Kauzer in Ponomarenkova najboljša kajakaša leta 2006

0
505

Ljubljana, 07. decembra (STA) – Kajakaška zveza Slovenije (KZS) je danes v Ljubljani podelila priznanja najboljšim tekmovalcem leta 2006. Prvič v zgodovini je KZS izbrala najboljše tako v ženski kot v moški konkurenci, prestižnega priznanja – kajakaša leta – pa sta se razveselila Špela Ponomarenko, srebrna s svetovnega prvenstva na mirnih vodah na 200 m, in lanski dobitnik te nagrade, slalomist Peter Kauzer, ki je med drugim postal evropski prvak v kategoriji mlajših članov.


“Vsake nagrade si vedno vesel. V bistvu je to nagrada za tvoje delo in odrekanja. Sem zelo vesela in upam, da bom letos dobila še kakšno,” je vtise takoj po podelitvi strnila Ponomarenkova, ki je že dodobra zakorakala tudi v priprave za novo sezono. “Glavni cilj je gotovo uvrstitev na olimpijske igre, torej moram biti v najboljši formi na svetovnem prvenstvu v Duisburgu, kjer se bodo že podeljevale vozovnice za OI. Biti moram med prvimi osmimi, če ne pa bo priložnost še na evropskem prvenstvu, ko bodo določili še dve ali tri evropske tekmovalke za Peking.”


Če je Ponomarenkova prvič prejela to nagrado, pa je v povsem drugačnem položaju Kauzer. Hrastničan je bil že lani najboljši, vodstvo KZS pa je tudi letos prepričal s konstantnimi uvrstitvami v svetovni vrh, največji uspeh pa mu je uspel z zlatim odličjem na EP mlajših članov.


“Zelo sem ponosen na to nagrado. Na nek način potrjuje, da trud ni bil zaman, hkrati pa je to potrditev, da res dobro delamo. Vsekakor upam, da bo še naprej tako,” je dejal Kauzer, ki se je nedavno vrnil s Kitajske, kjer je kot demonstrator sodeloval v posebnem trening kampu. “Priprave so se začele s polnim “gasom”, bil sem dva tedna na Kitajskem na eni izmed sedmih prog, ki jih imajo. To sicer ni bila olimpijska proga, je pa po mojem precej podobna. Bil sem zadovoljen s samo vadbo, medtem ko sem zaradi hrane izgubil kar nekaj kilogramov. Ampak zdaj je vse po starem in treniramo tako, kot je treba. Prvi cilj pa je vsekakor SP v Braziliji zaradi delitve olimpijskih kvot,” je zaključil najuspešnejši slovenski kajakaš zadnjih let.


Poleg teh dveh nagrad si je Urša Kragelj, ki je med drugim postala mladinska svetovna prvakinja, prislužila priznanje za najboljšo mladinko, najboljša tekmovalka na divjih vodah je Nina Mozetič, najboljši mirnovodaš pa Jernej Župančič Regent. KZS je podelila tudi plakete za osvojene kolajne na svetovnih in evropskih prvenstvih ter priznanja za športne dosežke, na čelu z olimpijskim srebrom Andraža Vehovarja.


Na prireditvi so s podelitvijo priznanj za prispevek k razvoju kajaka in spominskih priznanj obeležili tudi 75-letnico začetka organiziranega kajakaštva v Sloveniji. Ta sovpada z ustanovitvijo Kajak kluba Ljubljana 20. oktobra leta 1931.


Tokratni nagrajenci so bili:


Za osvojene medalje na svetovnih prvenstvih in OI:

Andraž Vehovar
Jernej Abramič
Marjan Štrukelj
Jože Vidmar
Alenka Bernot
Borut Justin
Natan Bernot
Srečko Masle
Andrej Grobiša
Joško Kancler
Andrej Jelenc
Albin Čižman
Boštjan Žitnik
Simon Hočevar
 
Nagrada za prispevek k kajakaštvu:

Natan Bernot
Jošt Svetek
Milan Svetek
Igor Slapnik
Dušan Tuma
Aleš Vest
Bojan Žmavc
Albin Špacal
Silvan Poberaj
Branko Brezigar
Jože Tomažič
Anton Čižman
Rade Kovačevič
Janez Sever
Franc Barič st.
Pavel Vrhovšek
Vladimir Jakomin