Kauzer in Božič-Taljat na stopničkah

0
551

V finalih slalomske tekme za točke ICF, ki je bila ta vikend v Tacnu, je nastopilo enajst slovenskih čolnov, najbolje pa so se odrezali kajakaš Peter Kauzer in dvojec Božič-Taljat. Hrastničan je zasedel drugo, Primorca Luka Božič in Sašo Taljat pa tretje mesto.


V konkurenci kajakašev, kjer je bila tudi mednarodna zasedba najštevilčnejša, je izmed slovenskih kajakašev tokrat v finalu nastopil le Peter Kauzer. V finale se je uvrstil z devetim časom polfinala, nato pa v drugo veslal precej hitreje in na koncu zasedel drugo mesto, zaostal pa le za svetovnim prvakom iz leta 2005, Nemcem Fabianom Dörflerjem. »Forma je počasi v vzponu za evropsko prvenstvo, ki bo čez tri tedne. To je bila prva vožnja, ko sem veslal hitreje, vendar čoln enostavno ni stekel. Imel sem tudi tri tehnične napake: v drugih vratih, potem sem se v šestih zaletel v zid, v štirinajstih protitočnih vratih pa sem bil nekoliko prenizko. Izgubil sem dve ali tri sekunde. Sam nimam izbirnih tekem, tako da je bilo zelo lepo tekmovati, vendar pa to še niso vožnje, kakršne sem sposoben prikazati. Tiste boste prvič videli na evropskem prvenstvu,« je po finalu povedal Peter Kauzer, ki bo na prizorišče letošnjega evropskega prvenstva odpotoval kmalu po zadnjih izbirnih tekmah v Solkanu. V reprezentanco je na podlagi lanskoletnih uspehov poleg Kauzerja uvrščen tudi Jure Meglič, za tretje in četrto mesto v ekipi, ki še vodita na tekme svetovnega pokala, pa so trenutno najresnejši kandidati Dejan Kralj, Simon Brus in Janoš Peterlin. V konkurenci kajakašev je sicer tretje mesto pripadlo Američanu Scottu Mannu. Ostali slovenski tekmovalci so svoje nastope sklenili v dopoldanskem polfinalu. Dejan Kralj je bil 12., Jure Meglič 17., Simon Brus 30., Janoš Peterlin pa 31. Presenetljivo je z 19. mestom polfinala tekmo predčasno končal tudi aktualni svetovni prvak in najhitrejši v kvalifikacijah, Italijan Daniele Molmenti.


Po številnih težavah v polfinalu sta veliko bolje v drugo nastopila Luka Božič in Sašo Taljat v dvojcu. V polfinalu sta zaradi zgrešenih vrat prejela kazen 50 sekund in bila deveta, v drugo pa nastopila precej bolje in na koncu zasedla tretje mesto. »Vožnja se nama je povsem podrla. Proga nama ni pisana na kožo, saj je preveč ustavljanja in vse prevečkrat je nato treba čoln znova poganjati, kar nama ne leži. To se je pokazalo tudi na času. Včeraj je bil veliko boljši in tudi veslala sva veliko lažje. Finalna vožnja ni bila ravno blesteča, sva pa z njo rutinsko opravila,« je povedal Sašo Taljat. V kategoriji kanuističnih dvojcev sta zmagala Nemca Robert Behling in Thomas Becker, druga pa sta bila Čeha Jaroslav Volf in Ondrej Štepanek. Četrto mesto je pripadlo Luki Slapšaku in Urbanu Jarcu, peto Dejanu Kralju in Simonu Hočevarju, osmo pa bratoma Anžetu in Juretu Janežiču.


Najbolj negotova usoda glede reprezentančnih mest čaka kanuiste. Ker sta danes za izbor reprezentantov štela tako polfinalna kot finalna vožnja, oziroma druga vožnja za tiste, ki se niso uvrstili med deset najboljših, je situacija, kateri trije kanuisti bodo tekmovali na evropskem prvenstvu, še precej nejasna. Najboljši slovenski kanuist je bil tokrat Anže Berčič, ki je bil najhitrejši v polfinalu, v finalu pa zasedel peto mesto. V finalu sta veslala tudi Simon Hočevar, ki je bil osmi, in Blaž Cof, ki je zasedel deseto mesto. »Vedel sem, da nas je šest, ki smo v igri za uvrstitev v reprezentanco, ampak kakor je izpadlo sedaj, sem zelo zadovoljen. Potrebujem še eno solidno vožnjo v Solkanu, pa bom zelo blizu uvrstitvi v ekipo za evropsko prvenstvo. Danes sem bil dvakrat drugi, včeraj tretji, tako da sem zelo zadovoljen,« je napete boje za tri reprezentančna mesta, ki vodijo v Španijo, opisal Simon Hočevar. Izkušeni kanuist, ki zadnji dve sezoni vesla tudi v dvojcu z Dejanom Kraljem, ima za sabo zelo naporen vikend: »Dva dneva štirih kvalifikacijskih voženj je čisto preveč. Na svetovnem in evropskem prvenstvu je drugače, ker je program raztegnjen na štiri dni, tukaj pa je bilo vse v dveh dneh, in povsod moraš veslati na vso moč …« Tekmo za točke ICF je sicer dobil Fra