Kauzer drugi v kvalifikacijah

0
431

Praga, 29. junija (STA) – Najboljši slalomisti na divjih vodah so danes s kvalifikacijami začeli prvo tekmo svetovnega pokala. Prva postaja tega tekmovanja je češka prestolnica Praga, ki je bila za slovenski tabor uvodoma dokaj uspešna. Večini čolnov se je namreč uspelo prebiti v polfinale, spodletelo je le dvojcema Nejcu Višnarju in Urbanu Jarcu ter Sašu Taljatu in Luki Božiču. Zato pa sta dobro formo vnovič pokazala Peter Kauzer, ki je bil med kajakaši drugi, in Dejan Kralj, ki je kvalifikacije končal na devetem mestu.


V moškem K-1 je bil najhitrejši Čeh Ivan Pišvejc, ki je Kauzerja (ta je imel tako kot Pišvejc dve kazenski sekundi) prehitel za 0,71 sekunde, Kralja, ki je progo prav tako odveslal z dotikom, pa za 4,71 sekunde. Po prvi vožnji je slabo kazalo Juretu Megliču, ki je bil šele 41., toda v drugo je član ekipe, ki je v Liptovskem Mikluašu tretjič zapored osvojila zlato kolajno, odveslal bolje in s 25. mestom (+8,63; 2) zanesljivo napredoval v polfinale.


V C-1 je Slovak Michal Martikan še enkrat več dokazal, da je trenutno najboljši kanuist sveta, saj je drugouvrščenega Čeha Stanislava Ježka ugnal kar za 2,37 sekunde. V polfinale so se uvrstili tudi vsi trije slovenski kanuisti. Dejan Stevanovič (4), ki je za Martikanom zaostal 8,91 sekunde, je bil 16., Marko Mihelič (+15,56; 4) 27., Jošt Zakrajšek (+15,78; 6) pa 28.


V ženskem kajaku je s progo najbolje opravila Čehinja Štepanka Hilgertova, Nina Mozetič je bila 19. (+13,67; 4), Urša Kragelj (+21,76; 8) pa 29. Obe Slovenki bosta nastopili v sobotnem polfinalu.


Med dvojci se je v polfinale uspelo prebiti le eni slovenski posadki. Simon Hočevar in Aljaž Kulovec sta bila 14. (0), za najhitrejšima, Slovakoma Petrom in Pavlom Hochschornerjem (0) pa sta zaostala 14,11 sekunde. Višnar in Jarc (10) sta za 20. mestom, ki je še vodilo v polfinale, na 23. mestu zaostala skoraj devet sekund, Taljat in Božič pa na 24. mestu še osem stotink več.


V soboto se bodo dopoldne v polfinalu pomerili kanuisti in kajakašice, po najboljših deset pa bo popoldne nastopilo še v finalih. V nedeljo identičen spored čaka še najboljše kajakaše in dvojce.


Druga tekma svetovnega pokala bo prihodnji konec tedna v Tacnu, že v sredo zvečer pa bo na Ljubljanici tradicionalni paralelni slalom.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=46

Več informacij:
http://www.slalomtroja.cz