Kauzer znova najhitrejši

0
316

Na drugi tekmi svetovnega pokala v francoskem L”Argentieru je slovenski kajakaš Peter Kauzer priveslal do nove zmage. V finalu je nastopil tudi Jure Meglič, ki je bil deveti, Simon Brus pa je z 12. mestom za las obtičal v polfinalu. Med kanuisti in kanuistkami Slovenija ni imela finalista oziroma predstavnice.


Slovenski kajakaš Peter Kauzer je le en teden po zmagi na tekmi svetovnega pokala v Tacnu, znova stopil na najvišjo stopničko. V L”Argentieru je bil najboljši že po polfinalu, v finalu pa kljub dvema kazenskima sekundama, ki ju je dobil že v zgornjem delu proge, nadaljeval zanesljivo in se zasluženo veselil nove zmage v svetovnem pokalu. “Z rezultatom sem zadovoljen, vendar pa ne povsem s samo vožnjo. Po dotiku v tretjih vratih in “rikvercu” v četrtih sem že mislil, da so ne le zmaga, ampak tudi stopničke izgubljene, vendar pa sem se nato spravil k sebi in se vse do cilja boril ter se na koncu razveselil ob pogledu na semafor. Po nesrečnem evropskem prvenstvu, na katerem mi stvari niso šle na roko, sem se odločil, da bom celotno sezono dobro od dirkal. Na svetovnem pokalu sem izjemno začel in upam, da bom nadaljeval v takšnem ritmu vse do svetovnega prvenstva v Bratislavi septembra,” je po finalu povedal Peter Kauzer.


Med najboljšo deseterico je nastopil tudi Jure Meglič, ki je bil po polfinalu na šestem mestu, v finalu, ki ga je sicer znova zaznamoval veter, pa imel kar nekaj težav. Na progi je namreč prejel štiri kazenske sekunde, oboje v protitočnih vratih, imel pa je tudi nekaj težav z linijo, kar mu je znova odvzelo nekaj dragocenega časa, tako da je bil na koncu deveti. Spet je odlično nastopil tudi Simon Brus, najhitrejši v kvalifikacijah, ki pa je finale zaradi nekaj drobnih napak zgrešil za vsega 38 stotink sekunde in bil 12. Dejan Kralj je bil 33. Drugo mesto je osvojil Španec Samuel Hernanz, ki je bil letos drugi tudi na evropskem prvenstvu, tretji pa je bil Čeh Luboš Hilgert. Drugi najhitrejši čas v finalu je sicer postavil Francoz Fabien Lefevre, dobitnik dveh olimpijskih kolajn, a mu je tvegana vožnja prinesla 50 kazenskih sekund in s tem 10. mesto. Za vnovično presenečenje je poskrbel tudi Italijan Daniele Molmenti, aktualni svetovni in evropski prvak, ki je, tako kot na prvi tekmi svetovnega pokala v Tacnu, ostal brez finalnega nastopa, malenkost pa se je finale izmuznilo tudi svetovnemu podprvaku iz Tacna Čehu Vavrinecu Hradileku, ki je bil 11. Jutranji del tekmovanja so sicer zaznamovale tudi izjemno nizke temperature, saj so namerili le 3 stopinje Celzija.


Slovenski kajakaši so takoj po tekmi že odpotovali v Nemčijo, kjer bo prihodnji vikend na sporedu še tretja tekma svetovnega pokala. Na poti v Markkleeberg se bodo ustavili v Augsburgu, tam v nedeljo opravili tudi jutranji trening, nato pa pot nadaljevali proti Leipzigu, kjer naj bi v Markkleebergu že zvečer spoznavali progo, ki bo gostila predzadnjo tekmo svetovnega pokala.


V finalu so nastopili tudi kanuisti, kjer pa Slovenija ni imela svojega finalista. Še najbližje najboljši deseterici je bil Benjamin Savšek na 12. mestu. Simon Hočevar je bil 17., Jure Lenarčič pa 23. V sobotnem finalu se je najbolj izkazal Slovak Matej Benuš, ki je bil sicer nekoliko počasnejši od drugouvrščenega Španca Anderja Eloseguija, a je ta na progi naredil napako, ki mu je prinesla dve kazenski sekundi. Tretje mesto pa je osvojil Čeh Stanislav Ježek, ki je na zmagovalnih stopničkah stal že v Tacnu, kjer je bil drugi.


V konkurenci kanuistk so za popolno zmagoslavje poskrbele Avstralke, ki so osvojile vse kolajne. Najboljša je bila najmlajša, Jessica Fox, ki je sicer v zgornjem delu naredila napako, ki ji je prinesla dve kazenski sekundi, a je potem najbolje opravila z zahtevnejšo kombinacijo vrat v spodnjem delu proge in bila na koncu za 2,86 sekunde hitrejša od Rosalyn Lawrence, ki je kot edina kanuistka s progo opravila brez kazenskih sekund. Tretje mesto je z zaostankom natančno desetih sekund osvojila Leanne Guinea, ki je, tako kot Rosalyn Lawrence, na zmagovalnih stopničkah stala že prejšnji teden v Tacnu.


V