Jošt Zakrajšek na SP v Moskvi do finala B na 1000 metrov.

0
572

Drugi dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v Moskvi je prvi nastop čakal kajakaša Jošta Zakrajška. Nastopil je na 1000-metrski razdalji, kjer je le za malo zgrešil nastop v finalu A, tako da ga v soboto čaka finale B in boj za mesta od 10.–18.

Sprinter na mirnih vodah Jošt Zakrajšek je v Moskvi najprej nastopil na 1000-metrski razdalji. V jutranjih kvalifikacijah je za kilometrsko progo porabil tri minute in 34 sekund, kar mu je prineslo drugo mesto in s tem zanesljivo napredovanje v polfinale. Pred njim se je v drugi kvalifikacijski skupini uvrstil le Avstralec Murray Stewart. Jošt Zakrajšek je nato v polfinalu postavil še boljši čas, saj je za progo potreboval tri minute in pol. V zadnji polfinalni skupini je zasedel tretje mesto in le za las zgrešil napredovanje v finale A in s tem boj za kolajne. Od njega sta bila hitrejša Francoz Cyrille Carre in Madžar Bence Dombvari.

»Čisto za malo sem zgrešil finale A, saj sta tja peljali prvi dve mesti. Tekma je bila zelo hitra, sam pa sem bil malce prepočasen. V soboto sem bom tako boril za čim boljšo uvrstitev na vasi, torej v finalu B. Tudi tam bo precej zvenečih imen, le kolajn ne bo,« je nekoliko z obžalovanjem sporočil Zakrajšek.

Sicer je obstajala možnost, da tekmovalec v finale A napreduje tudi s tretjim časom skupine, vendar je tja peljal le najhitrejši tretjeuvrščeni čas iz štirih skupin. To je uspelo Avstralcu Stewartu, Zakrajšek pa je bil drugi najhitrejši tretjeuvrščeni, kar pa je zadoščalo za nastop v finalu B.

Jutri Zakrajška čakajo kvalifikacije na 500-metrski razdalji. Za nastop na tej tekmi se je odločil tik pred zdajci, zato je zamudil uradni rok za prijavo, kar je pomenilo, da je moral čakati povsem do začetka prvenstva, ko je postalo jasno, ali bo kakšen izmed prijavljenih tekmovalcev svoj nastop na tej razdalji odpovedal, v skupini pa bi ga nato nadomestil slovenski reprezentant. Trzinec je imel srečo, saj so zanj našli mesto v eni izmed skupin, tako da bo jutri dopoldne startal v kvalifikacijah, kasneje pa tudi v morebitnem polfinalu. V soboto ga nato čakata nastopa v finalu B na 1000 metrov in še tekma na 5000 metrov.

 

Rezultati: http://www.results.imas-sport.com/imas/regatta.php?competition=wettkampf_112

Uradna stran: http://www.canoemoscow2014.com/