Do brona v Pragi tudi Eva Terčelj, Urša Kragelj je bila 12., Božič – Taljat 19.

0
451

Pred zadnjo tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki bo prihodnji konec tedna v Tacnu (9.-11.), je slovenska ekipa na tekmi v Pragi osvojila še drugo kolajno in tako pokazala, da bo tudi na domačem terenu sodila med glavne favorite za najvišja mesta. Po sobotnem bronu kanuista Benjamina Savška, si je tokrat mesto na zmagovalnih stopničkah s tretjim mestom zagotovila še kajakašica Eva Terčelj. Zelo blizu finala je bila tudi Urša Kragelj, ki je bila na koncu 12., Luki Božiču in Sašu Taljatu pa se polfinalni nastop ni izšel (19.).

Na predzadnji tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki je ta konec tedna potekala na Vltavi, je Eva Terčelj osvojila bronasto medaljo. V finalu kajakašic je zaostala le za Nemko Ricardo Funk in Brazilko Ano Satilo. Finalne vožnje, pa tudi že prej polfinalne, so se izkazale za zelo zahtevne, saj so praktično vse tekmovalke delale napake in nabirale kazenske sekunde. V finalu kajakašic je izmed deseterice tako le ena s progo opravila brez dotikov, v polfinalu pa izmed tridesetih le sedmerica.

Tudi Slovenki sta nabrali nekaj dotikov, a bili hkrati zelo hitri. Eva Terčelj je v finalni vožnji naredila tri dotike, enega pri izhodu iz petih protitočnih vrat, sledila pa sta še pri vratih 12 in 17, a je kljub temu v cilju zaostala le za 62 stotink za Brazilko Satilo. Do konca finalnih voženj ju je prav tako s tremi dotiki uspela premagati le Nemka Funkova.

Tudi Urša Kragelj je bila hitra, a sta jo dotika oddaljila od finala, ki ga je na koncu zgrešila za vsega 59 stotink. Ko je priveslala v cilj, je bila z enim dotikom sprva uvrščena na šesto mesto, a je ob njenem imenu takoj zasvetila zvezdica, kar je pomenilo, da sodniki znova pregledujejo posnetek njene vožnje in preverjajo dvomljivo situacijo. Kmalu je poslalo jasno, da je naredila dotik tudi pri petih vratih, in s štirimi kazenskimi sekundami je padla za dve mesti, na osmo, na vrhu pa je bilo še sedem vrhunskih tekmovalk. Nekatere izmed njih so imele na progi velike težave, tako da so precej zaostale za Kragljevo, a na koncu je vseeno ostala tik pred vrati finala, na končnem 12. mestu.

V polfinalu sta veslala tudi Luka Božič in Sašo Taljat, ki pa sta imela na progi precej težav in preizkušnjo končala kot 19. Najprej sta se dotaknila vrat števila osem, kar jima je prineslo dve kazenski sekundi, ki na takšni progi najverjetneje še ne bi bili usodni za napredovanje v finale, a so se nato napake začele vrstiti. Pri enajstih vratih sta se skoraj prevrnila, jih nato ponavljala, prejela dve kazenski sekundi, še dve dodatni sekundi pridobila v trinajstih vratih, za konec ponesrečene vožnje pa sta še napačno preveslala 21. vrata in prejela 50 kazenskih sekund. Med dvojci sta zmagala Slovaka Peter in Ladislav Škantar, sicer olimpijska prvaka iz Ria, druga sta bila Nemca Robert Behling in Thomas Becker, tretja pa Čeha Ondrej Karlovsky in Jakub Jane.

Letošnja serija tekem za svetovni pokal se bo zaključila prihodnji konec tedna v Ljubljani, ko bodo tudi delili dvojne točke za skupni seštevek svetovnega pokala. Kvalifikacije bodo na sporedu v petek, 9. septembra, v soboto in nedeljo pa bodo sledile polfinalne in finalne preizkušnje kanuistov, kanuistk in kajakašev ter kajakašic in dvojcev.