Kajakaši peti v ekipni tekmi

0
540

Bihač, 18. maja (STA) – Slovenski kajakaši Jernej Korenjak, Lovro Leban in Gregor Brovinsky so na ekipni tekmi evropskega prvenstva v klasičnem spustu na reki Uni v Bihaču zasedli peto mesto med 12 reprezentancami. Zmagala je češka ekipa s Kamilom Mruzekom, Tomašem Slovakom in Alešem Marekom (11:53,64), ki je za 3,31 sekunde ugnala Nemce Maxa Hoffa, Strefana Stiefenhoferja in Achima Overbecka ter Italijane Maximiliana Benassija, Francesca Arenareja in Mariana Bifana (+10,09). Slovenci so zaostali 36,48 sekunde.


Današnjo tekmo pa so zapletle različne težave z razlaganjem pravil o prijavah tekmovalcev za ekipno preizkušnjo. “Nemci in Angleži ter na koncu tudi Italijani so prijavili tekmovalce, ki na četrtkovem klasičnem spustu niso tekmovali. Na tekmovanje so prijavili tekmovalce, ki tekmujejo le v sprint tekmi, ki je konec koncev še ni niti bilo. Izkoristili so nejasno napisana pravila, da v moštvenih vožnjah lahko tekmuje vsak, ki je ali šele bo tekmoval na posamičnih vožnjah. Tako so prijavili tekmovalce, ki bodo prve posamične nastope imeli šele v soboto v sprintu. S tem so na tekmovanje prijavili tiste, ki niso bili utrujeni od včerajšnje klasične tekme in s tem pridobili nekaj prednosti pred drugimi ekipami, sestavljenimi iz tekmovalcev, ki so že imeli eno naporno tekmo za seboj,” je s prizorišča EP sporočil vodja slovenske ekipe Jakob Marušič.


Kot je dodal Marušič, sicer generalni sekretar Kajakaške zveze Slovenije (KZS), je bila razlaga pravil tudi glavna tema že na včerajšnjem sprejemu vodij ekip. Do končne odločitve pa ni prišlo, tako da so se Korenjak, ki je v četrtek napovedal le boj za sedmo mesto, Leban in Brovinsky znašli tudi v konkurenci ekip s povsem “svežimi močmi”. V mrzlem in oblačnem vremenu so tekmovali dobro in na koncu pristali na petem mestu.


“Vodstvo slovenske reprezentance je seveda takoj vložilo protest, saj sta bila pred našimi moštvo iz Italije in Nemčije, v katerih so tekmovali nekateri sveži tekmovalci. S pozitivno in konec koncev tudi edino pošteno rešitvijo bi naši tekmovalci zasedli tretje mesto. Žal je žirija, sestavljena iz dveh Nemcev in dveh Angležev ter dveh Hrvatov, pritožbo zavrnila z obrazložitvijo, da so pravila sicer napisana nejasno in da je popolnoma v skladu s pravili, če tekmujejo tekmovalci v moštveni vožnji klasičnega spusta, ki niso tekmovali na posamični tekmi. Prevladal je argument predsednika evropske zveze, seveda Angleža, da je on pravila napisal in jih on tudi najbolje razlaga,” je še pojasnil Marušič.


V soboto je na sporedu posamična tekma v sprintu, poleg Lebana in Brovinskega se bo prvič predstavil tudi glavni slovenski adut za visoko uvrstitev (pred EP je napovedal boj za kolajno) Nejc Žnidarčič, ki ga bo tako kot njegova kolega spodbujalo kar nekaj slovenskih navijačev, ki so danes dopotovali v Bihač.


Članska vrsta v spustu se je s kolajno z evropskega prvenstva nazadnje vrnila leta 1999, a takrat kar s tremi: kanuist Borut Horvat je bil srebrn, ženska kajakaška (Živa Cankar, Lučka Cankar, Jana Mali) in moška kanuistična (Horvat, Simon Hočevar, Jožko Kancler) ekipa pa sta bili bronasti.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45

Nekaj fotografij:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-8default.asp?s=7&p=71&id=149&u=celo