Kauzer in Kralj uspešna na Slovaškem

0
539

Bratislava, 20. maja (STA) – Slovenski slalomist na divjih vodah Peter Kauzer je na močni mednarodni tekmi v Bratislavi osvojil tretje mesto. V zadnjih letih najboljši slovenski kajakaš (+5,01) je na tekmi, ki je vključena v tako imenovano svetovno serijo, zaostal le za domačinom Janom Šajbidorjem in Britancem Campbellom Walshem (+3,84). Slovenski kajakaški uspeh je s šestim mestom dopolnil Dejan Kralj, ki je za zmagovalcem zaostal za 6,80 sekunde. Že v polfinalu je izpadel tretji slovenski predstavnik v K-1 Janoš Peterlin, ki je na koncu osvojil 29. mesto.


“Tako Kauzer kot Kralj sta zelo dobro veslala in sta očitno res pravilno načrtovala formo. Ob tem bi bil tudi Kralj mogoče na stopničkah, če ne bi v zadnjih vratcih napravil napake. Veslo mu je ušlo, tako da je izgubil kake tri sekunde, ob tem pa se je še dotaknil vratc. Toda oba sta res pokazala dobre vožnje,” je za STA iz Bratislave sporočil direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.


Kauzer je že v kvalifikacijah napovedal boj za vrh, saj je bil šesti, v polfinalu pa je prav tako dosegel šesti čas ob enem dotiku. S “čisto” vožnjo v finalu mu je uspelo pridobiti tri mesta in na koncu zaslužiti 250 evrov, kolikor je znašala nagrada za tretje mesto. Kralj je v kvalifikacijah še malce varčeval z močmi in je bil 24., a se je vseeno zanesljivo uvrstil med štirideseterico polfinalistov. Tam pa je odveslal zelo dobro in brez dotika osvojil peto mesto, tega pa je zaradi že omenjenih težav v finalu malce pokvaril in v žep pospravil 100 evrov. Za zmago je Šajbidor dobil 1000, olimpijski podprvak Walsh pa za drugo mesto 500 evrov.


Slabše so nastopili kanuisti. Tako Marko Mihelič kot tudi Igor Jamšek sta namreč izpadla že v kvalifikacijah s 33. oziroma 46. časom. Bolje je kazalo dvojcu Simon Hočevar/Aljaž Kulovec. Slednja sta kvalifikacije opravila zelo dobro in se v polfinale uvrstila kot deseta. Tam pa sta sredi proge napravila veliko napako in izpustila vratca, tako da je možnost o visoki uvrstitvi splavala po vodi. Na koncu sta osvojila 17. mesto.


Tekma v Bratislavi je sicer poleg Penritha in Zoetermeerja ena izmed treh, ki štejejo za svetovno serijo. Ker je na teh tekmah zagotovljen denarni sklad, tekmovalci pa se borijo tudi za osebni avtomobil, je udeležba na tovrstnih preizkušnjah odlična, saj nastopijo skoraj vsi najboljši v tem športu. Vse bližje pa je tudi razširitev tekmovanja na šest tekem in eno izmed njih naj bi že leta 2008 gostil tudi Tacen. “Smo že zelo blizu dokončnemu dogovoru, tako da bomo verjetno že prihodnje leto v Tacnu gostili eno tekmo te serije. Na začetku sezone bo tekma v Penrithu, potem pa septembra tri evropske v Bratislavi, Tacnu in Zoetermeerju, ob koncu sezone pa še dve v Ameriki,” je pojasnil Jelenc.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45