Kauzer razred zase v kvalifikacijah

0
562

Za slalomisti na divjih vodah so kvalifikacije prve tekme svetovnega pokala v letošnji sezoni, ki jo ta vikend gosti Tacen. V konkurenci kajakašev je blestel Peter Kauzer, ki je tekmece ugnal za več kot sekundo in pol.


V konkurenci kajakašev, kjer je bilo na startu največ tekmovalcev, je s progo najbolje opravil Hrastničan Peter Kauzer, ki je imel že po prvi vožnji tri sekunde in 64 stotink prednosti pred najbližjim zasledovalcem Italijanom Andreo Romeom. Ker je že v prvo postavil tako dober čas, v drugo nato sploh ni več šel na progo, a vseeno ostal na vrhu. V drugi vožnji se mu je na sekundo in 66 stotink zaostanka približal Čeh Vavrinec Hradilek, tretje mesto v kvalifikacijah pa je zasedel Avstralec William Forsythe. Odlično je na svoji prvi tekmi svetovnega pokala nastopil tudi Simon Brus, ki je bil po prvem teku deseti, po drugem pa končal ravno na polovici vseh, ki so iz kvalifikacij napredovali v polfinale. Napredovanje v sobotni del tekmovanja sta si s 23. in 35. časom zagotovila tudi Jure Meglič in Dejan Kralj. »Vožnja je bila hitra, problematični so bili le dotiki. Vožnja je bila dovolj hitra, tako da sem si te dotike lahko privoščil, a sem pričakoval, da bom odpeljal brez njih. Jutri bom poskušal popraviti napake in izboljšati rezultat, upam, da bom odpeljal brez dotika, kar me bo pripeljalo med najhitrejše. Od sebe pa bom dal vse, tako kot na vsaki tekmi. Z dobro vožnjo ciljam na vrh,« je povedal dobitnik bronaste kolajne z lanskega SP v Tacnu Jure Meglič. Tudi tokrat je prišlo v kvalifikacijah do manjših presenečenj, saj sta izven najboljše štirideseterice ostala dobitnik olimpijske kolajne Benjamin Boukpeti iz Toga in evropski prvak iz Tacna Avstrijec Helmut Oblinger.


Luka Božič in Sašo Taljat sta prav tako nastopila izvrstno, bila četrta, v drugi vožnji pa sploh nista startala, podobno kot Dejan Kralj in Simon Hočevar. Slednja sta namreč nastopila v kajaku oziroma v kanuju že v dopoldanskem delu kvalifikacij. Izkušena slalomista sta bila deseta, medtem ko sta Luka Slapšak in Urban Jarc kvalifikacije končala na 15. mestu. Najhitrejša sta bila Slovaka Peter in Ladislav Škantar, druga sta bila njuna rojaka Peter in Pavol Hochschorner, tretja pa Poljaka Marcin Pochwala in Piotr Szczepanski.


Odlično so v kvalifikacijah nastopili tudi kanuisti. Prav vsa peterica se je namreč uvrstila v polfinale. Najboljši slovenski rezultat je s sedmim mestom dosegel Benjamin Savšek. »S prvo vožnjo sem zadovoljen. Odpeljal sem tako, kot sem načrtoval in se uvrstil med prvih trideset, kar je bil moj cilj. Druga vožnja pa se ni povsem izšla, ampak sem bil že v prvi vožnji prekvalificiran Za jutrišnji polfinale se bom nekoliko bolje pripravil in tam potem ciljam na uvrstitev v finale,« je povedal Savšek. Jure Lenarčič je bil deveti, Blaž Cof 14., Simon Hočevar 16. in Anže Berčič 19. Z več kot dvema sekundama prednosti je zmagal Slovak Matej Benuš, drugi je bil Čeh Stanislav Ježek, tretji pa Britanec David Florence.


V izjemno težkih tekmovalnih pogojih, ves dan je namreč močno deževalo, so se dobro odrezale tudi kajakašice. Prav vse tri so si namreč zagotovile napredovanje. Najboljša je bila Urša Kragelj, ki je bila deveta. Eva Terčelj pa je zasedla 16. mesto. Za prijetno presenečenje pa je poskrbela tudi 17-letna Ajda Novak, za katero je bila to prva tekma svetovnega pokala, priložnost za nastop pa je dobila šele po odpovedi nastopa Nine Mozetič, ki bo morala zaradi poškodbe počivati vsaj dva tedna. Bila je 27. Najhitrejša kajakašica je bila Avstrijka Violetta Oblinger Peters, druga je bila Slovakinja Jana Dukatova, tretja pa še ena Avstrijka Corinna Kuhnle.


V soboto se bodo kanuisti, kanuistke in kajakaši pomerili v polfinalu in finalu, v nedeljo pa polfinalni in finalni obračuni čakajo še kajakašice in dvojce.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=46

Fotogalerija:

Prejšnji članekSlovenci merijo na najvišja mesta
Naslednji članekEvropsko prvenstvo kajak sprint Zagreb