Finalni boji kajakašic in kanuistov brez Slovencev

0
427

Liptovsky Mikulaš, 16. junija (STA) – Tretji dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu je za slovensko vrsto minil v popolnoma drugačnem vzdušju kot drugi, ko so se kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič veselili tretjega zaporednega ekipnega zlata. Danes se namreč niti kanuistom niti kajakašici Nini Mozetič ni uspelo prebiti v finale. Še najbližje najboljši deseterici je bil Dejan Stevanovič, ki je v C-1 končal na 18. mestu.


Tridesetletni Solkanec, ki je zadnja tri prvenstva stare celine končal na 12. mestu (najboljši je bil na prvem EP 1996, ko je bil deseti), je tokrat kljub čisti vožnji zaostal za najboljšimi. Za najhitrejšim v polfinalu, Francozom Pierrom Labarellom, je imel 5,44 sekunde zaostanka, za desetim mestom pa 1,55 sekunde.


“Občutki so mešani. Na vrhu je bilo vse v redu, pa čeprav sem v 11. vratcih napravil manjšo napako. Toda odločilna je bila kombinacija 16. in 17. vratc, kjer sem se odločil za drugačno linijo kot drugi. Tam se mi ni izšlo po mojih željah, saj sem izgubil potrebni dve sekundi. Kljub vsemu pa sem videl, da sem hiter in da sem blizu najboljšim,” je dejal Stevanovič.


Še slabše je nastopil 14. iz Tacna 2005 Jošt Zakrajšek, ki je osmo EP z dvema kazenskima sekundama končal na 27. mestu (+7,21). Najmlajši član ekipe C-1 Marko Mihelič je tekmovanje sklenil na 31. mestu (+13,05; 4). Slovenci se tako že tretje EP zapored niso prebili v finale posamične preizkušnje.


“Veliko bolj sem jezen kot razočaran. Cilj je bil finale, česar pa mi zaradi napake v 11. vratcih ni uspelo doseči. Zgornji del sem odveslal dobro, po že omenjeni napaki sem sicer dobro reagiral, a sem izgubil preveč časa. Ko sem napravil še dotik, sem vedel, da je konec, saj je toliko napak na takšnem tekmovanju pač preveč za dober rezultat. Še najbolj boli to, da točno vem, kje sem izgubil tri sekunde in posledično tudi deseterico,” pa je po polfinalu povedal Zakrajšek.


Končne zmage se je veselil domači favorit Michal Martikan, ki mu je v bogati zbirki odličij z največjih tekmovanj manjkalo le še zlato na EP. Tega je osvojil kljub le petemu mestu in štirim kazenskim sekundam v polfinalu. Na koncu je za 3,34 sekunde ugnal vodilnega po polfinalu Francoza Pierra Labarella (0). Tretji je bil Grk Christos Tsakmakis (+4,21; 0).


Edina slovenska tekmovalka v Tatrah, 23-letna Novogoričanka Mozetičeva, je prvo polovico proge v polfinalu odpeljala v ritmu, ki bi jo gotovo približal najboljši deseterici. Toda drugi del je bil posejan z napakami, trije dotiki vratc pa so ji dokončno preprečili boljšo uvrstitev. EP je tako končala na 25. mestu s slabimi desetimi sekundami za finalom, kar je njena najslabša uvrstitev na dosedanjih EP. Leta 2000 je bila 24., štiri leta pozneje je osvojila 18., predlani 16., lani pa 17. mesto.


“Začela sem zelo dobro, potem pa sem na polovici proge napravila napako. Tudi v drugem delu sem bila hitra, toda tista napaka me je psihološko “podrla”, zato sem si tudi prislužila dodatne kazenske sekunde z dotiki vratc. Sem pa videla, da najboljše tekmovalke niso ne vem kako daleč spredaj. Še zdaj verjamem, da sem se sposobna uvrstiti v finale, toda danes se mi žal ni posrečilo. Vsekakor je to zame osebno velik poraz, saj sem, kot sem že dejala, merila na finale,” je bila po nastopu malce nejevoljna Mozetičeva.


Polfinale je najhitreje odpeljala domača matadorka in svetovna prvakinja Jana Dukatova, ki pa je v finalu nazadovala na četrto mesto. Nova evropska prvakinja je tako postala Avstrijka Violetta Oblinger-Peters (0), srebro je osvojila evropska prvakinja iz Tacna 2005 Nemka Mandy Planert (+1,42; 0), bron pa Čehinja Štepanka Hilgertova (+2,97; 2), ki si je priveslala že svoje šesto odličje na EP (pred tem je osvojila zlato, tri srebrne in bronasto kolajno).


V nedeljo bodo na sporedu končne odločitve v moškem kajaku in dvojcih. Polfinala se bosta začela ob 10. uri, finala pa ob 14. uri. Slovenske barve bodo v K-1 zastopali evropski podprvak i