Kajakaška zveza Slovenije je na prireditvi Kajakaš leta 2015 nagradila najboljše v tej sezoni.

0
591

Tako kot že nekaj let doslej je bilo tudi iztekajoče se leto za slovenske kanuiste, kajakaše in kajakašice rezultatsko zelo uspešno. Z največjih tekmovanj so se vrnili s številnimi kolajnami in uvrstitvami med najboljšo deseterico, samo na svetovnih in evropskih prvenstvih v članski, U23 in mladinski konkurenci so osvojili 19 posamičnih kolajn, k temu pa je treba prišteti še ekipne medalje in stopničke na tekmah svetovnega pokala. Tudi tokrat izbor najboljših ni bil enostaven. Nagrade za najboljšega športnika Kajakaške zveze Slovenije se je razveselil slalomist Benjamin Savšek, najboljša športnica leta KZS pa je sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić.

Benjamin Savšek in Špela Ponomarenko Janić – najboljša sta bila že v sezoni 2013 – sta s svojimi nastopi prepričala tudi letos in se na prireditvi Kajakaške zveze Slovenije v ljubljanski Stari elektrarni veselila priznanj za najboljša športnika leta.

Kanuist Benjamin Savšek, ki je bil izbran tudi za najboljšega tekmovalca na divjih vodah, je uspehe začel nizati že na prvi pomembnejši tekmi sezone – evropskem prvenstvu. Tam se je razveselil naslova evropskega prvaka, nato pa v uspešnem ritmu nadaljeval vse do konca sezone. Na tekmah svetovnega pokala je dosegel tri posamične in dve ekipni uvrstitvi na zmagovalni oder. Bil je drugi v Pragi ter tretji v Krakovu in La Seu d”Urgellu, kar mu je prineslo tudi drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, ob tem pa je bil s svojima reprezentančnima kolegoma še dvakrat drugi v ekipnih preizkušnjah svetovnega pokala v Liptovskem Mikulašu in Pauju. Krona sezone je bil nastop na svetovnem prvenstvu. Na zadnji tekmi je še drugo leto zapored na svetovnem prvenstvu priveslal do posamičnega srebra, skupaj z Luko Božičem in Juretom Lenarčičem pa do ekipnega brona.

Tudi za sprinterko na mirnih vodah Špelo Ponomarenko Janić je uspešna sezona. Na svetovnem prvenstvu v Milanu je na 500-metrski razdalji priveslala do šestega mesta in s tem tudi kvote za nastop na olimpijskih igrah. Blizu najboljšim je bila še na 200 metrov, kjer je bila v finalu B druga, skupno pa 11. kajakašica sveta. S tem je naredila velik korak k nastopu na tretjih olimpijskih igrah, a bo morala svoje mesto v Braziliji potrditi še prihodnje leto v internih kvalifikacijah. Uspešno je nastopila tudi na premiernih evropskih igrah v Bakuju, kjer je tako kot v Milanu na 500 metrov prišla do šestega mesta, na 200 metrov pa je veslala v finalu B. Na tekmah svetovnega pokala je na 200 metrov dvakrat priveslala do sedmega mesta, na 500 metrov pa je bila osma in enajsta. S temi dosežki je bila izbrana tudi za najboljšo tekmovalko na mirnih vodah.

Najboljši mladinec leta je slalomist Niko Testen, ki se je na evropskem mladinskem prvenstvu v Krakovu veselil naslova mladinskega evropskega prvaka med kajakaši. Za najboljšo tekmovalko na divjih vodah je bila izbrana Urša Kragelj, ki je bila na evropskem prvenstvu peta, najboljši tekmovalec na mirnih vodah pa je Jošt Zakrajšek.

Kajakaška zveza Slovenije je podelila tudi bronasto plaketo – priznanje za zasluge pri razvoju kajakaštva. Letos jo je prejel Albin Špacal, ki je zavezan kajakaštvu od mladih let. Kot tekmovalec je bil eden pionirjev raziskovanja Soče, kasneje pa se je posvetil delu v kajakaštvu in kot prvi prepoznal možnosti turizma in rekreacije v tej športni panogi. »Pred 30 leti je s kolegi iz Italije samoiniciativno organiziral prvi čezmejni spust po reki Soči med Solkanom in Podgoro. Spust je kmalu prerasel v eno večjih rekreativnih kajakaških prireditev, ki v Solkan vsako leto v začetku septembra privabi pisano množico kajakašev, gospodarstvenikov in politikov, ki s spustom čez mejo dokazujejo, da šport združuje in ne razdvaja,« so zapisali v obrazložitvi.

Ob vseh uspehih so seveda nagradili tudi vse preostale dobitnike kolajn na največjih tekmovanjih. Med njimi je prednjačil spustaš Nejc Žnidarčič, ki je svojo že tako bogato zbirko še dodatno oplemenitil z vnovično zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala ter sedmimi kolajnami s SP in EP, do nove zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala je prišel tudi Peter Kauzer, Blaž Cof in Simon Hočevar sta postala evropska prvaka v sprintu na divjih vodah, z več osvojenimi kolajnami pa so se poleg omenjenih izkazali še Luka Žganjar in Peter Žnidaršič, Vid Debeljak, Tim Kolar, Maks Frančeškin, Luka Božič, Jure Lenarčič, Ajda Novak, Anže Urankar in Tim Novak.

 

Podrobnejši pregled osvojenih kolajn v sezoni 2015: https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/uspehi-a-p

 

NAGRAJENCI KAJAKAŠKE ZVEZE SLOVENIJE

 

Športnica leta KZS in najboljša tekmovalka na mirnih vodah: Špela Ponomarenko Janić

Športnik leta KZS in najboljši tekmovalec na divjih vodah: Benjamin Savšek

Najboljša tekmovalka na divjih vodah: Urša Kragelj

Najboljši tekmovalec na mirnih vodah: Jošt Zakrajšek

Najboljši mladinec: Niko Testen

Priznanje za zasluge pri razvoju kajakaštva – bronasta plaketa KZS: Albin Špacal

Priznanja za dobitnike kolajn na največjih tekmovanjih v sezoni 2015:

Nejc Žnidarčič, Blaž Cof, Simon Hočevar, Peter Žnidaršič, Luka Žganjar, Vid Debeljak, Tim Kolar, Maks Frančeškin, Benjamin Savšek, Luka Božič, Jure Lenarčič, Peter Kauzer, Niko Testen, Ajda Novak, Anže Urankar, Tim Novak