Jakob Marušič postal član spustaškega komiteja ICF.

0
238

Pretekli konec tedna je Baku gostil XXXVI. kongres mednarodne kajakaške zveze (ICF). V Azerbajdžanu so delegati nacionalnih kajakaških zvez volili predsednika in podpredsednike ICF, pa tudi predsednike devetih komitejev. Na volitvah je prišlo do nekaj sprememb, je pa svojega predstavnika v komiteju za spust na divjih vodah dobila tudi Slovenija. Pri vodenju te kajakaške discipline bo v prihodnje sodeloval Jakob Marušič.

Mednarodno kajakaško zvezo (ICF) bo v naslednjem štiriletnem obdobju znova vodil José Perurena López. 71-letni Španec, ki je na čelu mednarodne zveze od leta 2008, protikandidata ni imel. Je pa prišlo do manjših sprememb v vrstah podpredsednikov ICF. Na položaj je bil znova izvoljen Francoz Tony Estanguet, sicer tudi član mednarodnega olimpijskega komiteja, trikratni olimpijski prvak v slalomu na divjih vodah in sopredsednik odbora za olimpijsko kandidaturo OI v Parizu 2024. Novi podpredsednik ICF je postal Thomas Konietzko, predsednik nemške kajakaške zveze, tretja podpredsednica pa je Argentinka Cécilia Farias.

Na čelu komiteja za spust na divjih vodah so delegati potrdili Hrvata Tomislava Crnkovića, ki je na tem položaju nasledil Nemca Jensa Perlwitza. Svetovni prvak v spustu na divjih vodah iz leta 1991 v Bovcu je za svojega sodelavca v komiteju izbral Jakoba Marušiča s Kajakaške zveze Slovenije, poleg njiju pa bodo za prihodnost spusta skrbeli še Nemka Manuela Gawehn, Britanec Peter Schofield in Francoz Mathias Gerard, kot zunanji svetovalec, ki sicer ni član komiteja, pa bo sodeloval še Bošnjak Nikola Stanković.

»To je velika čast, saj že dolgo Slovenec ni zasedal takšne funkcije. Še bolj kot čast, pa to pomeni delo, saj bo treba spust dvigniti na višji nivo. Upam, da smo v zadnjih letih začrtali pot, ki bi morala spust približati ostalim disciplinam. Tu mislim predvsem slalomu in sprintu. Spust mora postati vezni člen tekmovalcev, kot je v zadnjih letih uspelo maratonu in slalomskemu krosu. To bi moral sedaj prevzeti spust. Vidimo kar nekaj nalog in upam, da je ekipa, kjer sicer poznam le tri člane, odprta. Dela je veliko, naš cilj v naslednjih štirih letih pa je ta, da približamo spust olimpijskim disciplinam, tako po popularnosti kot razširjenosti. Spust ima namreč nekaj prednosti pred ostalimi, gre za enostavno in atraktivno disciplino, zato je idealen za širjenje kajakaštva po svetu,« je povedal Marušič.

Komite za slalom na divjih vodah bo tudi v prihodnje vodil Francoz Jean-Michel Prono, ki si je za sodelavce izbral že preizkušene člane slalomskega komiteja – Avstralko Sue Natoli, Čehinjo Aleno Maškovo, Američana Erica Lokkena ter Japonca Šujo Jamanako. Kot svetovalca bosta s komitejem sodelovala Britanec Colin Woodgate in Španka Begoña Rodriguez Costales.

Tudi v komiteju za sprint na mirnih vodah ni prišlo do sprememb v vodstvu. Predsednik komiteja ostaja Kanadčan Frank Garner, člani komiteja pa so Nemec Jens Kahl, Novozelandka Alison Harris, Američan Charles Lukman in Japonec Tošihiko Furuja, kot svetovalec pa bo deloval Slovak Miroslav Haviar.

Blagajnik ICF ostaja predsednik italijanske kajakaške zveze Luciano Buonfiglio, predsednik komiteja za parakajakaštvo je Kanadčan John Edwards, kajakaški maraton bo tudi v prihodnje vodil Danec Jørn Cronberg, kajakaški prosti slog Španec Lluis Rabaneda i Caselles, kajakaški polo Britanec Greg Smale, medicinski in anti-doping komite pa bo vodil Kanadčan Donald McKenzie.

Poleg izbiranja vodstva mednarodne kajakaške zveze in članov komitejev različnih kajakaških disciplin so delegati v Bakuju razpravljali tudi o prihodnosti športa in sprejeli nekaj novosti. V sprintu na mirnih vodah so dokončno med olimpijske discipline uvrstili ženski kanu (C1ž 200m in C2ž 500m), K2m 200m in C1m 200m pa se bosta poslovila iz olimpijskega programa. Začasno je med neolimpijske discipline vključen tudi K4m 500m, vendar pa je dokončna usoda te kategorije odvisna od marčevske odločitve mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). V slalomu na divjih vodah so potrdili vključitev neolimpijske kategorije C2 mešano (ženska/moški), ki je v preteklosti že obstajala, a so jo potem opustili, prav tako pa so sprejeli tudi odločitev o nadaljnjem razvoju slalomskega krosa.

Naslednji kongres ICF bo leta 2018 potekal v Budimpešti.