Kauzer zmagal, Kralj tretji v Seu d”Urgellu

0
547

Seu d”Urgell, 11. junija (STA) – Slovenski slalomisti na divjih vodah so vnovič poskrbeli za velik uspeh. Na zadnji tekmi svetovnega pokala v španskem Seu d” Urgellu je Peter Kauzer zmagal, Dejan Kralj, ki je celo vodil po polfinalu, pa je bil tretji (+0,79). Vmes se je prerinil le Nemec Alexander Grimm (+0,17). Vnovič je nase opozoril tudi Jure Meglič, na 15. mestu ga je namreč od finala ločila dobra sekunda. Vsi so tekmovanje končali brez kazenskih sekund.


Že polfinale je nakazal velik uspeh slovenskih reprezentantov. Kralj je imel namreč po polfinalu slabe pol sekunde prednosti pred Grimmom, v drugo pa je prednost zapravil predvsem v zgornjem delu, medtem ko si je stopničke zagotovil z veliko boljšim spodnjim delom. “V finalu sem imel v zgornjem delu malce slabšo linijo, toda v spodnjem je šlo le še bolje. Sicer sem zadovoljen sem s prikazanim na teh tekmah, le za Atene mi je žal, saj mi je tam voda zelo všeč,” je dejal Kralj.


Kauzer je bil v polfinalu šesti, toda v odločilni vožnji je pokazal izjemno predstavo in postavil najboljši čas dneva, kar je zadostovalo za najvišjo stopničko. “Pred finalom smo bili vsi zelo izenačeni, tako da je bila to pravzaprav nova tekma. Polfinalna vožnja se mi je posrečila, predvsem sem jo odveslal brez dotika, kar je bila težava v prejšnjih tekmah. To pa mi je dalo pred finalom dodatno samozavest in sem se odločil napasti na vse ali nič. Vseeno mi je bilo, ali bom deseti ali četrti. Na koncu se je vse izvrstno izteklo,” pa je svoj nastop ocenil Kauzer. S tem je tudi dokončno določena reprezentanca v K-1 za svetovno prvenstvo v Pragi (2. – 6. avgust), saj so Kralj v Augsburgu, Meglič v Atenah in danes Kauzer izpolnili zahteve vodstva Kajakaške zveze Slovenije.


Kanuistom se spet ni posrečil veliki met in uvrstitev v finale. Še najbližje je bil Jošt Zakrajšek, ki je v polfinalu zasedel 14. mesto. Finala so ga stale štiri kazenske sekunde, saj bi brez teh pristal na petem mestu. Enako število dotikov je imel tudi najizkušenejši slovenski kanuist Dejan Stevanovič, ki pa tudi s “čisto” vožnjo ne bi bil med najboljšo deseterico. Tako je “Stevo” končal na 20. mestu. Tudi tretji slovenski polfinalist v C-1 Marko Mihelič je dotaknil dvoje vratc in na koncu osvojil 25. mesto. Zmagal je Nemec Nico Bettge pred Slovakoma Jurajem Mincikom in Michalom Martikanom.


Smolo sta imela tudi Aljaž Kulovec in Simon Hočevar v dvojcu, saj se jima je krstna uvrstitev v finalno vožnjo izmuznila le za dobre pol sekunde. Usoden je bil dotik vrat, brez katerega bi se v finale uvrstila kot deveta, tako pa sta se morala zadovoljiti z 11. mestom. Slavila sta Čeha Marek Jiras in Tomaš Mader pred Italijanoma Andreo Benettijem in Erikom Maseoerom ter Nemcema Kayem in Robbyjem Simonom.


Med dekleti je s progo v olimpijskem parku najbolje opravila Nemka Jennifer Bongardt, ki je ugnala Slovakinji Jano Dukatovo in Eleno Kališko.


Naslednje večje tekmovanje pa slalomiste čaka med 30. junijem in 2. julijem, ko bo na sporedu evropsko prvenstvo v francoskem L”Argentieru. Tam bo Slovenijo zastopala ista postava, kot v svetovnem pokalu, pridružila pa se ji bo še kajakašica Nina Mozetič. Dodatna kvalifikacijska tekma kanuistov za nastop na SP pa bo 24. junija v Tacnu na mednarodni tekmi za pokal Alpe-Adria. Miheliču, Zakrajšku in Stevanoviču namreč ni uspelo izpolniti zahtevane norme za potrditev nastopa v Pragi (finale v svetovnem pokalu).


“Zadovoljni smo s kajakaši, ki so izpolnili pričakovanja in zelo dobro tekmovali. Kralj in Kauzer sta potrdila, da sodita med najboljše, odlično pa je dve tekmi odpeljal tudi Meglič. Malce več smo si vsekakor želeli od kanuistov, predvsem od Stevanoviča, ki je počasen in “pretrdo” vesla. Treba bo analizirati in ugotoviti, kaj je narobe. Zakrajšek je hiter, toda spet ne toliko, da bi si lahko privoščil kazenske sekunde. Je vedno bližje najboljšim, toda zaenkrat bo moral odpeljati brez kazenskih sekund, če bo hotel biti blizu finala. Mihelič je nalogo opravil tako, kot se je od njega nekako pričakovalo, medtem ko dvojec iz tekme v tekmo napre