Hit Slalom Challenge z nagradnim skladom 2 milijona tolarjev

0
540

Nova Gorica, 03. maja – Konec tedna se s tekmama na eni zadnjih povsem naravnih  tekmovalnih slalomskih prog  na svetu, na reki Soči pri Trnovem, začenja serija Hit Slalom Challenge (Hitov slalomski izziv). Zaključna prireditev te preizkušnje, tokrat jo pripravljajo prvič, bo 11. maja v novem kajakaškem centru v Solkanu. Veliki finale  bo, prvič sploh v Sloveniji, pod žarometi.


Na tekmah za Hitov slalomski izziv bo nastopilo več kot 110 tekmovalcev iz 9 držav (Italija, Slovenija, Hrvaška, Grčija, Srbija in Črna gora, Irska, Velika Britanija, Avstrija, Nizozemska), pričakujemo tudi ekipo iz Nemčije. Ob vseh najboljših slovenskih kajakaših in kanuistih (Uroš Kodelja, Dejan Kralj, Miha Terdič, Dejan Stevanovič, Nina Mozetič, Simon Hočevar)  na čelu z evropskim podprvakom (lani v Tacnu) Petrom Kavzerjem, bodo v ospredju še Italijani (z bronastim kajakašem z EP 2004 Danielejem Molmentijem, omeniti velja Irca Neila Caffreya in  izvrstnega Avstrijca (pričakujemo ga le na tekmi v Solkanu) Helmuta Oblingerja – sedanjega evropskega prvaka.
K večji atraktivnosti tekmovanja bo prispeval tudi nagradni sklad v višini dveh milijonov tolarjev. Za kajakaše in kanuiste iz slovenskih in italijanskih klubov bodo to tudi izbirne tekme za mesta v državni reprezentanci za evropsko in svetovno prvenstvo.


Prvi dve tekmovanji v Trnovem ob Soči bosta organizirani v skladu z veljavnimi pravili ICF, tretja, finalna tekma v Solkanu pa bo organizirana po prirejenih pravilih, v skladu s predlogom Kajakaške zveze Slovenije za spremembo mednarodnih pravil.


V Solkanu bo vsem tekmovalcem dopoldan omogočen trening na postavljeni tekmovalni progi. Popoldan bodo tekmovalci najprej tekmovali v enem teku kvalifikacij, v polfinale se bo iz kvalifikacij uvrstila 1/3 tekmovalcev, oziroma 30 čolnov v K-1m, 20 čolnov v C-1 in K-1ž ter 15 čolnov v C-2.


V veliki finale, ki bo prvič v Sloveniji pod žarometi (to je velika redkost tudi v Evropi), kar bo tudi posebnost tekme v Solkanu, se bo uvrstilo najboljših 15 čolnov v K-1m, 10 v C-1 in K-1ž ter 8 čolnov v C-2. Končni rezultati tekmovanja bodo seštevek rezultatov polfinala in finala. Proga bo krajša, dolga približno 60 sekund, vratica bodo imela le en količek, dotik bo pomenil 1 kazensko sekundo, zgrešena vratica pa bodo pomenila diskvalifikacijo. Za skupno razvrstitev Hit Slalom Challengea bodo upoštevane točke, osvojene na obeh tekmah v Trnovem in na finalni tekmi v Solkanu. Zmagovalci posamezne tekme bodo prejeli 30 točk, drugi 25 točk, tretji 20 točk in tako do 20. mesta, ki prejme 1 točko.


Skupni nagradni sklad za končno razvrstitev pokala je 8.000 evrov, po posameznih kategorijah pa bodo nagrade razdeljene takole:  


K-1m, C-1, K-1ž:                 C-2:
1. mesto  1.000  evrov       1. mesto  1.500  evrov
2. mesto     500  evrov       2. mesto  1.000  evrov
3. mesto     200  evrov       3. mesto     400  evrov


Posebnost Hit Slalom Challengea je tudi v tem, da bodo imeli najboljši tekmovalci, ki so bili v sezoni 2005 uvrščeni med prvih petnajst na svetovni jakostni lestvici v svoji kategoriji, pokrite stroške bivanja za ves čas pokala.


Tekmovanja od 6. do 14. maja bodo predstavljala tudi izbirne tekme za sestavo slovenske slalomske reprezentance, ki bo nastopila na evropskem prvenstvu v slalomu v L” Argentieru od 29. junija do 2. julija ter ekipe za nastop na svetovnem prvenstvu v slalomu v Pragi od 2. do 6. avgusta 2006. Podobno velja tudi za italijansko reprezentanco.