Evropsko prvenstvo v Banjaluki bo potekalo med 2. in 7. junijem.

0
576

Pretekli vikend se je v Solkanu z izbirno tekmo v sprintu na divjih vodah zaključilo obdobje izbirnih tekem za sestavo spustaške reprezentance, danes pa so tekmovalci v spustu na divjih vodah že odpotovali na Dunaj, kjer bodo opravili nekaj treningov pred junijskim svetovnim prvenstvom v sprintu na divjih vodah.

Še pred svetovnim prvenstvom pa najboljše spustaše čaka kar nekaj drugih preizkušenj. V začetku junija bodo odpotovali v Bosno in Hercegovino, ki bo gostila evropsko prvenstvo. Prvenstvo v Banjaluki bo potekalo med 2. in 7. junijem. 13. junija bodo v Celju nastopili na finalu evropskega pokala pod okriljem evropske kajakaške zveze, med 18. in 20. junijem bodo v Kobaridu nastopili na dveh tekmah svetovnega pokala, ki jima bosta sledili še preizkušnji za svetovni pokal v Avstriji. Pri naših severnih sosedih bo ob koncu junija potekal tudi vrhunec sezone za tekmovalce v članski kategoriji – svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah. Najboljše mladince in mlajše člane pa v začetku avgusta čaka še svetovno prvenstvo v Združenih državah Amerike.

»Letošnja sezona bo nekoliko obsežnejša. Evropska zveza je namreč uvedla tudi tri tekme evropskega pokala. Prvo smo imeli v Augsburgu, kjer so bili kajakaši zelo uspešni. Imamo tudi štiri tekme svetovnega pokala, evropsko prvenstvo v klasiki in sprintu – to je naša prva velika tekma, največje tekmovanje pa bo svetovno prvenstvo v sprintu konec junija na Dunaju, kjer prav tako pričakujem uspehe naših tekmovalcev. V klasičnem spustu v zadnjih letih sicer nismo tako močni, ampak v sprintu, ki ima boljšo prihodnost, pa naši tekmovalci res izstopajo,« je pred začetkom povedal vodja spustaške ekipe Srečko Masle.

Slovenska ekipa bo znova zelo močna, med tistimi, ki lahko posežejo po najvišjih mestih pa so tudi kanuisti. »Prvi cilj sezone je evropsko prvenstvo, kjer bo več poudarka na dvojcu kot enojcu, tako v klasiki kot sprintu. Verjetno pa bomo za prvenstvo sestavili tudi nekaj ekip. Glavni cilj sezone bo svetovno prvenstvo, kjer nameravam v posamezni konkurenci nastopiti v kanuju enosedu in v dvojcu. Na Dunaju je voda zanimiva, ker gre za slalomsko progo. To mi bo zagotovo pisano na kožo,« je povedal najizkušenejši član ekipe Simon Hočevar, ki veliko pričakuje od nastopa skupaj z Blažem Cofom.

Tudi Cof se veseli glavnih tekem sezone. »Banjaluka mi je zelo všeč, proga in mesto. Proga mi kar leži, ker je reka precej mirna. Ampak napovedoval ne bom nič. Posebne taktike nimam – treba bo “gonit”. Kar se tiče svetovnega prvenstva, na Dunaju še nisem bil, ker je slalomska proga. So mi pa všeč takšne kratke proge, ki so dolge približno 40 sekund. Tam pade tema na oči, pa gas do konca,« je slikovito zaključil Blaž Cof.

Cof in Hočevar ne bosta edina aduta v konkurenci dvojcev. Aktualna svetovna prvaka v sprintu Peter Žnidaršič in Luka Žganjar prav tako načrtujeta nadaljevanje uspešnih nastopov. »Letos bova poleg dvojca veslala tudi v C1. Na Dunaju bova nastopila v obeh disciplinah, v Banjaluki pa bo prioriteta C2, predvsem v sprintu. V kanuju enosedu bomo sestavili ekipe, vendar posamičnih voženj v enosedu za evropsko prvenstvo niti ne načrtujeva,« je povedal Peter Žnidaršič.

