Kauzer šesti v češki prestolnici

0
536

Praga, 01. julija (STA) – Zadnji dan prve tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pragi so se v polfinalu in finalu pomerili kajakaši in dvojci. V slovenskem taboru so se lahko veselili le enega finalnega nastopa, saj se je med najboljših deset uspelo prebiti le kajakašu Petru Kauzerju, sicer evropskemu podprvaku. Hrastničan je tekmovanje končal na šestem mestu.


Vedno živahni tekmovalec Steklarne Hrastnik je bil po polfinalu na osmem mestu, v finalu pa je s četrtim časom kljub dotiku napredoval za dve mesti in za presenetljivim zmagovalcem, Čehom Vavrinecom Hradilekom (2), zaostal za 3,18 sekunde. Dvajsetletni domačin pa je vodil že po polfinalu, v finalu pa se mu je še najbolj približal drugi iz dopoldanskega polfinala Nemec Fabian Doerfler, ki je tako kot Čeh napravil en dotik in zaostal za 70 stotink sekunde. Tretje mesto je osvojil Čeh Ivan Pišvejc (+0,86; 4), ki se je z najboljšim časom finala prebil s sedmega mesta.


“Lepo bi bilo, če bi bil vselej na stopničkah, toda v kajaku je to zares težko, praktično nemogoče, saj je 30 tekmovalcev sposobnih zmagati. Toda vseeno sem zasedel šesto mesto na tekmi svetovnega pokala, kar pa tudi ni tako zelo slabo,” je po tekmi dejal Kauzer.


Preostala dva slovenska kajakaša sta tekmovanje v češki prestolnici končala v polfinalu. Dejan Kralj (+6,81) je z dvema kazenskima sekundama pristal na 17. mestu, za najboljšo deseterico pa je zaostal za slabo sekundo in pol. “Potem ko sem napravil dotik, me je tok odnesel in tam sem tudi izgubil največ časa. Če bi vedel, kaj delam narobe, bi seveda to popravil,” je pojasnil Kralj.


Jure Meglič, ki se je skupaj s Kauzerjem in Kraljem na nedavno končanem EP v Liptovskem Mikulašu veselil že tretje zaporedne zlate kolajne v moštvenih vožnjah, pa je prav tako napravil en dotik in zaostal še devet stotink sekunde več od svojega izkušenejšega reprezentančnega kolega. “Tokrat se je ponovila epizoda iz EP v Liptovskem Mikulašu. Tudi danes sem namreč dobil dve kazenski sekundi, brez katerih bi bil drugače v finalu med desetimi najboljšimi. Napaka se mi je pripetila takoj na začetku, temu pa je sledila nato še ena tik pred ciljem,” pa je svoj nastop ocenil Meglič.


Po pričakovanju je Slovenija brez čolna v finalu ostala v konkurenci dvojcev. Simon Hočevar in Aljaž Kulovec sta namreč z dotikom zasedla 18. mesto, za vodilnima po polfinalu Slovakoma Petrom in Pavlom Hochschornerjem (2) pa sta zaostala 20,29 sekunde. Druga dva slovenska dvojca Nejc Višnar/Urban Jarc in Sašo Taljat/Luka Božič sta izpadla že v kvalifikacijah.


Zmago sta slavila Peter in Pavol Hochschorner (2), ki sta za 4,36 sekunde prehitela Čeha Mareka Jirasa in Tomaša Maderja (2), tretja pa sta bila Kitajca Minghai Hu in Jungrong Shu (+8,90; 4).


Že v soboto so v polfinalu svoje nastope končali slovenski kanuisti in kajakašici. V C-1 je bil še najboljši Slovenec Jošt Zakrajšek na 19. mestu, Dejan Stevanovič je bil 22., Marko Mihelič pa 28. Pri kajakašicah je Nina Mozetič osvojila 17., Urša Kragelj pa 21. mesto.


Druga tekma svetovnega pokala bo prihodnji konec tedna v Tacnu, že v sredo zvečer pa bo na Ljubljanici tradicionalni paralelni slalom. “Na domačem terenu so pričakovanja vselej visoka. V Tacen si želim odpeljati dve dobri vožnji in če mi bo to uspelo, potem tudi uspeh ne more izostati. Ne glede na uvrstitev bom zadovoljen, če mi bo uspelo v čolnu prikazati vse tisto, česar sem zares sposoben,” pa je pred Tacnom povedal Kauzer.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=46

Več informacij:
http://www.slalomtroja.cz