Kauzer srebrn v Liptovskem Mikulašu

0
553

Liptovsky Mikulaš, 17. junija (STA) – Slovenski kajakaš Peter Kauzer je osmo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu sklenil z novim velikim uspehom. Hrastničan, ki je v zadnjih letih nenehno dokazoval, da sodi v sam vrh tega športa, je namreč po Tacnu leta 2005 drugič osvojil naslov evropskega podprvaka.


Triindvajsetletni Kauzer, ki je ob tem v petek skupaj z Dejanom Kraljem in Juretom Megličem ubranil tudi ekipno zlato kolajno z zadnjih dveh EP v L”Argentiere la Besseeju leta 2006 in Tacnu leta 2005, je bil v polfinalu celo najhitrejši in si priveslal kar 3,46 sekunde naskoka. Toda v finalu se je z odlično vožnjo s petega mesta na vrh prebil domačin Jan Šajbidor, ki je Kauzerja prehitel za 29 stotink sekunde. Bron je pripadel Britancu Campbellu Walshu (+3,04; 2), šele osmemu po polfinalu.


“Kolajna je tukaj. Ponovil sem dosežek iz Tacna, toda pomembna razlika je v tem, da mi je to uspelo na tujem terenu. Domačo progo pač vsak najbolje pozna in ima nekaj prednosti, to velja tudi za nas v Tacnu. Sem pa izjemno zadovoljen s polfinalno vožnjo, ki mi je res dobro uspela, medtem ko sem imel v finalu kar nekaj težav. Že v četrtih vratcih me je “zgrabil” nasprotni tok in sem obstal na mestu. Takrat sem si rekel, da ne smem obupati, ampak da moram veslati na kolajno. Na koncu mi je uspelo, vsekakor pa finalna vožnja ni bila za zlato,” je po zmagi dejal vedno živahni Hrastničan, ki je tudi že za septembrsko svetovno prvenstvo napovedal novo žlahtno kovino.


“Preskok v moji karieri je bilo prav evropsko prvenstvo v Tacnu. Takrat sem si dejal, da si je pač treba postaviti višje cilje. Tako bom tudi na SP vsekakor meril na kolajno, ki jo bom gotovo lahko dosegel, če bom odveslal po svojih najboljših močeh. Pomemben dejavnik uspehov v zadnjih letih je tudi dejstvo, da se ne obremenjujem več z vožnjami tekmecev, ampak si pred vsakim startom rečem, da naj se oni raje ukvarjajo z mano, sam pa se osredotočim le na svoj nastop,” je dodal Kauzer, ki so ga med več tisoč gledalci ob progi spodbujali tudi navijači iz Hrastnika.


Manj uspeha sta imela Meglič in Kralj. Jure Meglič, ki se mu je finale deseterice izmuznil za vsega 54 stotink sekunde, je ob enem dotiku (brez tega bi bil po času celo tretji v polfinalu) pristal na 13. mestu (+5,83), Dejan Kralj, ki je veljal za enega tihih favoritov za najvišja mesta, med drugim se je na tej progi izkazal že aprila s prvim in drugim mestom na mednarodnih tekmah, pa je prav tako z enim dotikom tekmovanje končal na 20. mestu (+7,78). To je zanj drugi najslabši izid na dosedanjih EP, slabši, 23., je bil le leta 2002 v Bratislavi.


“Občutki so precej mešani. Trinajsto mesto je dober izid, vendar pa ostaja grenak priokus, saj bi se brez dotika lahko uvrstil v finale. Toda pomembno je, da sem hiter, in verjamem, da je pred mano še dobra sezona,” je po polfinalu povedal 22-letni Meglič.


Na reki Vah na severu Slovaške, kjer so že v soboto v polfinalu obstali kanuisti Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Marko Mihelič ter kajakašica Nina Mozetič, so se zadnji dan pomerili tudi dvojci. Slovenske barve sta še najbolje zastopala Simon Hočevar in Aljaž Kulovec (+8,71; 2), ki pa sta z 12. mestom za 99 stotink sekunde ostala zunaj finala. Nejc Višnar in Urban Jarc (+13,53; 2) sta bila 16., Blaž Oven in Luka Slapšak (+35,51; 8) pa 19.


“Škoda dotika, saj bi se brez njega lahko borila za peto mesto. Treba se bo še precej potruditi, toda z Aljažem ne veslava skupaj niti dve leti, tako da pač pride tudi do takšnih neusklajenosti. Na tako velikih tekmah se to še bolj pozna. Ko sem začel veslati v dvojcu, si nisem mislil, da bo tako težko. Vendar gre vedno na bolje, ves čas napredujeva. Največja težava je prav neusklajenost, ki pa se jo lahko odpravi le s čim več treningi. Upam, da bova težave kmalu popravila, saj je najin glavni cilj nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Pekingu,”