Kajakašem se napad na finale ni izšel.

0
429

Kvalifikacijam kajakašic in kanuistov je sledil še polfinalni del tekmovanja za kajakaše. V tem delu tekmovanja so nastopili vsi trije slovenski predstavniki v Deep Creeku, vendar so vsi ostali izven finala. Janoš Peterlin je bil 24., Simon Brus 32., Martin Albreht pa 37. V soboto polfinalni nastop čaka Benjamina Savška in Luko Božiča, v popoldanskem delu programa pa še sledita ekipni tekmi kajakašev in kanuistov.

Polfinalni nastop slovenskih kajakašev se ni izšel po željah in pričakovanjih. Po dobrih nastopih v kvalifikacijah, kjer je bil Martin Albreht sedmi, Simon Brus pa osmi, so bila pričakovanja precej višja od končnega izkupička drugega tekmovalnega dne na svetovnem prvenstvu v ZDA. Najboljši rezultat slovenski reprezentanci je priveslal Hrastničan Janoš Peterlin, ki je bil 24.

»Napaka se je zgodila že pri prvih vratih, kjer me je zagrabila “rola” in me potegnila v levo. Zaradi tega sem bil pozen za vrata številka dve in zelo zelo pozen za tretja, tako da sem jih tudi udaril. Zato sem bil v cilju jezen, ker sedaj vidim, da bi z lepo, normalno in čisto vožnjo prišel kar visoko,« je takoj po prihodu z vode povedal Janoš Peterlin. Po kvalifikacijah so postavitev vrat spremenili, Peterlin pa je o novi progi dejal: »Je kar velika sprememba. Spremenili so skoraj vsa vrata, postavljalci pa so imeli danes kar nekaj težav. Potem tudi pri sprejemu proge, ko so jo še kar nekajkrat spremenili. Ampak za vse je bila proga enaka,« je še dodal Peterlin.

Osem mest za Hrastničanom, na 32., je prvenstvo končal Simon Brus. Celjan je naredil veliko napako pri protitočnih vratih v zgornjem delu proge, nato pa so se napake le še vrstile. V cilj je priveslal s šestimi kazenskimi sekundami in precejšnim zaostankom zaradi izgube pravega ritma. »Preveč gob je na tej progi. To je tip mehurjev, ki prihajajo. Imaš nastavljeno linijo, pa pride goba in ti jo izmakne. Ni šlo. Skoraj sem izpustil ena vrata, zato sem izgubil veliko časa in moči. Po napaki pa sem izgubil tudi motivacijo,« slabe volje ni skrival Brus.

Takoj za Celjanom se je na progo podal še Martin Albreht. Tudi zanj je bila usodna napaka v prvem delu proge, saj je po napaki pred protitočnimi vrati slednja izpeljal drugače kot bi jih sicer, sodnik nad vrati pa je ocenil, da slovenski reprezentant v vrata ni vstopil s celo glavo, zato je dosodil 50 kazenskih sekund. Vodstvo slovenske ekipe je vložilo protest, ki pa ni obrodil sadov, zato je na koncu ostalo pri 52 kazenskih sekundah in končnem 37. mestu. Tudi Albreht ni bil zadovoljen z razpletom, saj je ciljal mnogo višje: »Voda je že sama po sebi zelo zahtevna, postavitev vrat pa je bila danes sploh nekaj posebnega. Že to, da so na ogledu prestavili marsikatera vrata, se mi je zdelo precej nenavadno za svetovno prvenstvo. Potrudil sem se po najboljših močeh, žal se ni izšlo. Zelo sem razočaran. Ciljal sem na finale. Mislim, da je bilo danes dosegljivo, škoda mi je dotikov, za domnevno 50 še nisem videl posnetka, ampak mislim, da je ni bilo.«

Kajakaški polfinale je sicer minil v popolni prevladi francoskih tekmovalcev. Najhitrejši je bil Lucien Delfour za Avstralijo, tretje, četrto in peto mesto so zasedli francoski reprezentanti Boris Neveu, Mathieu Biazizo in Sebastien Combot, Thomas Bersinger za Argentino je zasedel šesto mesto, Fabien Lefevre, ki nastopa za Združene države Amerike, pa je bil deseti. Popolno francosko dominanco je nekoliko omilil Nemec Sebastian Schubert, ki je bil drugi. Veliko razočaranje, podobno kot v slovenski ekipi, je bilo tudi med Čehi, saj se nihče izmed njihovih predstavnikov ni uvrstil v finale. Lanskoletni svetovni podprvak Jiri Prskavec je bil 18., branilec naslova prvaka Vavrinec Hradilek je bil 22., Vit Prindiš, ki je bil v skupnem seštevku letošnjega svetovnega pokala drugi, pa je bil 35. Razplet polfinala je prinesel še kar nekaj presenečenj, saj bodo finalne boje z brega spremljali tudi Nemca Fabian Dörfler in Alexander Grimm, Španec Samuel Hernanz, Švicar Michael Kurt, Poljak Dariusz Popiela … Najboljši Slovenec v kajakaškem polfinalu je bil sicer Jure Meglič, ki je bil 20., vendar od letošnje sezone nastopa za Azerbajdžan.

Kajakaši so se znašli v nekoliko neprijetni situaciji, saj so polfinalno progo videli le malo pred začetkom polfinalnih nastopov. Po koncu kvalifikacij so namreč začeli postavljati progo za polfinale, ki je tekmovalci prej niso videli. Ob koncu postavitve proge so sledile demonstracijske vožnje, kjer se je izkazalo, da sta postavljalca, Američan in Francozinja, predvidela nekaj praktično nemogočih kombinacij, zato so naknadno spreminjali še šest vrat, kljub temu pa je po besedah strokovnega vodstva reprezentance na progi ostalo kar nekaj kombinacij, ki bi predvsem kanuistkam utegnile povzročati precej težav.  

V soboto se tekmovanje nadaljuje s polfinaloma kanuistov in kanuistk ter finali kanuistov, kanuistk in kajakašev ter ekipnimi tekmami v omenjenih kategorijah. »Moštvene vožnje so predvsem loterija. Sploh pa na tej progi. Imamo zelo dobre možnosti kot vsaka druga ekipa. Potrudili in zbrali se bomo zagotovo, motiva nam ne manjka,« je pred zadnjim nastopom na tem prvenstvu povedal Albreht. Slovenski kajakaši so se ekipne kolajne na svetovnih prvenstvih nazadnje veselili v sezoni 2005, ko so bili Peter Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal tretji v Penrithu. Zadnja ekipna kanuistična kolajna s svetovnih prvenstev pa sega v leto 2002. V Bourg Saint Mauriceu so bili Simon Hočevar, Dejan Stevanovič in Jurij Korenjak prav tako bronasti.