Estanguet za zeleno mizo, Hočevar najvišje doslej na OI

0
546

Atene, 18. avgusta (STA) – Medtem ko so se slovenski rokometaši v dvorani Faliro osramotili in sklonjenih glav zapustili igrišče, je na bližnji olimpijski progi za kajak in kanu Heleniko na starem atenskem letališču Simon Hočevar pokazal, kako se brani barve Slovenije na najpomembnejšem športnem tekmovanju. V finalu kanuistov je osvojil šesto mesto (+10,62), kar je njegova najboljša uvrstitev na olimpijskih igrah po sedmem mestu v Sydneyju in razočaranju v Atlanti (28.). Boj za zlato medaljo, ki je bil že po prvi vožnji v domeni trikratnega svetovnega prvaka Slovaka Michela Martikana in branilca lovorike iz Sydneyja Francoza Tonyja Estangueta, se je razpletel za zeleno mizo. Potem ko je Slovak prišel skozi cilj z najhitrejšima vožnjama na obeh progah in se že veselil zlate medalje, mu je sodniška služba naknadno prisodila dve sekundi kazni zaradi dotika vratic, kar je spremenilo vrstni red pri vrhu. Za dvanajst stotink sekunde je zlato iz prejšnjih OI ubranil Francoz Estanguet, Martikan je prejel srebro, bron pa je osvojil Nemec Stefan Pfannmoeller (+ 2,40).


Krivec za enourno zamudo pri objavi končnih rezultatov je bil človeški faktor. Sodnik pri vraticah številka pet je namreč takoj signaliziral dotik, ki pa ga sodniška služba za računalnikom ni opazila. Slovaška reprezentanca je tako kot večina 10.000 gledalcev, ki so se zbrali na novozgrajenem olimpijskem objektu, videla napako in zato športno priznala drugo mesto svojega tekmovalca. Na novinarski konferenci je 26-letni stari in novi olimpijski prvak povedal, da se je ob prihodu v cilj veselil srebra, ko pa je slišal za kazen Martikana, je zajokal od navdušenja. “Bilo je kot, da bi v slabi uri osvojil dve olimpijski medalji,” je povedal. Martikan je bil vidno razočaran: “Dokler ne bom videl počasnega posnetka, ne bom zaspal. Nisem namreč čutil, da bi se dotaknil tistih vratic,” je povedal.


Najizkušenejši slovenski olimpijec med kajakaši in kanuisti se je v finale uvrstil z osmim časom polfinala, torej povsem za las, saj za razliko od svetovnega pokala, kjer v finalu nastopa deset finalistov, na OI v drugo štarta le osem najboljših. Že v zgornjem delu proge se je dotaknil vratic, v spodnjem delu pa mu je deroča voda povzročila še nekaj preglavic, zaradi katerih je po prvi vožnji zaostal za bronasto medaljo več kot tri sekunde. “Bilo bi možno, a računati bi bilo treba na spodrsljaj tekmecev in odlično vožnjo Simona. Vseeno pa je lahko Hočevar zadovoljen z rezultatom in vožnjama. Znova je dokazal, da sodi med najboljše kanuiste na svetu,” je dejal njegov trener Andrej Jelenc.


Tridesetletni Ljubljančan, ki v pogovoru z novinarji ni izključil možnosti, da bo nastopil še na naslednjih OI v Pekingu, je bil po prvi vožnji besen kot ris. Ob prihodu v cilj je veslo jezno vrgel na obalo in raportiral: “Slabo v zgornjem in spodnjem delu, medtem ko sem bil v srednjem delu med najhitrejšimi, če celo ne najhitrejši.” Po drugi vožnji pa je bil zato toliko bolj vesel. “Razpletlo se je odlično glede na slabo prvo vožnjo. V drugem sem šel na progo povsem sproščen in odvozil hitro ter tekoče,” je dejal Hočevar, ki je na drugi progi pridobil dve mesti. Končal je na istem mestu kot je imel štartno številko.


“Mislim, da bi bil tudi brez napake uvrščen okoli petega mesta, saj je bila v finalu zbrana vsa svetovna smetana. Martikan in Estanguet sta dokazala, da sta razred zase,” je dodal Hočevar, ki ima letos za seboj zelo solidno sezono. Na šestih tekmah svetovnega pokala se je štirikrat uvrstil v finale.


Trener Andrej Jelenc je razložil skrivnost uspeha Francoza in Slovaka. “To sta športnika od glave do pete. Vse življenje sta posvetila športu in vanj vlagata nenormalno veliko truda in dela. Martikan na treningih izvaja komaj mogoče variante, ki mu potem na velikih tekmovanjih zelo koristijo, Estanguet pa je izredno močan in visok tekmovalec, zato mu fizične sposobnosti velikokrat pridejo še kako prav,” je dejal Jelenc.


Slovakinja Elena Kaliska je zmagovalka tekmovanja v kajaku (K1) na olimpijskih igrah v Atenah. Srebro je osvojila Američan