Hočevar-Cof in Debeljak so zasedli 2. mesto, Kolar je bil 3., Žnidarčič pa 4.

0
571

Spustaši na divjih vodah so s kvalifikacijami odprli svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah na Dunaju. Že po prvi kvalifikacijski vožnji so dobro pripravljenost pokazali kajakaši, saj so si Vid Debeljak (2.), Tim Kolar (3.) in Nejc Žnidarčič (4.) priveslali neposredno uvrstitev v finale. S petim mestom med kanuisti je to uspelo tudi Simonu Hočevarju, ki je nato skupaj s Cofom zasedel še drugo mesto v kvalifikacijah dvojcev, v finalu pa bosta veslala še Žnidaršič in Žganjar.

Kajakaški reprezentanti so pokazali, da so na svetovno prvenstvo v Avstriji prišli dobro pripravljeni. Večina je svoje delo v kvalifikacijah opravila že po prvi vožnji, iz katere se v finale uvrsti najhitrejša peterica. Vid Debeljak je tekmo končal na drugem mestu, Tim Kolar je bil mesto za njim, z le dvema stotinkama sekunde zaostanka, na četrto mesto pa je priveslal še Nejc Žnidarčič. Poleg slovenske trojice sta se neposredno v finale uvrstila še zmagovalec kvalifikacij Francoz Gaetan Guyonnet in Čeh Richard Hala, ki je bil peti. V drugo se je moral na progo izmed Slovencev tako podati le Maks Frančeškin, ki je imel nekaj težav v zgornjem delu proge, zaradi česar je izgubil preveč časa, da bi prišel med prvih pet tekmovalcev v cilju. Tudi v drugo se mu ni izšlo po načrtih, saj je preizkušnjo končal kot dvajseti.

»Ta vožnja je bila zame kar odlična. Če jutri ponovim takšno, bo super. Bila je kontrolirana, nisem preveč divjal, ampak na tej progi je treba odpeljati dobro, šele potem pride na vrsto vse ostalo. Tudi v finalu si želim takšne vožnje, ampak bomo videli, kaj bodo naredili drugi,« je uvodoma dejal tretjeuvrščeni Tim Kolar, ki je celotno lansko sezono izpustil zaradi težke poškodbe rame.

Zaradi poškodbe se še ni povsem vrnil v stare tirnice, a zahtevna in divja proga na Dunaju mu omogoča boljše vožnje. »Proga tu mi je zelo všeč, saj na mirni vodi nisem najbolj konkurenčen zaradi poškodbe. Rama enostavno koordinacijsko še ni zmožna polnega sprinta, medtem ko imam moč dobro. V primerjavi z lanskim letom sem izgubil še nekaj teže, tako da imam relativno moč še višjo kot sem jo imel. Ta proga letos mi je res pisana na kožo. Tu lahko pridem zraven, drugje bi težko,« je zaključil Kolar.

Le enkrat je na progo moral tudi Simon Hočevar, ki si je finalni nastop v konkurenci kanuistov priveslal s petim mestom. »Po novih pravilih je težko priti med peterico, ker je na startu dejansko vsaj deset odličnih kanuistov, sam pa dirkam tako v C1 kot C2. Zato sem zelo zadovoljen, da sem se med finaliste prebil že v prvo, tako da imam več časa, da se za jutrišnji finale dobro pripravim. Proga je zelo tehnična. Ko res napadaš na polno, tu zelo hitro lahko narediš napako. To se je pripetilo kar nekaj dobrim tekmovalcem in mislim, da bo jutri zelo podobno,« je povedal izkušeni Hočevar.

Ker nastopa v dveh kategorijah, bo zanj vikend kar naporen, a vseeno manj kot je bil na evropskem prvenstvu v Banjaluki: »Je težko, ampak tu je prednost, ker je umeten kanal ter cilj in start ločujeta zgolj dve minuti. Ko sem prišel na cilj v Banjaluki, sem moral do starta pešačiti deset minut, tukaj pa je kanal, kjer sta start in cilj v isti liniji. Tako da mi razen tega, ko dirkam po progi, ne vzame nič časa. Tukaj izstopiš iz čolna, se uležeš, zbistriš glavo in se pripraviš za naslednjo tekmo. Jutri v finalu bo vse bistveno lažje.«

Manj uspeha sta imela druga Slovenca v kanuju. Luka Žganjar je bil po prvi vožnji 22., po drugi pa 15., kar je bilo premalo za napredovanje v finale. Še slabše jo je odnesel Blaž Cof, ki se že lahko pohvali s posamično kanuistično kolajno s svetovnega prvenstva v sprintu na divjih vodah. V prvi vožnji je z veslom nesrečno zadel v eno izmed ovir, zaradi česar je izgubil pravo linijo in se s čolnom zavrtel, kar je prineslo veliko izgubo časa. Imel je sicer popravni izpit v drugi vožnji, a se je tudi ta poskus končal nesrečno. V zgornjem delu proge se mu je namreč odpela krovnica, zaradi česa je znova izgubljal dragocene sekunde. Na koncu druge vožnje je zasedel 21. mesto.

V popoldanskem delu programa, ko so se nad Dunajem zbirali črni oblaki in je dež že pošteno namočil prizorišče, so kvalifikacije čakale še kanuistična dvojca Simon Hočevar – Blaž Cof in Peter Žnidaršič – Luka Žganjar. Slednja sta branilca naslova svetovnih prvakov, a jima v prvi vožnji ni uspelo priti višje od osmega mesta. Petra Žnidaršiča so se lotile zdravstvene težave, tako da so zjutraj še ugotavljali, katera zdravila lahko vzame, da kasneje ne bi bilo morebitnih težav na doping kontroli. V drugo sta zasedla četrto mesto in s tem tudi uvrstitev v finale. Precej bolj pa sta bila razpoložena Simon Hočevar in Blaž Cof, ki sta v konkurenci dvojcev na progo zaveslala kot druga, nato pa na vrhu najhitrejših vztrajala vse do nastopa francoskega dvojca Debray – Lapointe. Tretje mesto sta si priveslala Čeha Rolenc in Štastny.

V nedeljo ob 10. uri bodo na programu naprej posamične finalne preizkušnje v vseh kategorijah, ob 13.30 pa se začnejo še ekipne tekme.

 

Rezultati: http://www.wc-vienna2015.at/results/