Kljub napakam vsi v polfinalu

0
540

Liptovsky Mikulaš, 14. junija (STA) – Osmo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu se je za slovensko vrsto začelo po pričakovanjih. Za uvod EP na severu Slovaške so v današnjih kvalifikacijah nastopili kanuisti in kajakašice, prav vsi slovenski čolni pa so se prebili v sobotna polfinala. V C-1 se je med Slovenci najbolj izkazal Jošt Zakrajšek (+22,18), ki je kvalifikacijski vožnji s kar 12 kazenskimi sekundami končal na 16. mestu.


Dejan Stevanovič (+23,13; 10) se je v kanuistični konkurenci prav tako gladko prebil med najboljšo štirideseterico, ki se bo v soboto merila v polfinalu, saj je pristal na končnem 18. mestu. Najmlajši v slovenski kanuistični ekipi Marko Mihelič, ki bo ob Stevanoviču in Zakrajšku (vsi trije so danes delali preveč povsem nepotrebnih napak z dotiki vratc) v petek nastopil tudi na moštveni tekmi, si je polfinale priveslal z 28. mestom (+30,79).


Prepričljivo najhitrejši je bil prav v Liptovskem Mikulašu rojeni Slovak Michal Martikan, ki je vse tekmece s čistima vožnjama ugnal za več kot osem sekund. Tako je 28-letnik na najboljši možni način konkurenci dal vedeti, da letos resno namerava stopiti na vrh Evrope. Doslej je namreč na EP dosegel “le” dve drugi mesti: v Roudnicah 1998 in lani v L”Argentiere la Besseeju.


Med kajakašicami si je Nina Mozetič, edina slovenska predstavnica v Tatrah (kjer je vreme prav tako nestanovitno kot v zadnjih tednih v Sloveniji), prav tako priveslala udeležbo v sobotnem polfinalu, kjer bo nastopilo najboljših 30 deklet. Mozetičeva, podobno kot njeni reprezentančni kolegi je v drugi vožnji kar pogosto “tolkla” po vratcih, je bila z osmimi kazenskimi sekundami 20. (+28,32), najhitrejša pa je bila svetovna prvakinja, Slovakinja Jana Dukatova. Tekmovalka iz Bratislave, ki je v sredo praznovala svoj 24. rojstni dan, je v podobnem slogu kot njen rojak Martikan zelo zanesljivo opravila s konkurenco, saj je najbližjo tekmico ugnala za 7,5 sekunde.


Ob 15. uri se bodo začele še kvalifikacijske vožnje za dvojce (v polfinale se jih prebije najboljših 20) in kajakaše (40). V C-2 bodo Slovenijo zastopali Blaž Oven in Luka Slapšak, Nejc Višnar in Urban Jarc ter Simon Hočevar in Aljaž Kulovec, ki bodo nastopili tudi na petkovi moštveni tekmi, v K-1 pa Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič, ki bodo jutri prav tako na ekipni tekmi branili ekipno zlato kolajno z zadnjih dveh EP v L”Argentiere la Besseeju (2006) in v Tacnu (2005).


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45

Več informacij:
http://www.euro2007.ktklm.sk/index.php?lang=en