Kajakaši z olimpijsko kvoto, a brez finala svetovnega prvenstva.

0
598

Po neverjetni soboti na svetovnem prvenstvu v slalomu in sprintu na divjih vodah v španskem La Seu d”Urgellu, ko sta Eva Terčelj in Nejc Žnidarčič postala svetovna prvaka, Luka Božič pa je bil tretji, v nedeljo ni šlo vse tako gladko. Kajakaši so namreč ostali brez finalnega nastopa, a so si uspeli priveslati kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Peter Kauzer je pred desetimi leti na progi v La Seu d”Urgellu priveslal do prvega naslova svetovnega prvaka in od takrat zbral še kopico vrhunskih rezultatov, med drugim prišel tudi do olimpijske kolajne. Tudi letos je v Španijo pripotoval z visokimi cilji. A sanje po vrhunski uvrstitvi so splavale po vodi v spodnjem delu polfinalne proge, kjer je naredil napako, ki mu je prinesla 50 kazenskih sekund in končno 35. mesto.

“Bilo je v sklopu letošnje sezone. Nimaš kaj, tako je. Današnja vožnja je bila katastrofalna. Že od starta mi čoln ni stekel, mučil sem se do prvega vmesnega časa.Vmes sem se zbral in odpeljal normalno. V spodnjem delu sem poskušal nadoknaditi zamujeno z vrha, ampak na žalost ni šlo. Po eni strani je dobro, da smo dobili vsaj kvoto. Res, da je bila to prva izbirna tekma za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, ampak prednosti nima nihče. Imel bi jo le v primeru osvojitve kolajne. Vse se bo odločalo prihodnje leto na izbirnih tekmah in evropskem prvenstvu. Moral se bom umiriti, razmisliti in zastaviti pot do drugega leta do evropskega prvenstva,” razočaranja ni skrival Kauzer.

Za najboljši slovenski rezultat med kajakaši je tako poskrbel debitant na članskem svetovnem prvenstvu Niko Testen, ki je bil 21. S tem rezultatom je Sloveniji tudi priveslal olimpijsko kvoto za nastop v Tokiu. Po nastopu je povedal: “Nastop je bil kar slab. V cilju sem bil jezen. Srednji del je bil vrhunski, vendar se mi je na vrhu in spodaj pojavilo nekaj napak. Če bi odpeljal svojo vožnjo, vem, da bi lahko brez težav prišel v finale. Pritisk je bil velik. To je bila prva izbirna tekma za olimpijske igre, ampak se bomo drugo leto udarili zares.”

Tretji slovenski polfinalist Martin Srabotnik je bil 25., saj je imel na progi dva dotika. V primeru, da bi z vožnjo opravil brez kazenskih sekund, bi bil uvrščen v finale. Naslov svetovnega prvaka si je priveslal Čeh Jiri Prskavec, z drugim in tretjim mestom pa sta za navdušenje med domačimi navijači poskrbela David Llorente in Joan Crespo.

Svojo predstavnico smo imeli tudi v polfinalu kanuistk. Alja Kozorog je osvojila končno 19. mesto. V razvrstitvi držav za olimpijske kvote je Slovenija trenutno 13., na tem prvenstvu si je kvoto zagotovilo 11 držav, pa tudi gostiteljica Japonska. A vse še ni izgubljeno, saj so Avstralija, Nova Zelandija, ZDA, Andora in Brazilija kvoto osvojile z isto tekmovalko, tako da bodo morale vrniti eno kvoto, ali v kajaku ali v kanuju. Tako teoretične možnosti za pridobitev kvote še ostajajo.

Za razliko od kajakašev je bila Kozorogova s prikazanim kar zadovoljna: “Z veslanjem sem zadovoljna, saj sem pokazala, da sem na visokem nivoju. Žal sem imela dva dotika, brez katerih bi bila precej višje, poleg tega pa ne bi imela težav s pridobivanjem olimpijske kvote. Vesela sem, da sem prebila lanski led, ko mi ni šlo in da sedaj veslam malo bolj svobodno.”

Svetovna prvakinja je postala Nemka Andrea Herzog, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Avstrijka Nadine Weratschnig.

Slalomisti so zaključili z največjimi tekmovanji v letošnjem letu, jih pa v drugi polovici oktobra še čakajo testno tekmovanje in priprave na novozgrajeni olimpijski progi v Tokiu.