Iñaki Gómez – Imamo vrhunske tekmovalce, moramo pa pomagati pri vzponu prihodnjih generacij

0
406

Kajakaška zveza Slovenije se je pred iztekom leta kadrovsko okrepila v vodstvu divjevodaške ekipe. Na mestu vodje programa vrhunskega športa za discipline na divjih vodah bo v naslednjem obdobju namreč Iñaki Gómez.

29-letnega Iñakija je v Slovenijo prinesla ljubezen, saj je že več let v zvezi s slalomistko Ajdo Novak. Ljubljana bo njegov dom že četrto leto, tu pa je tudi vpisal doktorski študij na Fakulteti za matematiko in fiziko. A naj vas njegova mladost ne zavede, saj se že vrsto let odlično znajde v vlogi trenerja in analitika.

Pred prihodom v Slovenijo je sodeloval s klubom v domači Baskiji – Iñaki prihaja iz Iruña v bližini San Sebastiána -, pa tudi s špansko slalomsko reprezentanco. “Trenirati sem prenehal relativno kmalu, ko sem imel 18 let in sem začel študirati. A sem takrat začel sodelovati z domačim klubom in sčasoma sem imel vse več odgovornosti. Potem sem dobil priložnost v španski reprezentanci, kjer sem sodeloval na mednarodnih tekmovanjih, tako članskih kot tistih za mladince in mlajše člane. Bila je odlična priložnost za učenje, ne le od talentiranih tekmovalcev, temveč tudi enkratnih trenerjev,” je povedal o izkušnjah iz Španije.

Tudi v Sloveniji je hitro postal del reprezentančne strokovne ekipe in bil prisoten na največjih tekmovanjih, pod njegovim vodstvom pa v zadnjih letih trenira tudi Ajda Novak.

Tokrat se bo spopadel še z izzivom vodenja divjevodaških disciplin – slaloma in spusta. O glavnih ciljih pravi: “Glavni cilj je, da ostanemo na najvišjem nivoju. Imamo veliko vrhunskih tekmovalcev, a medtem ko moramo te zadržati na vrhu, moramo pomagati tudi pri vzponu prihodnjih generacij. Od leta 2012 dalje je imela Slovenija le enega novega dobitnika kolajn na večjem mednarodnem tekmovanju (svetovni pokali, evropsko ali svetovno prvenstvo). Vedno je dobro, da tekmovalci osvajajo kolajne v daljšem časovnem obdobju, a če želimo imeti uspehe tudi v prihodnje, potrebujemo tudi nove dobitnike kolajn.”

Kot je poudaril Iñaki so kljub vrhunskim rezultatom še rezerve in možnosti za napredek: “Največja priložnost za napredek je v dolgoročni viziji. Moramo zastaviti pot za naše mlade tekmovalce, da bodo ti prišli najvišje kolikor je mogoče. V zadnjih letih smo imeli svetovne in evropske prvake v mladinski kategoriji (Niko Testen, Tine Kancler, Eva Alina Hočevar, Nejc Polenčič …). To je dober znak, da je bilo na klubskem nivoju opravljeno odlično delo. Prepoznati moramo, kaj je bilo dobro in poskušati to implementirati na različnih mestih. V osnovi potrebujemo več medklubskega sodelovanja. Enako tudi za članski in U23 nivo. Nimamo dobrih trenerjev, imamo enkratne. Le najti moramo način, da bomo več in bolje sodelovali z namenom, da tekmovalci dosežejo naslednji nivo.”

Nedavno je Mednarodni olimpijski komite uradno potrdil, da bo ekstremni slalom na divjih vodah del olimpijskega programa v Parizu 2024, kar je nemalo slabe volje povzročilo med sprinterji na mirnih vodah, ki so zaradi tega ostali brez dveh disciplin, a tudi v slalomskih vrstah je v tem trenutku prisotnega še precej skepticizma. Previden je tudi novi vodja programa vrhunskega športa za discipline na divjih vodah pri KZS. “Še vedno potrebuje veliko razvoja. Popolnoma razumem željo ICF, da v olimpijski program doda novo disciplino, a resnica je, da ekstremni slalom še ni pripravljen. Na srečo je pred nami še nekaj let za izboljšave,” je povedal.

Ker način pridobivanja olimpijskih kvot za Pariz 2024 še ni poznan, bo potrebno začeti razmišljati tudi o razvoju najnovejše kajakaške discipline. “Veliko bo odvisno od tega, kako bodo razdeljene olimpijske kvote. A v vsakem primeru bomo poskušali razviti najboljši sistem, da bomo osvojili največje možno število kolajn.”

Letošnje leto je zaznamovala pandemija, trenutno pa nič kaj ne kaže na čudežno izboljšanje v prihodnjem letu. Zaradi tega bo tokrat še posebej pomemben tehten razmislek o različnih scenarijih delovanja v prihodnjem letu: “Situacijo spremljamo. Zavedamo se, da se bomo morali prilagoditi bodočemu scenariju, zato moramo razmisliti o vseh možnih situacijah. Na koncu je naša želja, da zaščitimo tekmovalce. Naredili bomo vse, kar je mogoče, da na vodi zagotovimo poštene boje.”

Iñaki pa ni le trener, temveč tudi natančen analitik, kar ga je pripeljalo do razvoja programa Run Monitor. Kako se je rodila ideja? “Naše vsakdanje delo je potrebovalo vpeljavo tehnologije z namenom zagotavljanja razvoja kakovosti naših analiz tekmovanj, pa tudi treningov. Enostavne naloge so vzele veliko časa, trenerjem pa niso dovolile poglobitve v podrobnosti. Run Monitor tu poskuša ponuditi rešitev, s poenostavljanjem in izboljševanjem interakcije med trenerjem in tekmovalcem. Glavna ideja je, da bi bil program orodje za analizo videa. Vendar je od tedaj že zelo napredoval, tako da sedaj ponuja poglobljeno statistično analizo, med ostalimi funkcijami, ki so na voljo. Trenutno se razvoj osredotoča na gibanje čolna, orodje, ki uporablja telefonske senzorje za pridobivanje ključnih informacij glede gibanja čolna. Čeprav je program primarno namenjen slalomu, je trenutno odprtih nekaj idej tudi za sprint. Večji kot bo interes na tem področju, hitrejši bo napredek.”