Kauzer najhitrejši v Solkanu

0
550

Solkan, 22. junija (STA) – Slalomisti na divjih vodah so v četrtek v Solkanu opravili s prvo mednarodno tekmo Hitovega slalomskega izziva, na kateri je nastopilo več kot 80 tekmovalcev iz devetih držav. Na pol krajši progi, a zahtevnejši od običajne, se je med kajakaši najbolje znašel evropski podprvak in prvak v moštvenih vožnjah Peter Kauzer, med kanuisti je bil najboljši Nemec Niko Betge, med dvojci sta se pred šestimi slovenskimi posadkami uvrstila Slovaka Kuban in Olejnik, med kajakašicami pa je prvo mesto osvojila Urša Kragelj, ki je bila hitrejša tudi od udeleženke EP Nine Mozetič.


Na eni zadnjih povsem naravnih slalomskih prog je bil na reki Soči najbolj zanimiv in izenačen boj v že tako najštevilčnejši konkurenci – med kajakaši, kjer je nastopilo 36 tekmovalcev. Ob koncu se je zmage veselil evropski podprvak Peter Kauzer, ki je bil po kvalifikacijah s pribitkom dveh kazenskih sekund na petem mestu, v finalni vožnji pa je bil od drugouvrščenega Francoza Peschiera hitrejši za skoraj dve sekundi in se je ob napakah ostalih tekmovalcev zavihtel na prvo mesto. Drugi je bil Peschier, po prvi vožnji šele osmi, tretje mesto pa je osvojil Kanadčan John Hastings. Po prvi vožnji prvouvrščeni Jure Meglič je z osmim časom druge vožnje padel na skupno četrto mesto, drugi po kvalifikacijah Dejan Kralj pa je bil v finalu diskvalificiran.


Med kanuisti je največ točk za Hitov slalomski izziv dobil Nemec Niko Betge, z 1,61 sekunde zaostanka je bil drugi svetovni prvak iz leta 2005 Avstralec Robin Bell, najboljši Slovenec pa je bil Benjamin Savšek, ki je z zaostankom 3,65 sekunde osvojil tretje mesto.


V skromnejši ženski konkurenci je zmagala članica kluba prireditelja – Soških elektrarn, Urša Kragelj, ki je za 1,39 sekunde ugnala ekipno kolegico in udeleženko evropskega prvenstva Nino Mozetič, tretja pa je bila Slovakinja Dana Benušova. Med kanuističnimi dvojci sta slovenske posadke prehitela Slovaka Kuban in Olejnik, najboljša Slovenca sta bila pričakovano Simon Hočevar in Aljaž Kulovec, ki sta na drugem mestu za Slovakoma zaostala 3,98 sekunde.


Z današnjo nočno tekmo, finale bo na sporedu ob 20.45 uri pod reflektorji, četrtkova preizkušnja šteje za bogat denarni sklad Hitovega slalomskega izziva. Najboljši v seštevku dveh tekem med posamezniki v vsaki kategoriji bodo prejeli 1000, med dvojci pa 1500 evrov.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45