Kajakašem ni uspelo ubraniti brona

0
545

Praga, 04. avgusta (STA) – Prireditelji svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Pragi so podelili prva kompleta odličij. Na progi Troja sta bili na sporedu ekipni tekmi kajakašev in dvojcev. Slovenski pridih je imel le kajakaški del tekmovanja, kjer pa kljub želji po kolajni Petru Kauzerju, Dejanu Kralju in Juretu Megliču ni uspelo ubraniti bronaste kolajne z lanskega SP v Penrithu. Evropski prvaki so namreč po slabši prvi vožnji na koncu tekme, ki jo je zaznamoval tudi zaplet s startno proceduro (zaradi česar so izidi še neuradni), osvojili četrto mesto. Zmagali so Francozi pred Italijani in Poljaki.


Tekmo je, kot že rečeno, zaznamoval zaplet s startno proceduro v prvi vožnji – starterji so na različne načine spuščali ekipe na progo -, zaradi česar je prišlo do številnih protestov reprezentanc. Uradnih izidov zaradi tega danes ni bilo (te naj bi objavili šele v soboto!), še bolj pa je vse skupaj vplivalo tudi na same tekmovalce, saj je mnogim ekipam porušilo ravnovesje na progi – med drugimi tudi Slovencem. Ti so bili po prvi vožnji na osmem mestu, boljša druga predstava in polom Nemcev, ki so vodili po prvem nastopu, pa sta ju popeljala na končno četrto mesto. Francozi Fabien Lefevre, Julien Billaut in Boris Neveu so na koncu slavili z enim dotikom in za 6,01 sekunde ugnali Italijane (2) in za 7,21 sekunde Poljake (2), ki so poznavalce kar malce presenetili s hitrima predstavama. Slovenski “trojček” je za Francozi zaostal 11,74 sekunde, za dotik pa je v petih vratcih prve vožnje poskrbel Kauzer.


“V prvi vožnji sem malce pobegnil Kralju in Megliču, kar pa v bistvu ni bila moja napaka, ampak posledica odločitve starterjev, ki so moja sotekmovalca dolgo zadržali. Dokler nisem prekinil foto celice, so ju držali na startu. Bilo je deset metrov razlike in to se je potem poznalo skozi vso progo. V četrtih vratcih sem moral Dejana in Jureta čakati, kar mi je podrlo ritem vožnje, verjetno pa tudi njima. Ja, ta nastop res ni bil za v arhiv. V drugo vožnjo smo šli “našpičeni” in jezni, toda to je šport. Kar je, je. Lani smo bili tretji, ko smo tudi prvo vožnjo slabše opravili, a se nam je izšlo. Danes pa se nam ni. Četrto mesto je lep dosežek, toda ne pomeni nič. Šteje le kolajna. Če si četrti, deseti ali 50., je popolnoma isto. Vsak te konec koncev vpraša le, ali si dobil kolajno ali ne. Treba se je čim bolj pripraviti na jutrišnjo tekmo, kjer upam, da bo vse skupaj bolje teklo kot doslej. Če sem že slabo začel, upam, da se bo vsaj dobro končalo,” pravi 22-letni Hrastničan, ki bo na sobotni posamični tekmi skušal popraviti bled vtis z lanskega SP v Avstraliji, ko je kljub dobri pripravljenosti tekmovanje končal le na 17. mestu.


“V bistvu sta bili obe vožnji dokaj podobni, če odštejemo start v prvi. Tudi četrto mesto je lep rezultat, toda do kolajne je vseeno zmanjkalo skoraj pet sekund, oziroma tri, če odštejemo dotik. To, kar je bilo danes, je treba pozabiti in se pripraviti na jutrišnjo posamično tekmo. Bilo je nekaj manjših napak, toda to so malenkosti, vse ostalo pa menim, da je bilo zelo v redu. Osebno sem s tem dosežkom zadovoljen,” je dejal Kralj, ki bo tudi v soboto eno glavnih slovenskih orožij na posamični tekmi. Na njej meri na finale.


V C-2, kjer je bila konkurenca zelo skromna (šest ekip), so si zlato odličje priveslali Čehi Marek Jiras/Tomaš Mader, Jaroslav Volf/Ondrej Štepanek in Jaroslav Pospišil/Jaroslav Pollert (4), srebrno Nemci Marcus Becker/Stefan Henze, Felix Michel/Sebastian Piersig in Kay/Robby Simon (+8,00; 6), bronasto pa Slovaki Peter/Pavol Hochschorner, Milan Kuban/Marian Olejnik in Luboš/Peter Šoška (+16,03; 6).


V soboto dopoldne bodo za ekipna odličja tekmovale kajakašice, Slovenijo bodo zastopale Nina Mozetič, Urša Kragelj in Kaja Puhan, ter kanuisti, kjer bodo slovenske barve branili Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Marko Mihelič. Popoldne pa bosta na sporedu še polfinala in finala kajakašev in dvojcev v posamični konkurenci. V K-1, kjer so slovenski tekmovalci najmočnejši, bosta nastopila tudi Kauzer in Kralj, v C-2 pa dvojec Simon Hočevar/A