Kauzer v vetrovnih pogojih tretji

0
284

Na slalomski tekmi za točke ICF v Solkanu so slovenski kajakaši, kajakašice in kanuisti nastopili dobro in si brez večjih težav zagotovili mesta v nedeljskem polfinalu. Najboljšo slovensko uvrstitev dneva je priveslal kanuist Anže Berčič, ki je bil drugi. Najboljši slovenski kajakaš je bil Peter Kauzer na tretjem mestu, enako uvrstitev pa so si priveslali še kajakašica Urša Kragelj, kanuist Simon Hočevar in dvojec Božič-Taljat.


V konkurenci kajakašic, ki so se na progo podale prve, je za najboljši slovenski dosežek kvalifikacij poskrbela domačinka Urša Kragelj, ki je bila tretja. Med deseterico najboljših je bila s šestim mestom uvrščena tudi Nina Mozetič, ki se je v zadnjem času soočala s precej težavami. »Bilo je dobro in sem kar zadovoljna. Sicer sem si zadala, da bi veslala brez kazenskih sekund, kar pa mi ni ravno uspelo. Z nekaterimi stvarmi sem zelo zadovoljna, za druge pa mislim, da bi morala, glede na stanje, postoriti nekoliko drugače. V preteklih dneh sem se namreč ubadala s kar nekaj stvarmi. Najprej s poškodbo, potem z boleznijo in na koncu z alergijo, tako da deset dni nisem veslala. V četrtek sem šla na prvi trening in videla, da bom preživela do konca, zato sem se odločila, da bom nastopila na tekmi,« je po kvalifikacijah povedala Nina Mozetič. Eva Terčelj je zasedla enajsto mesto. Z zelo velikim naskokom, pred tekmicami je imela več kot tri sekunde prednosti, si je prvo mesto v kvalifikacijah priveslala aktualna svetovna prvakinja Corinna Kuhnle iz Avstrije. Druga je bila Čehinja Katerina Kudejova.


Med kanuisti sta najboljša slovenska rezultata dosegla Anže Berčič, ki je bil drugi, in izkušeni Simon Hočevar, ki je kvalifikacije končal na tretjem mestu. Najboljši slovenski kanuist v zadnjih sezonah Benjamin Savšek si je v prvi vožnji nabral kar 56 kazenskih sekund. V drugo je sicer s progo opravil brez kazenskih sekund, a za vodilnim Nemcem Janom Benzienom zaostal za skoraj devet sekund, kar mu je prineslo dvanajsto mesto.


V konkurenci dvojcev sta Luka Božič in Sašo Taljat  v kvalifikacijah priveslala do tretjega mesta. Mesto za njima sta bila Dejan Kralj in Simon Hočevar, tretji slovenski dvojec Luka Slapšak – Urban Jarc pa je zasedel peto mesto. Najhitrejša sta bila Čeha Tomaš Koplik in Jakub Vrzan, druga pa sta bila Nemca Jan Benzien in Franz Anton. Za izvrstna nemška kanuista, na svetovnem prvenstvu v Tacnu sta osvojila moštveno kolajno, je to prva sezona v kanuju dvosedu, oba pa še vedno izvrstno tekmujeta tudi v kanuju enosedu.


V popoldanskem delu tekmovanja, ki ga je zaznamoval vse močnejši veter, so se pomerili kajakaši. Najboljši slovenski rezultat je dosegel Peter Kauzer, ki je bil tretji. »Že prva vožnja je bila težavna. Počutil sem se dobro, samo vetrovni pogoji v Solkanu povzročajo težave. Tu moraš namreč imeti točno določene linije, da te ne zanese in da ne zamujaš, kar pa je ob vetru težko. Protitočna vrata so bila na takšnih pozicijah, da si bil izven linije, če jih je veter malo prestavil. Meni se je to poznalo v prvi in drugi vožnji. To je že kar tradicija tu v Solkanu, vseeno pa je lepo priti na Primorsko in veslati na Soči,« je Peter Kauzer najprej razložil, kakšne težave so imeli tekmovalci zaradi močnega vetra, in nadaljeval: »Bil sem presenečen nad časom, saj sem mislil, da bom počasnejši. Nisem se namreč preveč naprezal. Imam še dve ali tri sekunde rezerv. Jutri bo druga “muska”, sploh, če bo lepše vreme.« Janoš Peterlin je zasedel osmo, Martin Albreht pa 12. mesto. Reprezentanta Dejan Kralj in Jure Meglič sta bila 13. oziroma 14. V kvalifikacijah je bil sicer najboljši Čeh Vavrinec Hradilek. V konkurenci kanuistk je bila najboljša Avstrijka Viktoria Wolffhardt, ki je imela pred najbližjo zasledovalko kar 131 sekund prednosti.


V nedeljo bo program tekmovanja nekoliko drugačen, kot so organizatorji sprva načrtovali. Polfinale vseh kategorij se bo začelo ob 10.30, finala pa ob 14.00. Prve se bodo na progo podale kanuistke, sledili jim bodo dvojci, nato kanuisti in kajakašice, na koncu pa še kajakaši. Podelitev kolajn najboljšim tekmov