Naskok na vrh, tako na evropskem kot svetovnem prvenstvu, načrtujejo tudi kajakaši. V ospredju bo Nejc Žnidarčič. »Branim naslov evropskega prvaka izpred dveh let, ko je bilo prvenstvo v Bovcu. V Banjaluki sem tekmoval dvakrat in tudi dvakrat zmagal, tako da imam na progo lepe spomine,« je uvodoma dejal najboljši slovenski spustaš. Pretekli vikend si je priveslal nov naslov državnega prvaka v sprintu, v klasičnem spustu pa je moral premoč priznati dvema reprezentančnima kolegoma.

Izzivov, ki jih junija ne bo manjkalo, se Žnidarčič veseli: »Letošnji junij bo zelo naporen, saj bomo imeli zelo zgoščene tekme. Tekme bodo praktično vsak tretji dan, a se bom vseeno poskušal udeležiti vseh, ker jih imamo že tako malo. Kar se tiče svetovnega prvenstva z ekipo branimo zlato, sam pa sem bil drugi. Če bo šlo po planu, kot je šlo do sedaj, bodo prišli tudi rezultati, ker sem dobro pripravljen. Na začetku sezone sem imel nekaj zdravstvenih težav, ampak sem sedaj na tekmah videl, da ni bilo nič hudega. V Augsburgu sem v sprintu zmagal na obeh tekmah. V klasiki mi še ne gre tako dobro, ampak ko se bom spočil in pripravil, mislim, da bom tudi v klasičnem spustu prišel na višji nivo.«

Po poškodbi rame, zaradi katere je moral izpustiti celotno lansko sezono, si je mesto v ekipi priveslal tudi Tim Kolar. »Pričakujem, da bom dobro veslal. Letos sicer ne vem, kam sodim, ker sem imel v zadnjem času veliko dela z zdravjem. Zagotovo bom nastopil na evropskem prvenstvu, potem pa se bo treba uvrstiti še v ekipo za svetovno prvenstvo. V Banjaluki sem v preteklosti na svetovnem pokalu dobro tekmoval, tako da mi je proga kar pri srcu. Na klasični tekmi je reka v zadnjem deli nekoliko mirna, ampak bom zmogel,« je dejal Kolar.

Poleg kajakašev Nejca Žnidarčiča, Vida Debeljaka, Tima Kolarja in Maksa Frančeškina ter kanuistov Blaža Cofa, Simona Hočevarja, Luke Žganjarja in Petra Žnidaršiča nastop na prvenstvu v spustu načrtuje tudi kajakašica Ajda Novak. »Slalom je letos še vedno primarni cilj in bom pri tem tudi ostala. Nastopila sem tudi na izbirnih tekmah v spustu in videla, da sem v dobri formi, zato sem se odločila, da se bom preizkusila tudi v spustu. Ker se razpored tekem lepo izide, mislim, da je to potrebno izkoristiti, tako da bom poskušala dobro tekmovati tudi v spustu. Nastopila bom na obeh evropskih prvenstvih – v slalomu in spustu,« je dejala Ljubljančanka.

Ker je konkurenca med kajakaši zelo huda, utegne do sprememb v ekipi priti pred svetovnim prvenstvom v sprintu na Dunaju. Kar sedem kajakašev je bilo na izbirnih tekmah v sprintu zelo izenačenih, zato bodo pred odhodom na svetovno prvenstvo morda sledile še dodatne izbirne tekme. Teh ne bo, če bodo vsi štirje kajakaši tekmo v sprintu na evropskem prvenstvu končali v prvi polovici finalistov. Pot na Dunaj si bodo tekmovalci zagotovili z uvrstitvijo v prvo sedmerico, v nasprotnem primeru jih čakajo dodatne kvalifikacije.

 

REPREZENTANCA:

Kajak moški: Nejc Žnidarčič, Vid Debeljak, Tim Kolar, Maks Frančeškin

Kanu moški: Blaž Cof, Luka Žganjar, Peter Žnidaršič, Simon Hočevar

Kanu dvosed: Peter Žnidaršič – Luka Žganjar, Simon Hočevar – Blaž Cof

Kajak ženske: Ajda Novak