Evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu se začenja že prihodnji teden.

0
565

Kajakaška tekmovanja najvišjega nivoja so v Sloveniji stalnica. Na seznamu največjih kajakaških prireditev na slovenskih tleh pa se bo svetovnim in evropskim prvenstvom v slalomu in spustu na divjih vodah prihodnji teden pridružilo še evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu. Bohinj bodo v začetku julija, natančneje med 1. in 5. julijem, zavzeli najboljši evropski tekmovalci in tekmovalke v kajakaškem maratonu. V tej pri nas še nekoliko nepoznani kajakaški disciplini se bodo na Bohinjskem jezeru potegovali za naslove evropskih prvakov. Med sodelujočimi bodo seveda tudi slovenski tekmovalci.

Kajakaški maraton je disciplina, ki je v tujini že kar poznana in uveljavljena, na slovenskih tleh pa se je začela razvijati pred nekaj leti. Disciplino pri nas najbolj negujejo v bohinjskem kajakaškem klubu, zato odločitev, da bi bil Bohinj kandidat za organizacijo prihajajočega velikega dogodka v kajakaškem maratonu, ni presenetljiva.

Organizatorji bodo poleg evropskega prvenstva za člane, mlajše člane do 23 let in mladince organizirali še odprto tekmovanje v kajakaškem maratonu za veterane. V tej kategoriji bo nastopilo 130 tekmovalcev iz 25 evropskih držav in Avstralije, v tekmovalnem programu evropskega prvenstva pa organizatorji pričakujejo prek 200 tekmovalcev. Prve tekme bodo na sporedu že v sredo, 1. julija, ko se bodo na progo podali veterani, uradni del evropskega prvenstva se bo s slovesnim odprtjem začel v četrtek, 2. julija, boji za naslove evropskih prvakov pa bodo potekali med petkom in nedeljo.

»Organizacija prvenstva predstavlja izredno velik zalogaj, saj smo šli v projekt skoraj brez denarja in izkušenj. V veliko pomoč so nam vse izkušnje Kajakaške zveze Slovenije, sicer pa se borimo po svoje,« je uvodoma dejal generalni sekretar organizacijskega odbora Jure Sodja in nadaljeval: »Potrebno je vedeti, da so časi vse prej kot rožnati, ljudje so precej negativno naravnani in čas našega dogodka je za nekatera področja organizacije izredno zahteven. Začetek visoke poletne sezone prinaša ogromno logističnih težav, tudi čas, potreben za premikanje po Bohinju, je v tem obdobju daljši kot recimo pomladi. Poleg tega je to čas dopustov, pouka ni več, tako da v vrstah prostovoljcev zmanjka kakšen član ali dva. Verjetno bo naslednje prvenstvo lažje izpeljati, saj bomo polni izkušenj in novega zagona pri organizaciji. Verjamem pa, da bomo zadeve pripravili in organizirali na dovolj dobrem nivoju.«

Organizacija prvenstva ne bi bila mogoča brez podpore lokalne skupnosti, poleg tekmovalnega dela prvenstva bo za vse obiskovalce Bohinja, pa tudi tiste, ki se bodo v središču dogajanja znašli po naključju, na voljo še mnogo drugih aktivnosti. »Pripravili smo tudi spremljevalni program. Pričeli bomo v torek, 30. junija, v Stari Fužini, kjer bo tržnica in večerni nastop tamburaške skupine, v sredo bo na vrsti Festival Kanal, kjer bodo nastopali Sams fever, ki izvajajo glasbo Elvisa Presleyja in bodo s tem počastili 80-letnico njegovega rojstva. V četrtek ob 18. uri bo odprtje prvenstva, ko bo ob cerkvici Sv. Janeza Krstnika igrala Godba Bohinj in peljala parado športnikov do prireditvenega prostora Pod skalco. Tam bodo nastopile pevke Studia Osminka, folklorna skupina ter akrobata Filip in Blaž, program pa bo povezoval Bojan Makovec. V petek prihaja odlična priložnost za vse oboževalce veslanja stoje – ali pa bodo to šele postali. Od 18. ure dalje bo namreč na prizorišču tekem evropskega prvenstva potekalo še tekmovanje “Bohinj sunset SUP challenge”. V soboto bo pod okriljem Kajakaške zveze Slovenije potekal kajakaški praznik, kjer bo na voljo več čolnov in možnost spoznavanja kajakaštva. V nedeljo bo sledil še uradni zaključek prvenstva,« je vse obtekmovalne aktivnosti opisal Sodja.

Prireditelji upajo in želijo, da bi si prvenstvo ogledalo čim več gledalcev in navijačev, ki bi na prizorišču ustvarili posebno vzdušje. »Pričakovanja so visoka. Želimo izpeljati dobro prvenstvo v odličnem kraju, ki je nekaj povsem drugega, kot so rečni bregovi. Upamo, da si bodo tekmovalci to zapomnili ter vtise delili s svojimi družinami in prijatelji,« je zaključil Sodja.

Za gledalce bo dobro poskrbljeno. Parkirišča bodo urejena in označena, na prizorišču bo ponudba jedi in pijač, pa tudi prodajalna s spominki. Na prizorišču bo boljše spremljanje prvenstva omogočal tudi velik ekran, na uradni spletni strani tekmovanja www.bohinj.si/euro2015 pa bodo zagotovili še neposredni spletni prenos tekmovanja.

Več o evropskem prvenstvu v kajakaškem maratonu tudi na Facebooku – Canoe Marathon European Championship Bohinj 2015: www.facebook.com/Euro2015Bohinj   

 

PROGRAM EVROPSKEGA PRVENSTVA V KAJAKAŠKEM MARATONU

Sreda, 1. 7.

Veteransko tekmovanje

Četrtek, 2. 7.

Veteransko tekmovanje

18.00   Odprtje prvenstva (Pod skalco)

Petek, 3. 7. – Tekmovanje mladincev in mlajših članov

9.00     K1 ženske mladinke, C1 ženske, C1 ženske mladinke

11.30   K1 ženske U23, C1 moški mladinci

14.45   K1 moški U23, C1 moški U23

Sobota, 4. 7.  – Tekmovanje mladincev (dvojci) in članov

9.00     K1 moški mladinci, K2 ženske mladinke

11.30   K1 ženske, C1 moški

14.45   K1 moški

Nedelja, 5. 7. – Tekmovanje članov (dvojci); zaključek prvenstva

9.00     K2 moški mladinci, C2 moški mladinci

11.30   K2 ženske, C2 moški

14.30   K2 moški