujemo tekmovanje. Seveda pa so največja pričakovanja povezana s kajakaši,” je dejal glavni trener Fedja Marušič. Slednji optimizem lahko gradi tudi na dokaj uspešnih nastopih na evropskem prvenstvu v L”Argentieru, kjer je slovenska kajakaška ekipa ubranila zlato kolajno, tudi minulaa prvenstva pa so lepa vzpodbuda za slovensko vrsto. Kar nekaj časa je sicer minilo od zadnje posamične kolajne na SP, saj je zadnjo prispeval kajakaš Miha Terdič, ki je bil leta 2002 srebrn.
 
Prav lahko se zgodi, da bo zanjo poskrbel v zadnjih letih najboljši slovenski divjevodaš Kauzer, ki je skozi vso sezono izboljševal svojo pripravljenost. “Po EP sem si vzel malce premora, nato pa smo opravili kakovostne treninge v Pragi. Vseskozi dvigujemo formo in zase lahko rečem, da sem zadovoljen z opravljenim. Že nestrpno pričakujem SP, saj želim popraviti 17. mesto in slab vtis iz Penritha. Počutim se dobro, poškodbam sem se izognil, tako da komaj čakam,” pravi Kauzer.
 
Drugo največje slovensko orožje bo zagotovo izkušen Kralj, ki je konec tedna na “generalki” v Bratislavi premagal vso konkurenco, nakazal dvig forme, toda hkrati opozoril na zelo majhne razlike med tekmovalci. “Forma je v redu, toda tu potrebuješ še malo sreče in vsega ostalega, da se vse lepo izteče. Na EP sem bil utrujen, saj je bilo tik za tekmami svetovnega pokala, zdaj pa sem se tri tedne v miru pripravljal in lahko rečem, da je bilo veliko bolje. Proga v Pragi ni preveč težka, toda vse bo odvisno od postavitve, ki naredi progo težko. Tudi na treningu, ko smo bili skupaj z Nemci in Avstrijcem Helmutom Oblingerjem, se je pokazalo, da že ena sama majhna napaka pomeni sekundo izgube, kar pa na tej progi težko nadomestiš. Bo pa po mojem zelo lepa tekma za gledalce, z veliko manj napakami kot v Avstraliji,” meni Kralj.
 
Postavitev je dal v ospredje tudi najizkušenejši kanuist Dejan Stevanovič, ki mu v tej sezoni ne gre vse po načrtih, saj se ni niti enkrat prebil v finale najboljše deseterice na tekmah svetovnega pokala in EP. “Imam argumente, ki govorijo v moj prid. Počutim se dobro in verjamem vase, delal sem dobro in če bo še boginja Fortuna na naši strani, potem zna priti do dobrega rezultata. Seveda pa bo veliko odvisno od postavitve, ki jo na SP postavljajo predstavniki Mednarodne kajakaške zveze. To pa so bolj “kravatarji”, ki ne vidijo veliko vode, imajo neke svoje ideje in lahko naredijo progo precej butasto, če povem po domače. Sicer pa komaj čakam,” je dejal Stevanovič, ki bo skupaj z Miheličem in Zakrajškom skušal čim bolje nastopiti tudi na ekipni tekmi. Na tej se bodo kanuisti vsaj skušali približati dosežku iz leta 2002, ko so Hočevar, Stevanovič in Jurij Korenjak osvojili zadnjo kanuistično slovensko kolajno na SP.
 
Manjša pričakovanja so tako kot že vso sezono povezana z dvojcem Kulovec/Hočevar, ki meri na uvrstitev vsaj blizu finala, in s kajakašicami. Mozetičeva se je šele dobro vrnila po poškodbi in je nastopila le na EP