Kanuistkam in kajakašem na EP v Nemčiji srebrni kolajni.

0
589

Na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, ki ta teden poteka v Hohenlimburgu, so uvodni dan končnih odločitev slovenski reprezentanti poskrbeli za odlične rezultate. Ekipa kanuistk do 23 let je osvojila srebro, prav tako tudi ekipa kajakašev do 23 let, mladinska ekipa kajakašev je bila četrta, mladinska ekipa kanuistov pa peta.

 

Po drugem mestu na nedavnem svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Bratislavi so Žan Jakše, Martin Srabotnik in Vid Kuder Marušič tudi na prvenstvu stare celine ekipno preizkušnjo kajakašev do 23 let končali na drugi stopnički. Od njih so bili tokrat boljši Francozi Mathieu Desnos, Pol Oulhen in Mathurin Madore, tretje mesto pa so si priveslali Avstrijci.

Razlika med prvouvrščenimi Francozi in Slovenci je bila minimalna, saj jih je ločila manj kot sekunda. »Odpeljali smo dobro, škoda je le kazenskih sekund, ki so nas stale zlate medalje. V zadnji vožnji se mi je proga zdela že dobra, na začetku ko smo prišli sem, pa niti nisem vedel, kaj naj si mislim o njej,« je ekipni nastop in precej mirno progo komentiral Vid Kuder Marušič.

Kolajne enakega leska so se nekoliko kasneje razveselile še kanuistke Alja Kozorog, Nina Bizjak in Lea Novak. Slednja je še mladinka, a je svojo nalogo v ekipi kanuistk do 23 let opravila odlično. Dekleta so ob prihodu v cilj pohitela k progi in z nestrpnostjo opazovala nastope tekmic in čakale na končni razplet tekmovanja.

»Vedele smo, da smo prikazale dobro vožnjo, z le enim dotikom, vse menjave so potekale tako kot smo se dogovorile, potem pa je bilo le še počakati in videti, kaj bodo naredile tekmice. Zadovoljna sem z vožnjo in vesela. Lea se je dobro zbrala po celem dnevu tekmovanj,« je z velikim nasmehom in navdušenjem pripovedovala Nina Bizjak.

Najmlajša članica ekipe Lea Novak je po tekmi povedala: »Zelo sem vesela, saj si nisem mislila, da lahko sploh pridemo na stopničke, kaj šele, da bi bile druge! Prikazale smo lepo vožnjo.« Pred nastopom sta ji ekipni kolegici podelili nekaj nasvetov in jo na pot pospremili z besedami: »Glej Aljo!«. Besede je Lea pojasnila tako: »V kajaku sem šla prehitro iz protitočnih vrat, tako da sta me pripravili.«

Tudi tretja članica ekipe Alja Kozorog ni skrivala veselja ob enem največjih uspehov dosedanje kariere: »Vesela sem, da nam je končno uspelo, saj smo kar precej trenirale ekipne vožnje. Do sedaj se nam je vedno kaj zalomilo, zdaj pa smo končno prišle na stopničke in do medalje. Pri ženskem kanuju je vedno vse mogoče, smo pa že na polovici proge čutile, da imamo dobro vožnjo, ko pa smo prišle v cilj, je bil dober tudi čas.«

Zmagale so Čehinje, bron pa so si priveslale Slovakinje.

Izjemno blizu uspehu so bili tudi kajakaši v konkurenci mladincev. Tine Kancler, Lan Tominc in David Rozman so bili še nekaj časa po koncu finala uvrščeni na mesto, ki je prinašalo kolajno, a so po poizvedbah in vnovičnih ogledih posnetkov nekaterim ekipam odvzeli dosojene kazenske sekunde, tako da je slovenska ekipa žal zdrsnila na sicer še vedno odlično, a nehvaležno četrto mesto. Kolajn so se na koncu veselili Čehi, Italijani in Nemci.

»Začeli nismo najboljše, ker sem na vrhu naredil napako, ampak v nadaljevanju je šlo po pravih poteh in je steklo,« je nastop ocenil Tine Kancler.

Le mesto slabše, kot peti, so petkovo tekmovanje zaključili kanuisti v konkurenci mladincev – Urh Turnšek, Nejc Polenčič in Juš Javornik. Usodne so bile kazenske sekunde. Z le enim dotikom manj bi si lahko delili tretje mesto z ekipo Poljske. Zmagali so Čehi, drugi pa so bili Španci.

Na startu smo imeli še dve ekipi. Tako kajakašice v konkurenci mladink Lea Novak, Eva Alina Hočevar in Eva Jeklin, kot tudi kanuisti v konkurenci do 23 let so svoje nastope zaključili na devetem mestu.

Še pred ekipnimi vožnjami, v dopoldanskem delu programa, so se v kvalifikacijah za mesta v polfinalu potegovali kanuisti in kanuistke. Nedeljski polfinale so si zagotovili kanuistki do 23 let Nina Bizjak in Alja Kozorog, Klemen Vidmar med kanuisti do 23 let ter mladinca Nejc Polenčič in Urh Turnšek. Nina Bizjak je bila v kvalifikacijah šesta, Alja Kozorog je v drugi vožnji zasedla peto mesto, po prvem nastopu je napredoval Klemen Vidmar, ki je postavil enajsti čas kvalifikacij, enajsti je bil tudi Nejc Polenčič, Urh Turnšek pa je napredoval s petim časom druge vožnje. Žal se je tako kot v kajaku polfinale za las izmuznil Evi Alini Hočevar. Tako kot v kajaku je tudi v kanuju med mladinkami napredovanje zgrešila le za eno mesto. V kvalifikacijah je obstala tudi Lea Novak ter kanuisti Juš Javornik, Žiga Taljat in Jakob Jeklin.

V soboto bodo na sporedu polfinala in finala kajakašic, kajakašev in dvojcev.

 

Rezultati: https://siwidata.com/canoe123/eca?SessionKey=siwidata.1190

Spletni prenos: https://www.youtube.com/CanoeEurope